22 dec. 2021, 12:19

7 Misvattingen over een loopbaan in duurzaamheid

7 Misvattingen over een loopbaan in duurzaamheid

Er zijn nogal wat misvattingen te vinden over een loopbaan in duurzaamheid. Aangezien mensen hierdoor ontmoedigd worden om voor een duurzame vacature te gaan, zijn er een aantal misvattingen die Greenjobs.nl graag wil ontkrachten! 


Greenjobs.nl zet 7 misvattingen over een duurzame (loop)baan op een rijtje

🌱1.“Er zijn niet veel duurzame banen.”
Dat er niet veel duurzame banen te vinden zijn is absoluut een misvatting. Op Greenjobs.nl komen er per maand meer dan 550 verschillende duurzame vacatures bij, en dit aantal neemt alleen maar toe. Daarnaast groeit het aantal missie gedreven bedrijven, denk aan Bio-Innovations, Fun Forest en Duurzaam Bouwloket. Bovendien worden de functies bij normale bedrijven ook steeds duurzamer, zo zoeken zij vaker naar een milieu- of duurzaamheidsadviseur.

🌱 2.“Duurzame bedrijven zijn saai.”
Duurzame bedrijven zijn vaak juist jonge bedrijven met een duidelijke missie: impact maken. Daarnaast zijn duurzame bedrijven missie gedreven bedrijven met intrinsieke motivatie voor duurzaamheid, zoals MyWheels, Catalyze Group en Regionaal Energieloket.

🌱 3. “Voor een loopbaan in de duurzaamheid heb je groene vingers nodig.”
In de duurzame sector zijn talloze banen en functiegroepen, deze zijn allemaal te vinden op Greenjobs.nl, bekijk alle duurzame vacatures. Dat je voor een loopbaan in de duurzaamheid groene vingers nodig hebt is dan ook niet waar.

🌱 4. “Ik weet niks over duurzaamheid, dus ik ben niet geschikt.’
De duurzame sector is een nieuwe, groeiende sector waarin werknemers nodig zijn. Om deze reden is het vaak niet erg wanneer je niet veel weet, bedrijven zijn bereid om je alles bij te brengen door middel van trainingen en traineeships.

🌱 5.“Duurzame banen betalen slecht.”
Aangezien veel banen in de duurzaamheid bij start-ups zijn is de aanname ontstaan dat duurzame banen slecht betalen. Het is echter zo dat start-ups over het algemeen minder betalen, en dit is in de duurzaamheid niet anders. Bovendien betalen duurzame banen bij grotere bedrijven niet slechter dan banen bij bedrijven die zich niet met duurzaamheid bezighouden. Daarnaast zijn er volop loopbaan kansen in de duurzame sector en kan je een mooi loopbaan tegemoet in de duurzame sector!

🌱 6. “Met een duurzame baan kan je niet veel impact maken.”
Welke functie je ook vervult binnen een duurzaam bedrijf, je draagt bij aan de missie en je maakt impact. Het is dus niet zo dat je alleen met duurzame functies impact maakt, als jij ervoor zorgt dat alles binnen een duurzaam bedrijf op rolletjes loopt maak je dit namelijk ook.

🌱 7.“Er zijn geen duurzame functies in mijn industrie”
In vrijwel elke industrie zijn tegenwoordig duurzame functies te vinden en dit aantal neemt alleen maar toe. Dit is aangezien de duurzame sector steeds populairder wordt en steeds meer bedrijven verduurzamen waardoor er nieuwe duurzame functies open komen te staan.

Ook klaar om in een duurzame baan aan de slag te gaan? Check dan alle duurzame vacatures.


Andere blog lezen? Misschien zijn deze ook interessant voor je:

- Wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk?

- CV's Do's and Don'ts, hoe schrijf je een goed CV?

- 8 Tips voor een Overtuigende Motivatiebrief