8 mei 2024, 13:50

Duurzame banen: Wat is een Duurzame Vacature nou precies?

Duurzame banen: Wat is een Duurzame Vacature nou precies?

Duurzame Banen: Wat zijn duurzame vacatures nou precies? 

In de zoektocht naar betekenisvol werk groeit de vraag naar duurzame banen en vacatures die echt een verschil maken voor de planeet en de maatschappij. Greenjobs.nl begrijpt deze behoefte maar al te goed. Als hét platform waar duurzame, maatschappelijke en toekomstgerichte werkgevers samenkomen met ambitieuze en betrokken werkzoekenden, zet Greenjobs.nl zich in voor een duurzame en leefbare toekomst voor iedereen.

Duurzame vacatures: wat betekent dat precies?

Vaak krijgen we de vraag wat een duurzame vacature nu eigenlijk inhoudt. Het is belangrijk om te begrijpen dat duurzaamheid niet beperkt is tot een specifieke sector of type functie. Het gaat om een mindset en een streven naar positieve impact, zowel op ecologisch als sociaal gebied. Helemaal precies weten we ook niet, er is een grijs gebied, maar we elke dag ons best voor jou om zo transparant mogelijk in te zijn. 

Grijs gebied over of een vacature nu echt duurzaam is zal altijd blijven bestaan. Greenjobs.nl doet zijn best om te voorkomen dat vacatures van bedrijven die meer bezig zijn met greenwashing dan duurzaamheid op Greenjobs.nl komen te staan. Daarom wordt elke vacature die op Greenjobs.nl verschijnt gecontroleerd door het Accountmanagement team. Bij twijfel wordt de vacature verwijdert van de vacaturebank en wordt het bedrijf gevraagd waarom het een duurzame vacature is. Bij twijfel wordt de vacature van Greenjobs.nl verwijdert.

Bij Greenjobs.nl definiëren we duurzame vacatures op verschillende manieren:

  • Alle vacatures van Missie-gedreven organisaties: Dit zijn organisaties met een hele duidelijke duurzame en/of maatschappelijke missie. Denk aan bedrijven zoals Natuur & Milieu, The Bin, Sungevity Nederland, Vandebron, Both ENDS en anderen. Deze bedrijven zijn toegewijd aan het creëren van een duurzamere toekomst en zoeken naar talent dat deze visie deelt.
  • Duurzame vacatures in de publieke sector: Hieronder vallen banen bij gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en provincies die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen. Denk aan organisaties zoals IPO Provincies, Gemeente De Bilt, BIJ12, Ministerie EZK en Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.
  • Vacatures bij Certified B Corps: B Corps zijn bedrijven die voldoen aan hoge standaarden van maatschappelijke en milieuprestaties. Op Greenjobs.nl vind je vacatures bij bedrijven zoals We Wonder Beans, Too Good To Go, Werken bij Schuttelaar, KplusV en BrightPension die zich inzetten voor een positieve impact op mens en planeet. Een Certified B Corporation, ook wel bekend als een B Corp, is een type bedrijf dat zich richt op het behalen van zowel winst als maatschappelijke en milieudoelstellingen. Deze bedrijven zijn gecertificeerd door de non-profitorganisatie B Lab, die wereldwijd opereert. Het doel van B Lab is om bedrijven te stimuleren om niet alleen financiële resultaten na te streven, maar ook een positieve impact te hebben op de samenleving en het milieu. Greenjobs.nl is sinds 2019 een Certified B Corp! Wist je dat er een aparte zoekcategorie is voor vacatures bij B Corps?
  • Organisaties die duurzamer willen worden: Soms zijn het niet alleen de missie-gedreven bedrijven die een verschil willen maken. Ook organisaties die streven naar meer duurzaamheid en bijvoorbeeld een Adviseur Duurzaamheid zoeken, zoals Good! Event & Media, vinden hun plek op Greenjobs.nl.
  • Adviesbureaus voor duurzaamheid: Deze bureaus spelen een cruciale rol in het begeleiden van bedrijven naar een duurzamere toekomst. Op Greenjobs.nl kom je adviesbureaus tegen zoals Ochtendmensen, Twinstone, Berenschot, Sweco Nederland en Impuls Advies die zich richten op duurzaamheid en positieve verandering. Een adviesbureau voor duurzaamheid kan worden ingeschakeld op verschillende momenten in je duurzaamheidsreis, van strategische planning tot implementatie en certificering, om ervoor te zorgen dat je bedrijf effectief en op een verantwoorde manier bijdraagt aan een duurzamere toekomst.


Toewijding aan duurzaamheid - Elke vacature wordt gecontroleerd

Bij Greenjobs.nl gaan we verder dan alleen het aanbieden van duurzame vacatures. Greenjobs.nl is een B Corporation en draagt trots het label van 'force for good'. Dit betekent dat we ons inzetten voor een wereld waarin mensen en de planeet altijd op de eerste plaats staan. Onze missie is duidelijk: we willen alle banen transformeren naar banen die een positieve impact hebben op het klimaat en de maatschappij.

Om greenwashing tegen te gaan, controleert het team van Greenjobs.nl elke vacature zorgvuldig. Als er twijfel bestaat over de duurzaamheid van een vacature, wordt deze van de site verwijdert en vragen we het betreffende bedrijf om uitleg. Pas als we overtuigende motivaties hebben, wordt de vacature opnieuw geplaatst. Zo kunnen we onze community van werkgevers en werkzoekenden verzekeren dat ze bij Greenjobs.nl echt duurzame kansen vinden.


Laten we samen bouwen aan een duurzame toekomst

Heb je feedback voor ons of wil je meer weten over de aanpak van Greenjobs.nl omtrent duurzame vacatures? We horen graag van je! Bezoek de FAQ op Greenjobs.nl voor alle uitsluitingscriteria en verdere informatie. Laten we samen bouwen aan een wereld waarin duurzame banen de norm zijn en waar we samen een verschil maken voor de toekomst van onze planeet en gemeenschappen. Join Greenjobs.nl en maak deel uit van de duurzame revolutie! 

Heb je feedback over deze blog of andere feedback over Greenjobs.nl. We horen graag van je. Stuur een mailtje naar team@greenjobs.nl en je hoort snel van ons!

Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs dan ook leuk om te lezen!

- Verken alle duurzame events in 2024 met deze handige duurzame kalender!

- 7 Misvattingen over een Duurzame Loopbaan

- Wat is Greenwashing?