29 jan. 2022, 12:27

Anoniem solliciteren - Wat is het en waarom vindt Greenjobs.nl dit belangrijk?

Anoniem solliciteren - Wat is het en waarom vindt Greenjobs.nl dit belangrijk?

Wist je dat als je solliciteert op een duurzame vacature op Greenjobs.nl er niet wordt gevraagd aan de sollicitant van welk geslacht ze zijn? We zien steeds vaker duurzame vacatures waarin wordt gevraagd om anoniem te solliciteren en door het verwijderen van de aanhef kunnen mensen dan ook anoniem solliciteren als ze op Greenjobs.nl reageren op een vacature. Greenjobs.nl legt je uit waarom anoniem solliciteren mogelijk is op Greenjobs.nl en waarom dat belangrijk is.


Wat is anoniem solliciteren?

Bij anoniem solliciteren reageert een sollicitant zonder zijn / haar geslacht te vermelden. Maar ook wordt vaak leeftijd weg gelaten. Je kan als sollicitant ook kiezen voor dat je alle persoonsgegevens weglaat op je cv. Je solliciteert dus zonder dat de organisatie weet hoe oud je bent en van welk geslacht je bent. 

Als sollicitant weet je dus dat je niet op je geslacht en/of leeftijd zal worden beoordeeld. Met anoniem solliciteren heeft iedere sollicitant dus evenveel kansen op de baan als ieder ander en wordt er niet gediscrimineerd op leeftijd of geslacht. 

Bij Greenjobs.nl vinden we het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen heeft op een baan, er niet gediscrimineerd wordt, en dat je mag zijn wie je wilt zijn, ongeacht je geslacht. Daarom is er op vacaturebank Greenjobs.nl geen aanhef als je solliciteert, ‘mevrouw’ of ‘meneer’ is verwijderd*. Hierdoor vullen sollicitanten alleen nog een naam in bij het solliciteren op een duurzame baan en geen 'meneer' of 'mevrouw' meer.

Anoniem Solliciteren, waarom zouden werkgevers dit moeten doen?

Het promoten van inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer ziet Greenjobs.nl als een plicht en we willen zo discriminatie op de arbeidsmarkt tegen gaan, wat start bij solliciteren. Voor de werkgever levert het vaak ook nog andere extra’s op, zoals:

  • Meer sollicitaties op je vacatures
  • Het laat zien dat je als werkgever tegen discriminatie bent en werkt dus mee aan je employer branding
  • Je selecteert op skills en vaardigheden waardoor je het beste talent aantrekt
  • Het zorgt voor een divers team

Anoniem Solliciteren, hoe regel ik dat voor mijn vacature?

Het is voor werkgevers niet lastig om te starten met anoniem solliciteren te introduceren bij het wervingsproces. Meld in je vacaturetekst dat je graag cv's anoniem wilt ontvangen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een van de volgende zinnen over te nemen in je vacaturetekst: 

  • Omdat we bij 'naam werkgever' waarde hechten aan diversiteit en inclusiviteit vragen we je om anoniem te solliciteren en je persoonsgegevens weg te laten bij je sollicitatie. 
  • Bij 'naam werkgever' staan we voor inclusiviteit, diversiteit en zijn we tegen discriminatie. Onze selectieprocedures zijn daarom ook anoniem. We vragen je daarom om je cv en motivatie te anonimiseren. Let op daarbij op naam, geboortedatum, sekse, etniciteit, adres en burgerlijke staat. Je e-mailadres en telefoonnummer hebben we wel nodig om contact met je op te kunnen nemen.
  • 'Naam werkgever' is tegen discriminatie en racisme en we willen je daarom vragen om anoniem te solliciteren.
  • We zijn een werkgever die gelijke kansen biedt, wat betekent dat we niet discrimineren op basis van ras, huidskleur, religie, burgerlijke staat, leeftijd, nationale afkomst, afkomst, lichamelijke of geestelijke handicap, medische toestand, zwangerschap, genetische informatie, geslacht, seksuele geaardheid, genderidentiteit of -expressie. We vieren diversiteit en zijn toegewijd aan het creëren van een inclusieve omgeving voor alle medewerkers. Hierom vragen we je om anoniem te solliciteren. 


Anoniem Solliciteren, waarom vindt Greenjobs.nl dit belangrijk?

🌏 Met het verwijderen van de aanhef bij solliciteren wil Greenjobs.nl een goed voorbeeld zijn voor werkgevers en andere vacaturebanken door het anoniem solliciteren aan te moedigen en discriminatie bij sollicitaties tegen te gaan. Dit kan al starten bij het solliciteren, dus zo proberen we ons steentje bij te dragen door al bij de sollicitatie dit tegen te gaan met de mogelijkheid om anoniem te solliciteren.

Eigenaar van Greenjobs.nl Annemiek Nusmeijer is actief deelnemer van de B Corp werkgroep JEDI wat staat voor: Justice, Equity, Diversity & Inclusion. Een werkgroep bestaande uit medewerkers van verschillende B Corps (Tony's Chocoloneley, Fronteer, B Lab, VIE People, Ace & Tate & Kiitos Technology) met als doel om meer diversiteit op de werkvloer te creëren en om discriminatie tegen te gaan.

*Als een sollicitant op zijn cv wel een aanhef heeft staan zal dit zo blijven. Vacaturebank Greenjobs.nl past geen cv's en/of motivaties aan van sollicitanten.

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: