20 dec. 2023, 13:09

Duurzame kalender van 2024!

Duurzame kalender van 2024!

Duurzame Evenementen 2024

New year, new opportunities to do good! In deze blog vind je alle duurzame evenementen van 2024! Naar welke duurzaam event ga jij in 2024? Mis je een duurzaam event in deze lijst? Als je een e-mail stuurt met de gegevens van het event komt hij in deze lijst.

Januari

1-31 januari - Veganuary – Heb je nog geen goede voornemens voor 2024? Doe dan mee met Veganuary! Het hele jaar door stimuleert en ondersteunt de organisatie Veganuary zowel mensen als bedrijven om over te stappen op een plantaardig dieet als een manier om het milieu te beschermen, dierenleed te voorkomen en de gezondheid van miljoenen mensen te verbeteren. Inspiratie nodig? Bekijk dan de tips en vegan recepten voor Veganuary!

26-28 januari - TuinvogeltellingIeder jaar tellen ruim honderdduizend mensen de vogels in hun tuin in het laatste weekend van januari. Alle tellingen samen geven ons een beeld van de aantallen vogels die op dat moment in Nederlandse tuinen zijn. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek.

Februari

2 februari - Warmetruiendag. Elk jaar gaat Klimaatverbond Nederland energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad.

9 februari - Op 9 februari is er weer een nieuwe 1 daagse No Bullshit Academy in samenwerking met Stephan Ummelen, schrijver van het nieuwe boek Betekenis & Bullshit (wat je gesigneerd meekrijgt die dag)
Om het nieuwe jaar goed te beginnen hebben ze samen een mooie workshop-dag ontworpen. Ze gaan met een dag faciliteren over wat (van) betekenis is in je (werkende) leven, voor jezelf, voor je collega's en voor je klanten. En hoe bullshit je ondermijnt. En wat je wél kunt doen om van de bullshit van vandaag de mest van morgen te maken.
Welkom op vrijdag 9 februari in Haarlem. 8.30 - 17.30
Meer info en opgeven kan via hello@nobullshitacademy.com

9 februari - Sustainable career eventHet grootste nationale carrière evenement voor studenten & starters uit heel Nederland die duurzaamheid belangrijk vinden en zich willen oriënteren op een eerste baan!

20 februari - Internationale dag van de sociale rechtvaardigheid. Ingesteld in 2007 om wereldwijd gelijke kansen voor iedereen te bevorderen. Op deze dag probeert men het bewustzijn te vergroten m.b.t. werkeloosheid, sociale uitsluiting en armoede.

27 februari - Aan de slag met duurzaam ondernemen. Neem deel aan dit nieuwe event voor starters in duurzaam ondernemen. Leer onder meer hoe je een duurzaam beleidsplan schrijft en stel jouw vragen aan een duurzaamheidsexpert tijdens de Q&A.

Maart

1 maart - Nationale complimenten dagLaten we op 1 maart eens één dag nadrukkelijk kijken naar wat er allemaal goed - in plaats van fout - gaat. Een dag waarop je jouw waardering (extra nadrukkelijk) uitspreekt aan al die mensen en instanties die jouw leven direct of indirect een stukje beter, aangenamer en/of leuker maken.

3 maart - World wildlife dayHet is een internationale dag van de Verenigde Naties om alle wilde dieren en planten ter wereld te vieren en de bijdrage die zij leveren aan ons leven en de gezondheid van de planeet.

4-10 maart - Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Dit duurzame evenement spreekt voor zich. Maar waarom wil je hier aan mee doen? Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, bespaar je: 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2.4 kilo zuivel. En dat maar in 1 week!

5 maart - Community of Practice: aan de slag met CSDR I. Maak je klaar voor de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) in een vaste groep bedrijven en krijg ondersteuning van experts van Grant Thornton, EY en de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA).

7 maart, Duurzame Verandering. Een event georganiseerd door Stichting Positieve Impact. Dit zijn de vragen die centraal staan bij het event: Welke principes zijn het meest effectief bij verandering? Hoe stimuleer je duurzaam gedrag binnen jouw organisatie? Hoe draagt innovatie bij aan duurzame verandering? Meld je nu aan via deze link: Duurzame Verandering Event

7 maart, HAN Pitstop. Een event georganiseerd door duurzaam ondernemer Yvette Watson  op de HAN University of Applied Sciences. Er zijn zoveel duurzame oplossingen voor bedrijven, maar hoe breng je een stevige ambitie naar de praktijk? Wat zijn echte gamechangers? Duurzaam ondernemer Yvette Watson (#1 ABN AMRO Duurzame 50) neemt je mee in een interactieve kennissessie waarbij ze je enthousiasmeert om vandáág nog aan de slag te gaan.

8 maart - Internationale vrouwendagPlatform Internationale Vrouwendag geeft aandacht aan actuele onderwerpen. Dat wil zeggen: met een focus op vrouwen, emancipatie en vrouwenrechten. Daarnaast is het een podium waar alle activiteiten op en rond 8 maart gepubliceerd worden. Zo kun je in één oogopslag zien wat er bij jou in de buurt te doen is!

11-16 maart - Week van circulaire economieDe Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen.

19-21 maart: Solar Solutions internationaal. Solar Solutions Amsterdam is de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa en draait om meer dan 500 innovaties en ruim 100 praktische seminars over de nieuwste ontwikkelingen rondom energieopslag, slimme producten en een steeds breder aanbod aan zonnepanelen.

22 maart - Wereld Water Dag. Het is een dag om stil te staan bij het belang van water in ons dagelijks leven en om degenen te gedenken die geen adequate drinkwatervoorziening hebben.

23 maart - Landelijke OpschoondagSteek jij 23 maart ook de handen uit de mouwen voor een schoon Nederland?

23 maart - Earth Hour - WWF. Op ‘earth hour’ worden mensen over de hele wereld aangemoedigd om hun lichten uit te doen om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

April

4-6 april - Impact fairDe Impact Fair is hét grootste event voor purpose driven organisaties. Een beurs en festival in één.

12 april - Lessen voor een hoopvolle toekomst. Een conferentie over duurzaamheidsdidactiek op Hogeschool Utrecht. Hoe geven we les over duurzaamheid, zodat onze leerlingen niet alleen problemen zien, maar een hoopvol perspectief ontwikkelen? Hoe informeer je leerlingen en vermijd je daarbij valkuilen, zoals het aanjagen van verlammende angst? Hoe passen we duurzaamheidseducatie concreet toe in ons onderwijs? De duurzaamheidsdidactiek conferentie gaat in op deze vragen en uitdagingen!

17 april - Webinar: De nieuwe B Corp standaarden: Wat houden ze in en wat betekenen ze voor jouw bedrijf? Het B Corp raamwerk gaat veranderen: vanaf 2025 legt B Lab haar duurzaamheidslat flink omhoog en worden er nieuwe standaarden geïntroduceerd. En da's heel goed nieuws. Want wat we gisteren duurzaam vonden, vinden we vandaag heel normaal.
Dat dit impact heeft op hoe bedrijven zich straks certificeren en hercertificeren, is duidelijk. En ook al legt B Lab de komende maanden de laatste hand aan de nieuwe standaarden, het is belangrijk om je hier als B Corp op voor te bereiden, dus volg deze webinar van B Corp Etiquet!

18 april - Purpose Day XL 2024: The Road to Net Positive’. Tijdens de jaarlijkese Purpose Day word er een evenement georganiseerd om het Nederlandse bedrijfsleven bewust te maken van hoe het nu gaat, en hoe het ook anders kan.

21 april UPfest. UPfest is een tof en inspirerend festival waar je samen met anderen op een speelse en nieuwe manier mag ontdekken hoe je vandaag al positieve impact kan maken op de groenere wereld van morgen.

22 april - Earth Day. Een dag waarop aandacht word gevraagd voor de klimaatcrisis.

23 april - Wereldboekendag. Op 23 april is het wereldboekendag. Zoek jij nog inspiratie voor het volgende boek wat je wilt lezen, check Greenjobs.nl’s duurzame boekenlijst!

25 april - Greenjobs.nl Clothing Swap Spring Edition! Meer info en aanmelden voor de kledingruil kan via de link. Meer lezen over hoe je mee kan doen? Check alle info in de blog over de kledingruil!

Meld je uiterlijk 30 april aan voor het event van het versnellingshuis op 28 mei - Duurzaam geld zoekt circulair ondernemer. Het Versnellingshuis organiseert hét landelijke event waar circulair ondernemers op speeddate gaan met financiers.

Mei

11 mei - World fair trade day. Op de tweede zaterdag van mei is het het uitgelezen moment om eens stil te staan bij hoe duurzaam uw boodschappen eigenlijk wel niet zijn.

16 mei - Fiets naar je werk dagDit is een NFP initiatief, dat inmiddels door bijna 4000 bedrijven, zorginstellingen, overheden en andere organisaties wordt gesteund, heeft als doel werknemers vaker naar hun werk te laten fietsen.

22 mei - Internationale dag van de Biodiversiteit. De VN hebben 22 mei uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Biodiversiteit' (International Day for Biological Diversity / World Biodiversity Day).

23 mei - Vanhulley sample saleHet gaat bij deze sample sale niet alleen om het tonen en verkopen van de mooie producten, het gaat ook om het verhaal erachter. Maak deze dag kennis met: Vanhulley's producten van onbenut materiaal, de Vanhulley vrouwen van dit jaar, project Zowerkthet (SROI) en natuurlijk de medewerkers. 

28 mei - Duurzaam geld zoekt circulair ondernemer. Het Versnellingshuis organiseert hét landelijke event waar circulair ondernemers op speeddate gaan met financiers. Is dit iets voor jou óf heb je ondernemers in je netwerk voor wie dit weleens heel interessant kon zijn? Aanmelden uiterlijk tot en met 30 april.

Juni

5 juni - Wereld Milieu Dag - UN. Over de hele wereld zijn er die dag activiteiten rond het thema milieu. Het doel is om mensen bewust maken van het belang van het milieu voor onze wereld. En te informeren over wat we kunnen doen om het milieu te beschermen.

7 juni - Baan met Toekomst oriëntatiedagGa op deze oriëntatiedag in gesprek met werkgevers en opleiders over jouw mogelijkheden in de bouw, techniek en groen. Iedereen is welkom: van MBO-niveau tot HBO-niveau, werk of geen werk, jong of oud.

7 juni - Dag voor DoenDenkers 2024. Niet blijven hangen in denken, maar vooral gewoon doen. Dat doen we in ieder geval bij Dag voor DoenDenkers, hét zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar waar we met alle partners van MVO Nederland samenkomen.

8 juni - Wereld Oceaan Dag. Actiethema 2024: Katalyserende actie voor onze oceaan en klimaat

12 juni - International dag tegen kinderarbeidDe Internationale Dag tegen Kinderarbeid is een belangrijke dag voor alle betrokkenen om aandacht te richten op het probleem van kinderarbeid en de inspanningen die nodig zijn om het uit te bannen.

21 juni - Climate Classic.
 Fiets samen met meer dan 2.000 anderen langs de ’toekomstige’ kustlijn van Nederland. De kustlijn waarvan we hopen dat die nooit werkelijkheid wordt. Schrijf je nu in via de website van Climate Classic!

21 juni - Klimaat MarathonDe Klimaat Marathon is een metafoor voor de klimaatcrisis: een enorme inspanning waarvoor een lange adem nodig is. De Klimaat Marathon loopt door de groene Utrechtse Heuvelrug en kent twee krachtige symbolen: het KNMI, het meteorologisch instituut van Nederland, en de stad Amersfoort die in de toekomst wellicht ‘Amersfoort aan Zee’ heet.

22 juni - Roze zaterdag. Het evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken.

24 juni - Dag van de duinenTijdens de Dag van de Duinen vragen we extra aandacht voor de kwetsbaarheid van de duinen en vieren we samen met jou de schoonheid van dit bijzondere natuurgebied!

Juli

Heel juli - Plastic Free JuliPlastic Free July® is een wereldwijde beweging die miljoenen mensen helpt deel uit te maken van de oplossing voor plasticvervuiling – zodat we schonere straten, oceanen en prachtige gemeenschappen kunnen krijgen.

1 juli - Keti Koti. 1 juli is de nationale herdenking en viering van de afschaffing van slavernij.

2 juli - B Keeper DayAt B Keeper Day it is your opportunity to mingle with like-minded B Corp champions on a personal, professional, and business level and create new gateways for collaboration and engagement within the B Corp network. Hosted in the forests of Austerlitz near Utrecht, together with fellow representatives from B Corps across the Netherlands, it promises to be an unforgettable day.

2 t/m 12 juli - OUTDOOR CINEMA X PAKHUIS DE ZWIJGER - Het FilmpleinVan 2 tot en met 12 juli nodigt Pakhuis de Zwijger je elke werkdag uit om op het terras te genieten van één of meerdere korte films. Voor slechts €10,00 krijg je toegang tot de film, een verfrissend biertje van Brouwerij ’t IJ (of frisdrank) en een bakje popcorn!

25 juli - Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. Earth Overshoot Day wordt georganiseerd en berekend door Global Footprint Network, een internationale onderzoeksorganisatie die besluitvormers een menu met hulpmiddelen biedt om de menselijke economie te helpen binnen de ecologische grenzen van de aarde te functioneren.

Augustus

04 augustus - Pride Plastic FishingJoin Plastic Whale the day after Amsterdam Pride for the 2024 edition of Pride Plastic Fishing! Tickets are free! Gather up your friends and join other to clean the rainbow colored waste from the canals. Plastic Whale will provide the boats, nets and drinks, all we need is you! We are expecting hundreds of people, so book your free ticket fast.
Info:

🐋 Sunday, August 4th
🐋 11:45 – 15:15
🐋 Plastic Whale provide the boats, cleanup gear and skippers
🐋 Landing stage: Het Scheepvaartmuseum
🐋 FREE ticket

  12 augustus - ‘Bewandel je weg naar Waardevol Werk’. Een driedaags programma in de natuur waarin je wordt begeleid richting een betekenisvolle loopbaan waar je voldoening en energie uit haalt. Dus.. ga jij met ons mee de natuur in om de richting van jouw betekenisvolle loopbaan te ontdekken?

  19 augustus - Internationale dag van de humanitaire hulp. Op deze dag wordt stilgestaan bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor de zorg van slachtoffers in rampgebieden.

  23-27 augustus - World water week. De Wereldwaterweek 2024 staat in het teken van samenwerking op watergebied, voor vrede en veiligheid in de breedste zin van het woord.

  September

  3 september - Duurzame Dinsdag. De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

  5-9 september - Zero waste weekDe Zero Waste Week is een meerdaags festival op het gebied van duurzaamheid, verspillingsvrij en afvalvrij leven.

  16-22 september - Bright festivalStap in de wondere wereld van innovatie, circulariteit en duurzaamheid. ​

  20 september - World Clean-up day. Een dag waarbij wij de handen uit de mouwen steken en een steentje bij te dragen aan een schoner milieu door zwerfafval op te ruimen.

  21 september - Re_nature FestivalEen festival voor iedereen die houdt van groen. Een Weekend Vol Groene Magie op Ruigoord.
  Dit najaar vindt het tweede RE NATURE Festival plaats in Amsterdam. Geniet van een weekend vol groene inspiratie met workshops, talks, wandelingen, ceremonies, kunst, diners, concerten, films en theater.
  Wanneer? za 21 september 2024 - 10:00
  Waar? Ruigoord 76
  Kosten: €15,- (7,50 stadspas)

  24-26 september - Spring tijOp Springtij Forum werken ze sectoroverstijgend aan de duurzaamheidsvraagstukken van morgen.


  Oktober

  1 oktober - Diversity Day. Streven naar een samenleving die staat voor verbondenheid en het respecteren van verschillen.Op Diversity Day, de eerste dinsdag van oktober, organiseren deelnemende bedrijven zelf een eigen activiteit in het teken van diversiteit en inclusie.  

  1 t/m 28 oktober – Stoptober. Stoptober is wetenschappelijk onderbouwd én een bewezen effectieve methode die ondersteunt bij het stoppen met roken. Het heeft een positieve insteek waarbij sociale steun een kernelement is. Mocht je niet roken en een roker willen steunen met Stoptober, of gewoonweg jezelf uitdagen met iets wat een positieve impact heeft, dan kan je Stoptober ook inzetten voor iets anders. Gebruik deze maand om te stoppen met bijvoorbeeld:
  -Een maand geen vlees eten
  -Een maand geen plastic gebruiken
  -Een maand niets nieuws kopen
  -Een maand lang geen auto gebruiken

  November

  22 november - Sustainable Switch. De nationale carrièrebeurs voor professionals die willen switchen naar een betekenisvolle baan waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

  December

  De duurzame events van december volgen snel!

  Het hele jaar door duurzame evenementen, lezingen, workshops en bijeenkomsten


  Ook zijn er duurzame evenementen, lezingen, bijeenkomsten, workshops en trainingen die het hele jaar door gaan!

  Het hele jaar door geven BetekenisBaan en Sustainable Talent verschillende webinars over een duurzame baan. Ze zijn loopbaanadviesbureau’s die jou helpen bij het vinden van een impactvolle loopbaan die bij jou past. Neem vooral een kijkje op hun websites!

  Pakhuis de Zwijger heeft het hele jaar door duurzame evenementen, lezingen, workshops en bijeenkomsten. Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds ‘praathuis’ met een sterke online omgeving dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm. Check de agenda van Pakhuis de Zwijger voor alle evenementen van dit jaar!

  Change Inc, Platform voor duurzaam nieuws in het bedrijfsleven organiseert vaak interessante webinars en roundtables! Tip om de website in de gaten te houden!

  CIRCL uit Amsterdam organiseert vaak interessante lezingen, trainingen en bijeenkomsten over allerlei duurzame thema's. Ze hebben een handige agenda met allemaal duurzame evenementen.

  Website Duurzaamheid.nl heeft ook een handige agenda met tal van leuke en interessante duurzame evenementen!
  Op Duurzaamheid.nl maak je kennis met de nieuwe generatie vernieuwers. Met mensen die het anders doen. Zij delen hun verhalen en waar je van kan leren.

  Iets anders, maar we delen deze evenementen toch graag:

  Door het hele land heb je wekelijkse rommelmarkten. De perfecte plaats om rustig rond te slenteren en misschien zomaar tegen een fantastische vondst aan te lopen. Op deze manier geef je een kledingstuk of een ander product een nieuw leven en dit alles ook nog eens voor een kleiner prijsje. Op internet zijn zat overzichten van rommelmarkten te vinden en Greenjobs.nl heeft een paar favo rommelmarkten op een rijtje gezet voor je:

  - IJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooienmarkt van Europa gelegen in het dichtstbevolkte gebied van Nederland. Door de grootte van de markt komen vraag en aanbod uitstekend bij elkaar en is de kans van slagen zeer groot.

  - Jouw Marktkraam Rotterdam is een verzamelplaats van verschillende winkels. Of je nu op zoek bent naar vintage juweeltjes, kleding, speelgoed of nieuwe decoratie voor in huis, bij Jouw Marktkraam vind je het. Met heel veel winkels onder één dak raak je hier niet uitgekeken.

  Hopelijk inspireren deze duurzame evenementen jou om van 2024 een duurzaam jaar te maken. Zijn er nog meer dagen die er niet tussen staan? Stuur een berichtje naar team@greenjobs.nl en de lijst van duurzame evenementen in 2024 wordt aangevuld. 

  Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: