3 jan. 2022, 16:02

Waarom Greenjobs.nl een B Corp is (en wat een B Corp eigenlijk is)

Waarom Greenjobs.nl een B Corp is (en wat een B Corp eigenlijk is)


Misschien heb je het B Corp logo een keer voorbij zien komen maar wist je niet precies wat het was. Greenjobs.nl is ook een B Corp en in deze blog wordt uitgelegd wat dat precies is. Als de organisatie waar je voor werkt zich laat certificeren en een B Corp is geworden, word je onderdeel van een wereldwijde beweging van meer dan 8.000 bedrijven – waaronder Patagonia, Naif skincare, Triodos BankFairphoneTony’s Chocolonely, Auping en nog vele anderen – die hun bedrijf inzetten voor het concreet maken van de SDG’s van de Verenigde Naties. Bedrijven die ‘using Business as a Force for Good’ hanteren in hun dienstverlening. Wist je dat er in Nederland inmiddels +275 B Corps zijn en dat er zo'n 40.000 mensen werkt voor deze B Corps? Dat is veel! 


Wat is een B Corporation?

B Corps zijn bedrijven die voldoen aan de hoogste standaarden voor duurzaamheid, werknemers, klanten, transparantie en maatschappij. B Corps werken mee aan een duurzamere, leefbare en meer inclusieve planeet. De B Corp-beweging ontstond in 2006 in Amerika en is nu een wereldwijde beweging actief in 77 landen en groeiende! De 'B' staat voor 'Benefit for All' en dat is precies waar wij van Greenjobs.nl in geloven en 100% achter staan. Greenjobs.nl maakt sinds eind 2019 onderdeel uit van de B Corp community.


Waarom vindt Greenjobs.nl het belangrijk om een B Corp te zijn?

Heel veel bedrijven zetten zich al in voor een duurzamere planeet en dat is natuurlijk hartstikke goed! Helaas zijn er ook partijen die middels greenwashing zich duurzamer voordoen dan ze zijn. Met een B Corp certificering is dat uitgesloten. Maar niet alleen om te zien dat Greenjobs.nl geen greenwasher is en dat graag wilt laten zien, maar ook om een voorbeeld te kunnen zijn voor andere bedrijven dat goed doen voor de planeet heel goed samen kan gaan met zaken doen. De klanten van Greenjobs.nl weten dus dat onze intenties oprecht zijn en ze bij Greenjobs.nl aan het juiste adres zijn voor hun duurzame vacatures, zonder verborgen agenda’s. Om als organisatie B Corp te worden moet je organisatie een zeer uitgebreide assessment doorlopen (BIA, Business Improvement Assesment) en wordt je organisatie doorgelicht op vijf thema’s:

  • Governance
  • Klanten
  • Medewerkers
  • Milieu
  • Gemeenschap

Zo wordt iedere B Corp elke drie jaar volledig doorgelicht, Greenjobs.nl ook. Op basis van dit assessment krijg je een overkoepelende score die openbaar wordt gemaakt. Zo weet iedereen hoe goed je het echt doet en waar het beter kan. Alleen bedrijven die meer dan 80 punten (van de 200) scoren, zijn officieel gecertificeerd. Iedere drie jaar gaat Greenjobs.nl net als iedere B Corp opnieuw door dit proces om ons certificaat te behouden. 

Om context te geven: Patagonia, het “moederschip” van de B Corp beweging, heeft 151,5 punten, terwijl Tony’s Chocolonely met 100,9 en WeTransfer op 80,4 zitten. Sinds november 2019 is Greenjobs B Corp-gecertificeerd en sinds eind 2022 is Grenjobs.nl met een score van 100.2 gehercertificeerd. Dat stimuleert ons nog meer om duurzame impact te maken!

Hoe kan een bedrijf een B Corp worden?

Voor het behalen van het B Corp certificaat wordt gekeken naar verschillende elementen: geverifieerde prestaties, juridische aansprakelijkheid en publieke transparantie. De geverifieerde prestaties worden gemeten door het afleggen van een assessment waarbij een minimale score van 80 punten behaald moet worden. Hierin wordt een bedrijf onderzocht op het bestuur, de werknemers, de gemeenschap, de klanten en het milieu. Dit assessment wordt elke drie jaar herhaald om zo verbeteringen te stimuleren en te meten. Greenjobs zit op dit moment op 100.2 punten, een goede score met ruimte voor verbetering aangezien de maximale score 220 is. Bekijk de B Corp score van Greenjobs

Ook deel uitmaken van de B Corp Community?

Wanneer je je met jouw bedrijf ook wilt aansluiten bij de B Corp Community, en hiermee je steentje bij wilt dragen aan een betere wereld, kun je voor meer informatie kijken op de website van B Corporation. Hier is alles te vinden over het worden én het zijn van een B Corp. Daarnaast kun je voor hulp met de B Corp certificering je terecht bij o.a. GRRR, The Change Collective, Nexio Projects, The Terrace, Rainbow Collection, Climate Neutral Group en BR-ND People. Dit zijn adviesbureaus, zelf B Corp, en ze kunnen helpen met het doorlopen van het assessment. Tip om sowieso eens een kijkje te nemen naar het assessment, het is gratis en je kan er veel van leren voor je organisatie!


Werken voor een B Corp? Vacatures van B Corps staan op Greenjobs.nl!

Wil je graag werken voor een B Corp? Wist je dat Greenjobs.nl de eerste vacaturebank in Nederland is met een aparte filter voor vacatures van B Corps! Dus wil jij graag aan de slag voor een van de vele B Corps die in Nederland actief zijn, hou dan vaak de site in de gaten voor alle vacatures bij B Corps. Je vindt alle vacatures bij B Corps op Greenjobs.nl.

Voor alle B Corps hanteert Greenjobs.nl een korting van 15% op alle vacaturepakketten! Samen werken we aan de verduurzaming van de planeet.


Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: