4 jan. 2022, 11:35

FAQ – Vragen beantwoord over Greenjobs.nl

FAQ – Vragen beantwoord over Greenjobs.nl

Bij Greenjobs.nl krijgen wel eens vragen over de vacaturesite en de dienstverlening, dus die leggen we graag uit. In deze FAQ vind je antwoord op de meest gestelde vragen over Greenjobs.nl. Verdeeld in de secties 'Voor Werkgevers' en eronder 'Voor Werkzoekenden'.

Deze pagina wordt regelmatig ge-update. Laatste augustus april 2023.


Voor Werkgevers

Hoe snel kan ik vacatures plaatsen op Greenjobs.nl?
Het Greenjobs.nl platform maakt het plaatsen van vacatures eenvoudig en het is mogelijk om binnen enkele minuten een vacature te plaatsen. Via je eigen account creëer je in simpele stappen je vacature en hij staat gelijk online. Binnen een paar minuten kunnen werkzoekenden je vacature zien!


Waar worden mijn vacatures allemaal getoond?
Je geplaatste vacatures zijn te zien op Greenjobs.nl. De Premium en Premium Social vacatures worden ook eenmalig gedeeld in de nieuwsbrief die 2 keer per maand wordt verstuurd. Plaats je een Premium Social Vacature dan is je vacature ook te zien op al onze social media kanalen Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Greenjobs.nl heeft in totaal +30.000 volgers op social media!

Premium en Premium Social vacatures worden ook nog zo veel mogelijk kosteloos doorgeplaatst op verschillende social mediagroepen van o.a. LinkedIn en Facebook. Zo worden alle Premium en Premium Social vacatures uit de Publieke Sector kosteloos doorgeplaatst in de LinkedIn groep ‘Duurzame Vacatures in de Publieke Sector & Overheid’.

Alle starters functies worden doorgeplaatst in de LinkedIn groep 'Duurzame Vacatures voor Starters'.


Is er een limiet aan het aantal vacatures dat ik kan plaatsen?
Bij Premium, Premium Social en Social Plus vacatures of een abonnement heb je geen limiet voor het aantal vacatures dat je kan plaatsen.

Wil je een ‘Freemium’ vacature plaatsen? Dan kan je max 2 vacatures tegelijk plaatsen. In totaal mag een organisatie niet meer dan 12 Freemium vacatures op jaarbasis plaatsen.


Hoe lang staan mijn vacatures online?
• Een Premium vacature staat 35 dagen online
• Een Premium Social vacature staat 60 dagen online
• Een Social Plus vacature staat 60 dagen online
• Alle vacatures van een abonnement staan 60 dagen online
• Een Freemium vacature staat 20 dagen online

Wat zijn de voorwaarden van een Freemium (gratis) vacature plaatsing?
Bij een gratis vacature plaatsing gelden de volgende voorwaarden:
• De vacature staat 20 dagen online op Greenjobs.nl
• max 2 Freemium vacatures tegelijk online
• max 12 Freemium vacatures op jaarbasis
• Er zijn geen externe links naar websites en e-mailadressen in de tekst toegestaan (dit mag bij Premium, Premium Social vacatures en abonnementen wel)
• Je vacature wordt niet geboost, staat niet hoger bovenaan, wordt niet in de nieuwsbrief genoemd en wordt niet gedeeld op social media (dit gebeurt bij Premium, Premium Social vacatures en abonnementen wel)

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst? Kunnen jullie helpen?
Absoluut! Bekijk de blog pagina voor blogs vol tips voor werkgevers over vacatures, interviews en nog andere tips.
De blog 7 Tips voor een ijzersterke vacaturetekst gaat specifiek over hoe je een goede vacaturetekst schrijft.


Ik heb meerdere vacatures, kan ik een abonnement afsluiten?
Ja, dat kan zeker, neem contact met ons op via team@greenjobs.nl en we leggen het uit. Een abonnement is voordelig voor als je een grote wervingsbehoefte hebt en veel vacatures hebt. Een abonnement kan voor verschillende periodes worden besteld, afhankelijk van je wervingsbehoefte. Heb je tijdelijk een sterke toename van vacatures, of ben je altijd veel aan het werven, Greenjobs.nl heeft dan een passend abonnement voor je in beide situaties.


We werken met een werken-bij site, kan er een koppeling gemaakt worden? 
Ja, Greenjobs.nl kan een XML koppeling maken met veel werken-bij sites zodat je duurzame vacatures automatisch op Greenjobs.nl verschijnen. Wel zo makkelijk en hoef je niet zelf de vacatures te uploaden, maar gaat het automatisch. Koppelingen met Recruitee, Homerun en andere werken-bij sites kunnen gemaakt worden. Voor meer informatie stuur een mailtje naar team@greenjobs.nl en we vertellen er meer over.


Hoe trekt Greenjobs.nl (latent) werkzoekenden aan voor de vacatures die op Greenjobs.nl staan?
Leuk al die honderden duurzame vacatures, maar hoe komen jullie dan aan kandidaten en werkzoekenden zodat de vacatures ook bekeken worden? Een vacaturebank zonder bezoekers daar heeft niemand wat aan. Daarom werktGreenjobs.nl keihard om meer mensen te enthousiasmeren en informeren voor een duurzame baan.
• Via de 4 social mediakanalen op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram spreken we een hele grote doelgroep aan. Inmiddels heeft Greenjobs.nl +26.000 volgers op de social mediakanalen. 
• De afgelopen jaren erg hard gewerkt aan het vergroten van de naamsbekendheid van Greenjobs.nl en weten gelukkig steeds meer mensen Greenjobs.nl te vinden voor een nieuwe baan.
• Op LinkedIn en Facebook zijn we lid van veel groepen waar we geregeld vacatures en duurzame tips in delen. Voor duurzame vacatures bij de Overheid en Publieke sector hebben we een handige LinkedIn groep gemaakt waar je veel duurzame vacatures bij de overheid kan vinden.
• Greenjobs.nl staat geregeld op evenementen en organiseert ook duurzame evenementen om meer mensen te bereiken voor een duurzame impactvolle baan. Samen met Sustainable Motion organiseert Greenjobs.nl in mei het Sustainable Switch event, een carrièrebeurs voor mensen die meer willen weten over een duurzame baan. 

Vind ik zeker weten een kandidaat via Greenjobs.nl?
Greenjobs.nl is een vacaturesite, geen werving- en selectiebureau, dus kunnen daarom geen beloftes doen over of je vacature vervuld wordt als je hem op Greenjobs.nl plaatst. Ook over het aantal views voor een vacature kunnen we geen voorspellingen doen. 

Het succes van een vacature ligt aan vele factoren, zoals een goede aansprekende vacaturetekst, de technische vereisten, of gewenste opleidingen, het arbeidsklimaat (nu oververhitte arbeidsmarkt), locatie, vergoeding en nog andere zaken. Als je de vacature boost en hem Premium of Premium Social maakt, dan krijgt je functie zeker meer views dan bij een Freemium, je vacature staat namelijk langer op de website, hoger op de website én wordt in de nieuwsbrief genoemd. Bij een Premium Social pakket krijg de vacature ook een Social Media campagne en worden de views enorm geboost.

Alle views die je vacature krijgt helpen bij het bouwen van je employer brand. Als je vacature op Greenjobs.nl staat versterkt het je employer brand. Zie ook de enquête uitslagen onder werkgevers voor meer meningen.

Waarom is Greenjobs.nl gratis te gebruiken?
Waarom is Greenjobs.nl een gratis vacaturebank? Een vraag die Greenjobs.nl heel vaak krijgt is waarom zijn jullie gratis te gebruiken en waarom kan je kosteloos een duurzame vacature plaatsen? Het antwoord is heel simpel! Greenjobs.nl is een missie-gedreven vacaturebank die meewerkt aan een belangrijke missie om de planeet te redden. Om een meer duurzame planeet te creëren en te werken aan een duurzame toekomst. Omdat Greenjobs.nl meer mensen aan een duurzame baan wilt helpen houden ze de duurzame vacaturebank toegankelijk houden voor alle duurzame vacatures van organisaties en overheden. Dat is waarom Greenjobs.nl de vacaturebank dus ook gratis aanbiedt.

Greenjobs.nl wil een platform aanbieden voor álle duurzame vacatures. Immers, hoe meer mensen aan een duurzame baan hoe beter! Ook als organisaties een kleiner budget of geen budget hebben om een vacature te plaatsen kunnen ze dus altijd terecht op Greenjobs.nl Dit zal altijd zo blijven. De transitie naar de nieuwe en duurzame economie kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan. Iedereen die daar aan wil bijdragen, kan daarom van vacaturebank Greenjobs.nl gratis gebruik maken.


Hoe is Greenjobs.nl anders dan andere vacaturebanken?
Een organisatie kan met zijn vacature plaatsen op vele vacaturesites en er zijn veel vacaturebanken bijgekomen die ook met duurzaamheid bezig zijn. Maar wat maakt Greenjobs.nl nou anders?

 • Greenjobs.nl is een B Corp, hiermee laten we zien dat we écht serieus zijn met onze missie en duurzaamheid in alle vezels van de onderneming zit.
 • Elke vacature wordt gecontroleerd en door het Accountmanagement team goed gekeurd (of afgekeurd).
 • Greenjobs.nl zal altijd kosteloos te gebruiken zijn.
 • Greenjobs.nl staat vaak op beurzen en events en geeft lezingen over een duurzame loopbaan. We staan in nauw contact met Hogescholen en Universiteiten om studenten te informeren over een duurzame loopbaan en duurzame startersbanen. Hierin worden ook altijd de bedrijven en overheidsinstanties genoemd die gebruik maken van Greenjobs.nl.
 • Greenjobs.nl is een missie-gedreven onderneming. Puur winstoogmerk hebben we niet. De intenties zijn oprecht en transparant. Samen werken we aan de verduurzaming van de planeet.
 • Greenjobs.nl plaatst Premium, Premium Social en Social Plus vacatures kosteloos door in relevante LinkedIn en Facebook groepen.
 • Greenjobs.nl promoot vaak vacatures extra op social media op kosten van Greenjobs.nl. Deze kosten worden niet door berekend of extra gefactureerd


Hoeveel nieuwsbrieflezers heeft Greenjobs.nl?
Twee keer per maand wordt er een nieuwsbrief verstuurd. Aan het begin van de maand een volle nieuwsbrief met duurzame lifestyle tips en vacatures. Rond de 15e van de maand sturen we nog een nieuwsbrief, deze bevat alleen de laatste vacatures en is de ‘jobs-only’ nieuwsbrief. Op dit moment hebben we +8.100 nieuwsbrieflezers! Wil je ook de leuke Greenjobs.nl duurzame nieuwsbrief ontvangen, meld je snel aan.

Wat betekent het dat Greenjobs.nl een B Corp is, zijn jullie zelf duurzaam?
Ja Greenjobs.nl is een duurzame vacaturebank. Greenjobs.nl is een B Corporation wat betekend dat we voldoen aan de hoogste standaarden voor duurzaamheid, werknemers, klanten, transparantie en maatschappij. Heel veel bedrijven zetten zich al in voor een duurzamere planeet en dat is natuurlijk hartstikke goed! Helaas zijn er ook partijen die middels greenwashing zich duurzamer voordoen dan ze zijn. Met een B Corp certificering is dat uitgesloten.

-Wil je meer lezen over wat een B Corp zijn inhoudt, lees dan onze blog: Waarom Greenjobs.nl een B Corp is (en wat een B Corp eigenlijk is)

-Wil je meer lezen over waarom we duurzaam zijn en wat onze doelen zijn, lees dan de blog: Greenjobs.nl, de doelen en waarom we bestaat.


Is Greenjobs.nl een recruitmentbureau?
Nee, Greenjobs.nl is geen werving & selectiebureau, enkel een vacaturesite waar we organisaties met duurzame vacatures matchen met mensen die op zoek naar een betekenisvolle, duurzame baan. 


Wat is een 'green job', wat is een duurzame vacature? Hebben jullie richtlijnen over wat een duurzame vacature is?
Bij Greenjobs.nl hanteren we de volgende richtlijnen over wat een duurzame vacature is:

 • Alle vacatures van missie-gedreven organisaties. Dit zijn organisaties met een hele duidelijke duurzame missie. Denk aan bedrijven als Plastic Free Amsterdam, Vandebron en nog vele anderen.
 • Alle vacatures van B Corps. Greenjobs.nl heeft zelfs een aparte zoekcategorie voor vacatures bij B Corps!
 • Duurzame vacatures bij overheden en in de publieke sector, denk aan gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en provincies.
 • Duurzame vacatures bij organisaties die graag meer duurzaam willen worden en bijvoorbeeld een Adviseur Duurzaamheid zoeken.

Grijs gebied over of een vacature nu echt duurzaam is zal altijd blijven bestaan. Greenjobs.nl doet zijn best om te voorkomen dat vacatures van bedrijven die meer bezig zijn met greenwashing dan duurzaamheid op Greenjobs.nl komen te staan. Daarom wordt elke vacature die op Greenjobs.nl verschijnt gecontroleerd door het Accountmanagement team. Bij twijfel wordt de vacature verwijdert van de vacaturebank en wordt het bedrijf gevraagd waarom het een duurzame vacature is. Bij twijfel wordt de vacature van Greenjobs.nl verwijdert.

Wil je meer lezen over greenwashing en wat we precies doen om dat tegen te gaan, lees de blog: Wat is greenwashing.


Ik heb meer vragen. Waar kan ik terecht?
Heb je je antwoord niet kunnen vinden? Dan kan je ons bereiken via team@greenjobs.nl. We reageren dan zo snel mogelijk op je vraag.


Voor Werkzoekenden


Biedt Greenjobs.nl loopbaanadvies en kan ik een gesprek aangaan met Greenjobs.nl om een duurzame baan te vinden?
Greenjobs.nl is een vacaturebank en we hebben verder geen loopbaanadvies afdeling. Gesprekken met werkzoekenden kunnen we daarom helaas niet inplannen. Wel hebben we veel pagina’s vol carrière advies, wellicht kan je daar een kijkje op nemen? Ook zijn er veel blogs vol tips over hoe je een duurzame baan kan vinden.


Kan ik op Greenjobs.nl solliciteren zonder account te maken en in te loggen?
Ja, je kan op Greenjobs.nl solliciteren zonder account aan te maken. Maar wil je gebruik maken van aanvullende functies zoals je favoriete vacatures opslaan en je sollicitatie geschiedenis kunnen zien kan je gebruik maken van een persoonlijk account. 

Wordt mijn CV op Greenjobs.nl doorverkocht als ik solliciteer?
Nee, jouw cv is van jou en Greenjobs.nl verkoopt je gegevens en cv niet door wat wel vaak bij andere vacaturesites het geval is zoals bij Monsterboard en Indeed.

Kan ik op Greenjobs.nl anoniem solliciteren en/of zonder CV?
Ja, het is mogelijk om op Greenjobs.nl anoniem te solliciteren. Je bent hierin vrij en niet verplicht om je geslacht aan te geven en/of je CV mee te sturen.

Hoe vaak komen er nieuwe vacatures op Greenjobs.nl?
Er staan honderden vacatures online en er komen dagelijks nieuwe bij. Genoeg om uit te kiezen en reden genoeg om de site vaak te checken. Wil je geen vacature mislopen, creëer dan een job-alert en ontvang de laatste vacatures in je inbox.

Hoe vind ik vacatures van B Corps op Greenjobs.nl?
Greenjobs.nl is zelf een B Corp en daarom vinden we het belangrijk een aparte zoekcategorie te hebben voor vacatures bij B Corps. Wil je graag werken voor een B Corp? Klik dan bij het zoeken bij het vakgebied het hokje aan van B Corp.


Ik heb gesolliciteerd via Greenjobs.nl, wanneer hoor ik wat over mijn sollicitatie?
Je hoort natuurlijk graag zo snel mogelijk wat, maar wanneer, dat weten we niet. Zodra je hebt gesolliciteerd loopt het contact direct tussen jou en de werkgever. Heb je vragen over je sollicitatie, dan raden we je aan om direct contact op te nemen met de organisatie bij wie je hebt gesolliciteerd.


Wat is een 'green job', wat is een duurzame vacature? Hebben jullie richtlijnen over wat een duurzame vacature is?
Bij Greenjobs.nl hanteren we de volgende richtlijnen over wat een duurzame vacature is:

 • Alle vacatures van missie-gedreven organisatie. Dit zijn organisaties met een hele duidelijke duurzame missie. Denk aan bedrijven als Plastic Free Amsterdam, Vandebron en nog vele anderen.
 • Alle vacatures van B Corps. Greenjobs.nl heeft zelfs een aparte zoekcategorie voor vacatures bij B Corps!
 • Duurzame vacatures bij overheden en in de publieke sector, denk aan gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en provincies.
 • Duurzame vacatures bij organisaties die graag meer duurzaam willen worden en bijvoorbeeld een Adviseur Duurzaamheid zoeken.

Grijs gebied over of een vacature nu echt duurzaam is zal altijd blijven bestaan. Greenjobs.nl doet zijn best om te voorkomen dat vacatures van bedrijven die meer bezig zijn met greenwashing dan duurzaamheid op Greenjobs.nl komen te staan. Daarom wordt elke vacature die op Greenjobs.nl verschijnt gecontroleerd door het Accountmanagement team. Bij twijfel wordt de vacature verwijdert van de vacaturebank en wordt het bedrijf gevraagd waarom het een duurzame vacature is. Bij twijfel wordt de vacature van Greenjobs.nl verwijdert.

Wil je meer lezen over greenwashing en wat we precies doen om dat tegen te gaan, lees de blog: Wat is greenwashing.

Ik heb meer vragen. Waar kan ik terecht?
Heb je je antwoord niet kunnen vinden? Dan kan je ons bereiken via team@greenjobs.nl. We reageren dan zo snel mogelijk op je vraag.


Uitsluitingscriteria bij Greenjobs.nl

Bij Greenjobs.nl geloven we in organisaties die als doel hebben om mensen te helpen, bewust te ondernemen en om een positieve impact te hebben op het klimaat en/of de maatschappij. Naast dat een organisatie aan deze positieve doelen werkt, controleren we juist ook of ze geen tegenstrijdige activiteiten uitvoeren. Onderstaande punten die bekend en gedocumenteerd zijn over een organisatie leiden tot uitsluiting van opname van vacatures op het platform van Greenjobs.nl

Het team van Greenjobs.nl doet zijn uiterste best om alle organisaties en vacatures die op Greenjobs.nl worden geplaatst te controleren of ze voldoen aan de criteria van een Greenjobs.nl.

Het is het doel van Greenjobs.nl om bedrijven en overheden aan te moedigen om te verduurzamen. Daarom zullen er ook duurzame vacatures op de website te vinden zijn van organisaties die nog bezig zijn met verduurzamingsproces.

Vacatures van organisaties die voldoen aan (een van de) volgende criteria zullen verwijderd worden van Greenjobs.nl

1. Overtreding van de ILO-arbeidsnormen.

Ontbrekende aanwijzingen voor het waarborgen van de fundamentele arbeidsrechten, de zogeheten internationale arbeidsnormen. Deze zijn vastgesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Denk hierbij aan kinderarbeid, dwangarbeid, gezondheidsrisico's, verbod op vakbondsactiviteiten of discriminatie van welke aard dan ook.

2. Schending van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Het bedrijf schendt één of meerdere artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (Resolutie 217 A (III) van 10 december 1948). Of staat voor structuren die ze tegenspreken.

3. Misleidende advertentie

De inhoud of het product bevat objectief onjuiste en/of subjectief verkeerd interpreteerbare reclame-uitingen. Bovendien zijn de voorwaarden in tegenspraak met ons begrip van eerlijkheid.

4. Dierenleed bevorderen & dierproeven

De fysieke en/of emotionele pijn die een dier wordt aangedaan, wordt versterkt en structureel ondersteund door het product of de dienst of er zijn dierproeven uitgevoerd op het product of de dienst.

5. Overexploitatie en ontheemding van inheemse volkeren

Het bedrijf ontgint zelf grondstoffen of exploiteert infrastructuurprojecten die aantoonbaar negatieve gevolgen hebben, zoals de vernietiging van bestaansmiddelen (bijvoorbeeld uitsterven van soorten, ontbossing, droogvallend drinkwater) of de verdrijving van bevolkingsgroepen.

6. Negatieve milieueffecten van het product of de dienst

Het product of de dienst heeft een negatieve impact op het milieu (hoog verbruik van hulpbronnen, niet-recyclebaar afval, broeikasgassen, enz.) en er wordt niet gesproken over alternatieven in het productontwerp of er vindt geen compensatie plaats als er geen alternatieven zijn.

7. Bio-industrie

Het bedrijf vervaardigt producten van dierlijke oorsprong of verwerkt deze in de zogenaamde bio-industrie. Met bio-industrie bedoelen we het houden van dieren zonder uitloop, zonder bewegingsmogelijkheden of zonder daglicht. Daarnaast wordt door de houderij soortspecifiek gedrag bemoeilijkt of worden pijnlijke manipulaties uitgevoerd. We erkennen het EU-biologisch keurmerk als minimumstandaard.

8. Lobbyen

Het bedrijf of de organisatie verspreidt content, ideeën of feiten die niet in lijn zijn met onze duurzaamheidsdoelstellingen of zelfs onder onze uitsluitingscriteria vallen.

9. Wapenproductie en -handel

Het bedrijf zelf of aanverwante bedrijven (partners of grote klanten) is betrokken bij de vervaardiging van of handel in wapens. Dit omvat ook de bewapening en de veiligheids- en defensie-industrie.

Bij Greenjobs.nl geloven we in organisaties die als doel hebben om mensen te helpen, bewust te ondernemen en om een positieve impact te hebben op het klimaat en/of de maatschappij. Naast dat een organisatie aan deze positieve doelen werkt, controleren we juist ook of ze geen tegenstrijdige activiteiten uitvoeren. Onderstaande punten die bekend en gedocumenteerd zijn over een organisatie leiden tot uitsluiting van opname van vacatures op het platform van Greenjobs.nl.

Het team van Greenjobs.nl doet zijn uiterste best om alle organisaties en vacatures die op Greenjobs.nl worden geplaatst te controleren of ze voldoen aan de criteria van een Greenjobs.nl.

Het is het doel van Greenjobs.nl om bedrijven en overheden aan te moedigen om te verduurzamen. Daarom zullen er ook duurzame vacatures op de website te vinden zijn van organisaties die nog bezig zijn met verduurzamingsproces.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze FAQ nog vragen? Dan kan je een mail sturen naar team@greenjobs.nl en we reageren zo snel mogelijk.

Samen werken we aan de verduurzaming van de planeet.

Vond je deze blog interessant? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: