5 jan. 2022, 10:39

Een duurzame baan: zo ontdek je wat je wilt

Een duurzame baan: zo ontdek je wat je wilt


Een duurzame baan waar je voldoening en energie uit haalt. Het is één van jouw goede voornemens voor dit nieuwe jaar. Maar hoe kom je op die plek terecht? En hoe ontdek je wat er écht bij je past? BetekenisBaan deelt concrete tips en oefeningen om te ontdekken wat je wilt en dichter bij je duurzame doelen te komen.


Een duurzame baan: zo ontdek je wat je wilt!

Aan alles merk je: het is in dit nieuwe jaar tijd voor iets anders met je werk. Je bent bezorgd over maatschappelijke uitdagingen waar we met elkaar voor staan, maar kunt hier weinig mee in je werk. Je struint wel eens op Greenjobs.nl en andere vacaturebanken, maar wordt nergens echt enthousiast van. Hoe kom je op die plek waar jij aan van gaat en waarbij je werk doet waar je helemaal achterstaat?

BetekenisBaan begeleidt professionals richting een duurzame baan

Logische vragen. En dat is precies waar we mensen in begeleiden met BetekenisBaan. We helpen professionals richting een betekenisvolle carrière door te ontdekken wat de impact is die zij in hun loopbaan willen maken en welk werk daarbij past. In dit artikel delen we twee concrete oefeningen om jou op weg te helpen richting jouw betekenisbaan.

Geregeld zien we professionals in de valkuil stappen om zonder plan de zoektocht aan te gaan naar meer duurzaamheid in hun baan. Ondertussen blijkt vaak dat ze niet weten wat ze willen. Wanneer je niet weet wat voor werk je zoekt, ga je het ook niet vinden. Het belangrijkste advies is dus: ontdek eerst wat voor betekenisvolle baan jij wilt en onderneem daarna gericht actie. Je zult zien dat er dan veel meer mogelijk is.

Bepaal welke duurzame impact jij wilt maken

De eerste stap in het ontdekken van jouw ideale betekenisbaan is ontrafelen wat jij wilt betekenen. De vraag is welke duurzame impact jij wilt maken. Er zijn maatschappelijke uitdagingen genoeg, denk aan klimaatverandering, het onhoudbare economische systeem, ongelijke kansen voor kinderen, en ga zo nog maar even door. Welke thema’s raken jou genoeg, zodat jij hier iets aan wilt bijdragen met je werk? De volgende oefening helpt je hierbij.

Oefening: impact ontdekken
Maak een lijstje van duurzame of maatschappelijke uitdagingen die jou raken. Wat hoor je op het nieuws? Welke thema’s bespreek jij met thema’s en vrienden? Of welke doelen van de Sustainable Development Goals spreken jou aan?

Bekijk vervolgens je lijstje en zoek de rode draad. Voor welke maatschappelijke uitdagingen wil jij iets betekenen? Kies er 1 of 2 uit.

Tip: als jij weet waar jij je op wilt richten, kun je daarna gerichter zoeken naar organisaties die ook bijdragen aan deze uitdagingen.


Vind werk dat bij je pas

Je kunt nog zo’n positieve bijdrage leveren in je werk, maar als je werk doet wat niet aansluit bij jouw kwaliteiten, waarden en waar jij blij van wordt, dan kost dat je alleen maar energie. Oftewel, geen echte duurzame bijdrage.

Daarom is de tweede stap richting een duurzame baan dus het ontdekken met wat voor werk jij tot je recht komt. Het helpt om daarbij o.a. inzicht te krijgen in jouw waarden en talenten. Ook helpt het om te weten waar je energie van krijgt. De volgende oefening gaat daarover.

Oefening: werk waar je energie van krijgt
Of je nou blij wordt van je huidige werk of niet, er zijn altijd onderdelen waar je energie van krijgt. Pak je agenda van afgelopen jaar er eens bij en blader door alles wat je hebt gedaan. Maak vervolgens twee lijstjes: waar kreeg jij energie van en wanneer vloog voor jou de tijd? En wat kostte jou veel energie en waar werd je niet blij van?

Bekijk vervolgens de lijstjes en ontdek een rode draad. Wat wil jij in een baan terug zien komen? En waar wil je juist mee stoppen?Gericht zoeken op Greenjobs.nl

Nu je weet aan welke uitdagingen je wilt bijdragen én inzicht hebt in waar jij energie van krijgt, kun je weer een aantal stukjes van de puzzel leggen. Je kunt zo ook gerichter zoeken op Greenjobs.nl .nl en contact leggen met interessante organisaties en mensen. Omdat er heel wat vacatures zijn die via het netwerk van een organisatie worden opgevuld, helpt het om bij die organisaties op de radar te staan. Drink eens een kop koffie of stuur een open sollicitatie.


Stop met twijfelen over wat je wilt

Zo aan het begin van het jaar voel je misschien wel een frisse drive om écht werk te maken van jouw ambities om impact te maken in je loopbaan. Tegelijkertijd weten we ook dat de zoektocht naar een betekenisbaan uitdagend kan zijn. Eindeloos dubben over wat je wel of niet wilt.

Onze tip daarin: stop met twijfelen en maak keuzes. Het betekent niet dat je meteen hoeft te weten wat je dan wel wilt doen om duurzame impact te maken in je carrière. Maar het gaat wel om de beslissing of je de zoektocht naar jouw betekenisvolle ambities daadwerkelijk aan wilt gaan óf dat je die (voorlopig) loslaat. Juist door te kiezen, kom je vervolgens weer in een flow terecht waarin je veel meer leert, ontdekt én kunt bijdragen.

We hopen dat deze tips jou verder helpen om in 2023 de impact te gaan maken die jij belangrijk vindt.

Wil je graag samen aan de slag om te ontdekken wat de richting van jouw impactvolle carrière is? Kom naar ons webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’, dan zetten we samen de stap naar jouw betekenisvolle loopbaan.


Vond je deze blog leuk? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: