17 mrt. 2022, 14:31

CV do's & don'ts - Hoe maak je een goed CV?

CV do's & don'ts - Hoe maak je een goed CV?

Als je denkt aan een nieuwe stap in jouw carrière dan is het van belang dat je een compleet, relevant en sterk CV kunt mee sturen naar jouw nieuwe duurzame werkgever. Maar hoe maak je een goed CV? Het is vaak het eerste waar een werkgever snel een blik op werpt om meer te weten te komen over jouw werkervaringen, opleidingen en vaardigheden. Het doel van een CV is dan ook om snel een goed overzicht te geven van wat jij allemaal in huis hebt. Maar wat zijn nou dingen die je beter buiten je CV kunt laten, en wat is nou écht belangrijk voor een werkgever? Om jou op weg te helpen naar een (duurzame) baan geeft Greenjobs.nl een aantal ‘Do's & Dont’s’ voor het maken van een goed CV op een rijtje gezet!

Do's en Dont's voor het maken van een goede CV

Do's:

1. Gebruik een professioneel format wat jouw CV gestructureerd en overzichtelijk maakt.
 Tip: Canva heeft veel (gratis) templates om uit te kiezen!

2. Een sterke samenvatting over jou als professional in je CV en waar jij energie van krijgt!
Tip: voeg dit ook toe op jou LinkedIn profiel.

3. Vergeet je persoonlijkheid niet te laten zien in je CV! 
Je CV moet jou als potentiële nieuwe collega weerspiegelen. Zet jouw interesses, hobbies, vrijwilligerswerk dus ook op je CV.

4. Geef in je CV meer inzicht in jouw voorgaande ervaringen.
Onder je werkervaring kun je een korte samenvatting van projecten/evenementen waar jij aan mee hebt geholpen, opleidingen/cursussen die je eventueel hebt gevolgd, of gepubliceerd materiaal die je kunt delen.

5. Deel in je CV meer over jouw opleiding(en)! 
Naast welke periode je hebt gestudeerd, geef ook aan welke richting, minor en eventuele activiteiten die jou bezig hebben gehouden naast je studie. Je kunt er ook voor kiezen om de titel van jouw scriptie toe te voegen!

Don'ts

1. Maak je CV niet langer dan 2 A4tjes!
 Houd jouw CV zo kort en bondig mogelijk.

2. Bijbaantjes kun je zeker meenemen in je CV.
Maar bedenk alleen wel of het relevantie heeft voor de functie waarvoor je gaat solliciteren. Zijn het er bijvoorbeeld heel veel? Tip om dan ze in 1 lijn kort te benoemen!

3. Ervaringen verbergen in je CV.
Opleiding niet afgemaakt? Of kort begonnen bij een baantje en vervolgens er achter gekomen dat dit niet de juiste keuze was? Dit is niets om je voor te schamen! Je hebt waarschijnlijk een goede reden dat je een andere keuze hebt gemaakt. Voor een toekomstige werkgever is dit ook alleen maar interessant om te weten en het laat zien dat je te vertrouwen bent!

4. Een ‘foute’ foto in je CV.
Wees voorzichtig als je ervoor kiest om een foto toe te voegen aan jouw CV. Een foto van op een vakantie of festival is niet de beste keus. Ga voor een duidelijke en zakelijke foto.

5. Maak geen taalfouten.
Laat je CV door iemand anders checken op spelling en taalgebruik zodat je er zeker van bent dat je daar geen fouten op gemaakt hebt!

Voor alle tips geld hetzelfde en zal je je altijd moeten afvragen: 'is deze informatie relevant voor de functie/werkgever waar ik voor solliciteer?'. Werkgevers willen in een oogopslag kunnen zien of de kennis en ervaringen die jij tot nu toe mee hebt gemaakt een match is voor de openstaande functie. Maak het jouw toekomstige werkgever dus zo makkelijk mogelijke en pas per sollicitatie jouw CV aan om het zo relevant mogelijk te houden. 

Met deze tips hoopt Greenjobs.nl je al een stuk op weg te hebben geholpen naar een sterk CV. Vergeet niet dat een CV jouw visitekaartje is en dat je tijdens het sollicitatiegesprek jouw vaardigheden, projecten, studies/scripties mondeling verder kan toelichten (of in de bijhorende motivatiebrief). Is jouw CV sollicitatie-ready? Bekijk dan onze duurzame vacatures of daar iets tussen zit waar jij voor wilt solliciteren. Heb jij nog goede CV tips? Greenjobs.nl hoirt graag van jou, mail ze naar info@greenjobs.nl

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: