15 mei 2024, 17:00

"Ontdek de Waarde van Loopbaancoaching: Een Inspirerend Interview met Sjoukje Bonekamp"

"Ontdek de Waarde van Loopbaancoaching: Een Inspirerend Interview met Sjoukje Bonekamp"

"Ontdek de Waarde van Loopbaancoaching: Een Inspirerend Interview met Sjoukje Bonekamp"

In de maand mei draait bij Greenjobs.nl alles om recruiters. Veel mensen vragen zich af, wat maakt een loopbaancoach anders dan een recruiter? Om deze vraag te beantwoorden en helderheid te scheppen over het belang van loopbaancoaching, heeft Greenjobs.nl een inspirerend interview voor je. In gesprek met de ervaren loopbaancoach Sjoukje Bonekamp krijg je inzicht in haar werk en de waarde ervan voor individuen die op zoek zijn naar professionele groei en voldoening. Lees verder voor een boeiend gesprek dat je perspectief op loopbaanontwikkeling zal verrijken.

Interview met loopbaancoach Sjoukje Bonekamp

1. Wat doet een loopbaancoach?

De loopbaancoach kan helpen om stappen te zetten in je professionele en persoonlijke ontwikkeling en het (her)ontdekken van een passende loopbaanrichting. Met loopbaancoaching vergroot je je zelfkennis, krijg je zicht op je sterke en zwakke kanten, je talenten en drijfveren. En breng je je waardes en ontwikkelpunten in kaart.

2. Hoe verschilt je benadering als loopbaancoach van die van een recruiter?

Heel kort gezegd neem ik als loopbaancoach de kandidaat als uitgangspunt en de recruiter neemt de baan, de eisen en wensen van de werkgever als uitgangspunt.

Als loopbaancoach zit ik in het voorstadium van het recruitmentproces. Ik help de kandidaat zijn persoonsprofiel in kaart te brengen: wat is mijn missie/visie, wat kan ik, wat wil ik. Om daarna samen te onderzoeken wat voor bedrijf, baan/rol/functie daarbij past.

3. Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin iemand beter af zou zijn met loopbaanadvies dan met alleen de hulp van een recruiter?

Als je bijvoorbeeld vastloopt in je huidige werk, er van baalt en snel op zoek wil naar iets anders maar eigenlijk nog niet goed weet wat. Dan is de kans groot dat je weer een baan neemt die in lijn ligt met je vorige baan. Maar als je de reden van vastlopen niet echt weet en vanuit haast in iets anders stapt, heb je kans dat het na een tijdje weer mis gaat. En dat kan je zelfvertrouwen een deuk geven. Dan kan het handig zijn om samen met een loopbaancoach stil te staan bij waar je precies naar op zoek bent.

Andere redenen om een loopbaancoach in te schakelen:

  • Je bent ontslagen en kan wel wat hulp gebruiken om weer met zelfvertrouwen te gaan solliciteren.
  • Je overweegt een carriereswitch, maar de angst om het bekende los te laten belemmert je.
  • Je op zoek moet naar ander werk en/of reintegreren omdat je door verminderde belastbaarheid je huidige werk (voorlopig) niet meer kan doen.
  • Je op zoek bent naar een duurzame werkplek maar nog niet duidelijk hebt wanneer het voor jou duurzaam is en wat je daarin te bieden hebt.

4. Welke specifieke vaardigheden heeft een loopbaancoach die een recruiter mogelijk niet heeft?

Bij het onderzoeken van je loopbaanvraag kunnen er verschillende belemmeringen en angsten opduiken waar je mee aan de slag moet om verder te komen. Dit klinkt heftig maar als je bedenkt hoe belangrijk werk voor veel mensen is. Baanverlies staat niet voor niks in de top 5 van stressvolle live events. Je ontleent veel aan het hebben van een baan; financiële zekerheid, zelfvertrouwen, waardering, nuttig bezig zijn en het geeft je de ruimte om naast je werk leuke dingen te kunnen doen. Dus bij verandering, ook al is dit een eigen keuze, kan de angst van het loslaten van zekerheden en ‘ben ik wel goed genoeg’, behoorlijk in de weg zitten. Als loopbaancoach kan ik je hierbij helpen, tools aanreiken om hier mee te dealen.

5. Wat zijn de belangrijkste stappen die je neemt om cliënten te begeleiden bij loopbaanveranderingen of -ontwikkeling?

  • In kaart brengen van iemand zijn persoonsprofiel door verschillende opdrachten: drijfveren, kwaliteiten, (loopbaan)waardes, talenten, valkuilen en ontwikkelpunten, missie/visie.
  • Toekomstscenario’s uitschrijven: welke opties en combinaties zie je allemaal. Een carrière switch, een baan in de huidige richting, je huidige baan combineren met zzp-schap,een studie oppakken, etc.
  • Financiële situatie in kaart brengen. Als je een switch wilt maken ga je soms terug in salaris. Het is goed om dan de -financiële rek en ondergrens’ te weten. Waarbij ik moet zeggen dat er soms meer rek ontstaat als je weet wat je echt wilt.
  • Met de belemmerende overtuigingen die voorbij komen gaan we ook aan de slag want die kunnen de oriëntatie klemzetten.
  • Interviews met mensen die werken waar je interesse in hebt. Een realiteitstoets van je loopbaanwensen.
  • Profilering; schriftelijk, mondeling, op sociale media, netwerkgesprekken en sollicitatiegesprekken voorbereiden.

6. Op welk punt in iemands loopbaan zou je aanraden om een loopbaancoach in te schakelen?

Het is het mooist als je vóór het punt van ‘met tegenzin naar je werk’, met de oriëntatie aan de slag gaat. Bijvoorbeeld omdat je uitdagingen mist en je behoefte hebt aan ontwikkeling. Dan is dat een mooi moment om met de oriëntatie aan de slag te gaan. Je hebt namelijk niet zomaar een andere baan en de oriëntatie kan ook snel een paar maanden in beslag nemen.

7. Wat zijn enkele veelvoorkomende misvattingen die mensen hebben over loopbaancoaching?

Soms willen mensen helemaal wat anders doen, eindelijk eens die passie voelen die ze bij andere mensen zien. En hopen dat de coach dat voor ze gaat vinden. Helaas. Vaak is het niet zozeer dat ze geen passie hebben, maar meer dat het te veel investering vraagt om van hun passie hun werk maken. Een investering die ze er (nog) niet voor over hebben of die ze niet kunnen waarmaken. En dat is prima, maar soms ook teleurstellend voor de persoon. Uiteraard kijken we altijd naar een alternatief. Je kan natuurlijk heel goed in je hobby je passie kwijt en je werk dan als een middel zien om die hobby te kunnen bekostigen. Dan is het een verandering van mindset die mensen meer rust geeft.

8. Hoe verschilt loopbaancoaching voor individuen in verschillende fasen van hun carrière, zoals starters versus ervaren professionals?

Ik weet niet of er veel verschil zit tussen de beide groepen. Beiden kunnen zoekende zijn naar hun talenten, wat ze willen, wat voor bedrijven ze voor willen werken. Onzekerheid, zoals ‘ben ik wel goed genoeg’ komt bij alle leeftijden voor net als allerlei belemmerende overtuigingen. En het lastig vinden om zich te profileren zie je ook bij alle leeftijden.

De zingevingsvraag komt de laatste jaren steeds vaker voor, bij alle leeftijden. Voor de ervaren professional is dat soms een spannende vraag. Als je je hele carriere keuzes hebt gemaakt op de ratio en dan wilt kiezen vanuit je hart dan is dat best spannend want dan laat je bepaalde zekerheden los. Overigens is er niks mis mee om te kiezen vanuit ratio. Voor de starter, die nog niet zoveel heeft opgebouwd, kan deze keuze soms makkelijker zijn. Maar ook dat hoeft niet altijd. Normen en waarden die je van huis uit hebt meegekregen kunnen heel bepalend en overtuigend voelen en dat is ook niet altijd even makkelijk om daar van los te komen ook al passen ze je niet (meer).

Het mooist en meest duurzame is in mijn ogen kiezen vanuit balans tussen ratio en hart.

Op weg naar een betekenisvolle loopbaan

Na dit verhelderende gesprek is het duidelijk geworden dat loopbaancoaching een waardevolle toevoeging kan zijn aan je professionele ontwikkeling. Of je nu vastloopt in je huidige baan, een carrièreswitch overweegt of simpelweg meer voldoening zoekt in je werk, een loopbaancoach kan je helpen de juiste stappen te zetten richting een bevredigende loopbaan.

Als je geïnspireerd bent geraakt door dit interview en meer wilt weten over loopbaancoaching, nodigen we je uit om contact op te nemen met Sjoukje Bonekamp.

Vergeet niet een kijkje te nemen op Greenjobs.nl. Daar vind je carrièretips die je kunnen helpen bij het vinden van een baan die niet alleen bij je past, maar ook bijdraagt aan een betere wereld.

Laat je loopbaan niet aan het toeval over en neem vandaag nog de eerste stap richting een betekenisvolle en bevredigende professionele toekomst!

Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: