14 mrt. 2022, 19:06

Meer lezen over duurzaamheid? Met deze duurzame boekenlijst kom je goed op weg!

Meer lezen over duurzaamheid? Met deze duurzame boekenlijst kom je goed op weg!

Geschreven door: Annemiek Nusmeijer

Als ik thuis werk doe ik dat vanuit mijn kleine, maar knusse thuiswerk kantoor. Rondom stapels boeken in de kasten achter mij. Vele die over mijn studie Internationale Betrekkingen gaan, managementboeken, wat romans en veel kookboeken. Maar er is ook heel veel ruimte voor boeken die over duurzaamheid gaan. In deze blog deel ik de duurzame boeken die mij inzicht hebben gegeven in een duurzaam leven, duurzaam ondernemen, een duurzame economie en ander politiek systeem, en ook over wat duurzaamheid nou eigenlijk is. Voor iedereen die meer wilt leren en lezen over duurzaamheid deel ik graag mijn favoriete duurzame boeken met jullie. Hieronder de favorieten duurzame boeken per categorie verdeeld.

Meer weten over Duurzaamheid? Met deze Duurzame boeken kom je goed op weg!

Boeken over duurzaamheid in het algemeen

- Hoe Gaan We Dit Uitleggen - Jelmer Mommers: Heldere uitleg over klimaatverandering. Een must-read voor iedereen die wil begrijpen waarom duurzaamheid zo cruciaal is.

- Cradle to Cradle, Re-making The Way We Make Things - Michael Braungart en William McDonough: Ontdek hoe producten circulair kunnen worden ontworpen, zonder afval te produceren en onze ecosystemen te ondersteunen.

- The Global Environment and World Politics - Elizabeth R. DeSombre: Behandelt de complexe relatie tussen milieuproblemen en internationale politiek.

- Drawdown - Paul Hawken: Presenteert 100 concrete oplossingen om klimaatverandering om te keren en deelt krachtige initiatieven die nu al plaatsvinden. Laat je inspireren om zelf bij te dragen!

Doughnut Economics - Kate Raworth: stelt een nieuwe economische benadering voor die zich richt op het balanceren van menselijke basisbehoeften binnen de ecologische grenzen van onze planeet.

- De Eeuw van Felix - Ruben Jacobs: Het boek onderzoekt de invloed van de ervaringseconomie en technologie op onze levens aan de hand van het verhaal van een 100-jarige man genaamd Felix.

- Earth Emotions - New Words for a New World - Glenn A. Albrecht: Introduceert nieuwe woorden en begrippen om onze emotionele band met de aarde te begrijpen en te versterken in het licht van milieuproblemen en klimaatverandering.

The Carbon Almanac - The Carbon Almanac Network: Biedt een uitgebreid overzicht van koolstofgerelateerde informatie en oplossingen voor klimaatverandering.

- Dit Gebeurt Er Als Je Duurzaam Gaat Leven - Marije van der Made: Beantwoordt alle vragen die je kunt hebben over duurzaam leven en ontkracht misvattingen.

- Sapiens - Yuval Noah Harari: Biedt een fascinerend overzicht van de menselijke geschiedenis en evolutie.

- Het Happy 2050 Scenario - Babette Porcelijn: Schetst een optimistisch toekomstbeeld voor duurzaamheid in 2050.

- Gevoelstemperatuur - Heleen Ekker: Behandelt de psychologische en emotionele aspecten van klimaatverandering.

- Onze Toekomst Is Nu! - Greta Thunberg: Het boek bevat toespraken en ideeën van de jonge klimaatactiviste.

- Duurzaam Zijn Moet Je Durven - Hilda Feenstra: Moedigt mensen aan om moedige stappen te zetten naar een duurzamere levensstijl.

Hallo witte mensen - Anousha Nzume: Dit boek gaat niet over natuur, kapitalisme, economie of politiek. Waar het wel over gaat: een duurzame samenleving, oftewel sociale duurzaamheid.

Zo kan het niet langer, Tijd voor vrouwen om de klimaatcrisis op te lossen - Ralien Bekkers: Urgent boek onthult de gebreken van mannelijk leiderschap in de klimaatcrisis en wijst op de opkomst van vrouwen als drijvende kracht achter duurzame verandering.

- Niks nieuws, maar toch zal het je verrassen - Saskia Sampimon-Versneij: Een naslagwerk bomvol handige en originele tips om op een toffe manier aan de slag te gaan met een bewuster leven.


   Boeken over duurzaam ondernemen

   - Het Idealen Boek - Marnix Geus: Behandelt het ontdekken en realiseren van persoonlijke idealen voor een betekenisvol leven.

   - Stop met Sociaal Ondernemen - Bert den Boer: Daagt traditionele opvattingen over sociaal ondernemen uit en pleit voor een meer impactgerichte aanpak.

   - Let My People Go Surfing - Yvon Chouinard: Vertelt het verhaal van de oprichter van Patagonia en zijn visie op duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

   - Duurzaamheid in de Boardroom - Wouter Scheepens: Onderzoekt hoe duurzaamheid een integraal onderdeel kan worden van het bedrijfsleiderschap.

   - Zaken Die Je Raken - Willemijn Verloop, Mark Hillen en Kaat Peeters: Belicht inspirerende verhalen van ondernemers die maatschappelijke impact creëren.

   - The Responsible Company - Yvon Chouinard en Vincent Stanley: Leggen uit hoe bedrijven verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun impact op het milieu en de samenleving.

   - The Trillion Dollar Shift - Marga Hoek: Pleit voor een economie gebaseerd op duurzaamheid en de enorme potentie om zowel winst als een positieve impact te genereren.

   - Better Business: How the B Corp Movement is Remaking Capatalism - Christopher Marquis: Verkent hoe het B Corp-model een positieve verandering teweegbrengt in het kapitalisme.

   - 7 Rollen voor Duurzaam Succes. Dé Praktische Verandergids voor Duurzaamheidsprofessionals - Carola Wijdoogen: Biedt praktisch advies voor duurzaamheidsprofessionals om succesvolle verandering te bevorderen.

   - Net Positive - former Unilever CEO Paul Polman: Pleit voor het creëren van bedrijfsmodellen die niet alleen winstgevend zijn, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu.

   - Organizing for Sustainability - Jan Jonker & Niels Faber: Onderzoekt hoe organisaties duurzaamheid kunnen integreren in hun bedrijfspraktijken en strategieën om positieve milieu- en sociale impact te realiseren.

   - De Kanarie In De Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen: Onthullen de onderdrukte meningen en authenticiteit op de werkvloer.

   - Embedded Sustainability - Chris Laszlo and Nadya Zhexembayeva: Vertellen over het integreren van duurzaamheid in het kerngedrag van een organisatie om veerkrachtig en succesvol te zijn in een snel veranderende wereld.

   - CO2-Neutraal Ondernemen, zo doe je dat! - Rob van der Rijt: Biedt praktische inzichten voor bedrijven om CO2-neutraal te worden.

   Boeken over een duurzame economie

   - Good is the New Cool - Afdhel Aziz en Bobby Jones: Benadrukt hoe het creëren van positieve impact en maatschappelijke betrokkenheid essentieel zijn geworden voor succesvolle merken en bedrijven in het moderne tijdperk.

   - Thrive, Fundamentals for a New Economy - Kees Klomp en Shinta Oosterwaal: Presenteert essentiële principes en inzichten voor het bevorderen van een nieuwe economie die duurzaamheid, welzijn en welvaart voor iedereen centraal stelt.


   Boeken (en gidsen) met tips voor een duurzaam leven

   - EcoPositief In Vijf Stappen - Babette Porcelijn: Biedt praktische en haalbare stappen om een positieve impact op het milieu te maken.

   - Fork Ranger- Ons Eten Als Weg Uit De Klimaatcrisis - Frank Holleman: Richt zich op hoe onze voedselkeuzes een cruciale rol kunnen spelen in het aanpakken van de klimaatcrisis en duurzaamheid bevorderen.

   De Grote Gids Voor De Beginnende Veganist - Jelmer Mommers: Is een uitgebreide handleiding voor mensen die willen beginnen met een veganistische levensstijl en de positieve effecten daarvan op het milieu willen ontdekken.

   - The Case for Impact - A Guide To Creating Value In A World Of Social and Environmental Challenges - Sonja Haut: Presenteert een handleiding voor het creëren van waarde door impactvolle initiatieven te ontwikkelen en te implementeren die sociale en milieuproblemen aanpakken.

   - Minder Plastic - Clara en Louise Williams: Ontdek alternatieven en tips om plasticgebruik te verminderen. Leer hoe kleine veranderingen kunnen bijdragen aan een schonere en plasticvrije toekomst.

   - 365 Ways to Save the Planet - A day-by-day Guide to Living Sustainably - Georgina Wilson-Powell: Biedt dagelijkse suggesties en praktische tips om duurzaam te leven en bij te dragen aan het redden van de planeet.

   - Zero Waste Project - Jessie en Nicky Kroon: Presenteren een gids om afval te verminderen en een milieubewuster leven te leiden.

   - Dit Is Een Goede Gids - Marieke Eyskoot: Geeft praktische tips en inzichten voor duurzaam leven.

   - Weg Ermee - Dennis Storm: Gaat over minimalisme en het loslaten van overbodige spullen in ons leven.

   - Het Duurzame Gezin - Sustainable Family: Geeft praktische tips en adviezen om als gezin duurzamer te leven.


   Romans over duurzaamheid 

   - Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeiffer: Een roman die de impact van massatoerisme en globalisering onderzoekt.

   - The Overstory - Richard Powers: Is een meeslepende roman over de complexe relatie tussen mensen en bomen.

   - The Ministry For The Future - Kim Stanley Robinson: gebruikt fictieve ooggetuigenverslagen om het verhaal te vertellen over hoe klimaatverandering ons allemaal zal beïnvloeden.   Duurzame boeken kopen

   Nog meer lezen over duurzaamheid? Op YouBeDo kan je niet alleen heel veel duurzame boeken vinden, maar gaat er een deel van de opbrengt naar een goed doel dat jij kiest. Met YouBeDo dragen de oprichters bij aan een verandering. Een verandering die zorgt voor een herverdeling van geldstromen, die terecht komen bij mensen die het het hardst nodig hebben.

   Geef een boek een tweede leven en koop een tweedehands boek bij de Boekenbalie! Boekenbalie maakt werk van tweedehands boeken. Ideeën, belevingen en inzichten moet je delen en doorgeven. Wat heb je er aan als boeken bij jou in de kast staan te verstoffen? Alle boeken die je aan ze verkoopt worden zorgvuldig gesorteerd, ingevoerd en online verkocht door de medewerkers. Ze zijn voor onze kopende klanten duidelijk over prijs en kwaliteit en hebben net dat ene boek dat nergens meer te krijgen is.

   Greenjobs.nl hoort graag jouw duurzame boekentips!

   Mocht jij nog goede boekentips hebben over duurzaamheid dan horen we die ook graag! Mail deze naar info@greenjobs.nl.

   Vond je deze blog leuk en kan je nog meer tips gebruiken? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: