Dé duurzame evenementen van 2023!

8 dec. 2022 @ 07:56

Dé duurzame evenementen van 2023!

Duurzame Evenementen 2023

New year, new opportunities to do good! Zo heeft Greenjobs.nl weer een hoop nieuwe duurzame evenementen op een rijtje gezet. Laat je ook in 2023 inspireren door de leukste duurzame evenementen.

Duurzame Evenementen Januari 2023

1-31 januari: Veganuary. Heb je nog geen goede voornemens voor 2023? Doe dan mee met Veganuary! Het hele jaar door stimuleert en ondersteunt de organisatie Veganuary zowel mensen als bedrijven om over te stappen op een plantaardig dieet als een manier om het milieu te beschermen, dierenleed te voorkomen en de gezondheid van miljoenen mensen te verbeteren. Inspiratie nodig? Bekijk dan de tips en vegan recepten voor Veganuary!

Heb jij moeite met maaltijden bereiden of heb je er simpelweg niet genoeg tijd voor? Plant B wilt jou hierbij helpen. Via hun site kun je vegan maaltijden bestellen, die worden bevroren bij jou thuis bezorgd, deze kun je tot 6 maanden in je vriezer behouden en klaarmaken wanneer jij wilt! Via de website van Plant B kun je de maaltijden bestellen. Heb je wel de tijd en zin om zelf recepten te maken? Living the Green Life heeft er veel op hun site staan! Fruitsalades, brownies of hutspot, je vindt het hier allemaal.

15 januari: UPfest. Hét festival waar fun en positive impact samenkomen. UPfest is een tof en inspirerend festival waar je samen met anderen op een speelse en hippe manier mag ontdekken hoe je vandaag al positieve impact kan maken op de groenere wereld van morgen. Leer hoe je verpakking-vrij kunt shoppen. Geniet inhoudelijk theater over de mode industrie.

16 januari: De dag van de opknapper. De Dag van de Opknapper is dé gelegenheid om die gescheurde broek, versleten schoen of die kapotte remkabels naar een kleer-, schoen- of fietsenmaker in de buurt te brengen.

18 januari: B Corp introductie webinar. Is het verbeteren van de sociale en ecologische impact van uw bedrijf een van uw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

👉 Neem deze maand deel aan het B Impact Assessment-webinar met andere pioniers en leiders die het bedrijfsleven willen gebruiken als Business as a Force for Good. Het team van B Lab zal er zijn om je kennis te laten maken met de B Corp-beweging en al je vragen over het gratis online impact assessment tool te beantwoorden.
Registreer je voor het B Corp introductie webinar.

20 januari: Your Future Proof Career met Sustainable Talent! Wil jij een baan in duurzaamheid of een baan met meer maatschappelijke impact? Sustainable Talent organiseert op 20 januari en 3 maart kort maar krachtig traject waarbij jij je kansen kan vergroten op het vinden én krijgen van jouw droombaan in duurzaamheid.

26 januari: Sailors for Sustainability. Floris van Hees (1978) en Ivar Smits (1974) zegden hun banen op en vertrokken in 2016 uit Amsterdam met hun gerenoveerde zeilschip Lucipara 2. Hun missie: als Sailors for Sustainability op zoek gaan naar oplossingen die een ecologisch houdbare en sociaal rechtvaardige samenleving dichterbij brengen. Bij Circl vertellen ze over hun opgedane ervaringen voor een duurzamere wereld!

Duurzame Evenementen Februari 2023

2 februari 11:30 CET: B Corp Workshop by Dominque van Straaten. The B Corp workshop is free for all B Corp project managers who are eager to kick-start their B Corp project.
During this workshop, you will therefore create your own to-do list including:
- Whom to involve
- How to involve your team
- Your first steps in a successful B Corp process

6-11 februari: Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week organiseren professionals een eigen evenement over de circulaire economie met als doel om de bezoekers te inspireren dat het ook anders kan.

10 februari: Warme Truiendag. Elk jaar gaat Klimaatverbond Nederland energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad.

23 februari: Freelance Speeddate Show. Niet-awkward netwerken, dat doe je bij Qommunity. Op donderdag 23 februari gaan we speeddaten met freelancers en met opdrachtgevers. Opgelet: dit wordt vurig gezellig.
Op het programma staat Tony's Chocolonely en dates met o.a. The Good Roll, Hammerfest, Skybox, Colour Cake, De Nieuwe Gevers, Boomerang, Karma Agency, De Nieuwe Gevers, Greenjobs.nl en more to follow. Verwacht 1-op-1 speeddates, grappige content, een leerzame talk, en een liefdesbrief. Word Qollega of koop hier een los ticket!

Duurzame Evenementen Maart 2023

De hele maand maart is het B Corp maand. Tijdens B Corp maand geven B Corps over de hele wereld een kijkje in de keuken en vertellen ze meer over hun organisatie en er worden veel dingen georganiseerd! Deze B Corp maand, #WeGoBeyond business as usual met experts. De line-up van inspirerende masterclasses en workshops zal je helpen je kennis op te bouwen en je vaardigheden aan te scherpen - en dat allemaal tijdens een lunchpauze. Houd je ogen open op de socials van B Corp Benelux voor uitnodigingen in februari.

6-12 maart: Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Dit duurzame evenement spreekt voor zich. Maar waarom wil je hier aan mee doen? Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, bespaar je: 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2.4 kilo zuivel. En dat maar in 1 week!

8 maart: Internationale Vrouwendag. Vier op Internationale Vrouwendag wat we tot nu toe hebben bereikt voor en met vrouwen. Maak mensen bewust van discriminatie. Onderneem actie om gendergelijkheid te bevorderen. IWD is van iedereen, overal.

18 maart: Landelijke Opschoondag. Op de nationale opschoondag steken we samen de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Na twee voorzichtige corona-jaren was er in 2022 weer een uitbundige editie met zonnig weer, héél veel enthousiaste deelnemers, prachtige samenwerkingen en de best mogelijke opbrengst: Nederland is weer een heel stuk schoner. Laten we in 2023 ook voor een mooie opruimdag gaan!

22 maart: Wereld Water Dag. Het is een dag om stil te staan bij het belang van water in ons dagelijks leven en om degenen te gedenken die geen adequate drinkwatervoorziening hebben. Neem een kijkje op de website om te zien wat je allemaal kan doen op Wereld Water Dag.

25 maart: Earth Hour - WWF. Op ‘earth hour’ worden mensen over de hele wereld aangemoedigd om hun lichten uit te doen om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Duurzame Evenementen April 2023

6 april: Wandel naar je werk-dag. En raap onderweg wat op. Op donderdag 6 april 2023 vindt de zevende editie van de 'Wandel naar je Werk-dag' plaats. De 'Wandel naar je Werk-dag' wordt sinds 2016 op de eerste donderdag van april georganiseerd door Wandelnet en is een nationale campagne die oproept om (een deel van de afstand) naar het werk te lopen. Van bus naar bureau of van voor- naar kantoordeur. En dan kan je ook nog eens wat rommel oprapen en de route die loopt wat netter achterlaten dan hij was.

15-16 april: Nationale Bijentelling. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft!

18 april: Purpose Day XL 2023: The Road to Net Positive’. Tijdens de jaarlijkese Purpose Day word er een evenement georganiseerd om het Nederlandse bedrijfsleven bewust te maken van hoe het nu gaat, en hoe het ook anders kan.

22 april: Earth Day. Een dag waarop aandacht word gevraagd voor de klimaatcrisis.

22 april: Voer de Bij Bij. Stichting The Pollinators zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving van bestuivende insecten. Op 22 april, de dag van de aarde, gaan zij met de Nationale Zaaicoalitie door heel Nederland bloemzaad zaaien om de bijen bij te voeren. Iedereen kan gratis inheems bloemzaad - met bloemen die voedsel verschaffen aan bestuivende insecten als bijen en vlinders - halen bij Stichting The Pollinators. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie.


Duurzame Evenementen Mei 2023

11 en 12 mei: B For Good Leaders Summit 2023. De B for Good Leaders Summit is 's werelds eerste bijeenkomst van de 'business-for-good'-beweging. Oprichters, eigenaren, bestuursleden, C-Suite executives en investeerders kwamen samen om hun krachten te bundelen. Een meerdaagse ontmoeting om projecten, ondernemingen en innovaties te delen. Om zakelijke kansen en partnerschappen te creëren die de regeneratieve economie bevorderen die we nodig hebben.

12 mei: Sustainability Career Event. Het Sustainability Career Event is het grootste nationale carrière evenement voor studenten & starters uit heel Nederland die duurzaamheid belangrijk vinden.

22 mei: Internationale dag van de Biodiversiteit. De VN hebben 22 mei uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Biodiversiteit' (International Day for Biological Diversity / World Biodiversity Day). Een wereldwijde dag van bezinning waar wordt stilgestaan bij alles wat op aarde zwemt, waggelt, fladdert, kruipt, zoemt en loopt en de onmisbaarheid daarvan.

22-28 mei: Week zonder Afval – Milieu Centraal. Ook dit jaar gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Wil jij ook (weer) meedoen?

26 mei: Sustainable Switch - De nationale carrièrebeurs voor professionals die willen switchen naar een betekenisvolle baan waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt!  Georganiseerd door Greenjobs.nl en Sustainable MotionBen jij een (young)professional met minimaal 2 jaar werkervaring en heb je interesse in een baan waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt? Kom dan naar Sustainable Switch. De duurzame carrièrebeurs voor professionals! Ga in gesprek met meer dan 35 organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Bezoek de Bedrijvenmarkt, doe mee aan één van de Workshops en kom naar de Opening waar andere professionals de verhalen over hun Switch met je delen.

Duurzame Evenementen Juni 2023

5 juni: Wereld Milieu Dag - UN. Over de hele wereld zijn er die dag activiteiten rond het thema milieu. Het doel is om mensen bewust maken van het belang van het milieu voor onze wereld. En te informeren over wat we kunnen doen om het milieu te beschermen.

5/6 juni: Circulair textile daysDe Circulair Textiel Dagen is een zakelijk evenement dat een mooie gelegenheid biedt om nieuwe partners in de duurzame textielbusiness te ontmoeten en innovatieve circulaire textieloplossingen te ontdekken en te bespreken.

6 juni: Oosterpark Clean Up | B Lab Benelux & Greenjobs.nl. Laten we samen de natuur een stukje schoner maken. Doe 6 juni mee met de Clean Up in het prachtige Oosterpark, georganiseerd door B Corp Benelux en Greenjobs.nl (B Corp). We steken samen om 16:00 uur de handen uit de mouwen en ruimen zwerfafval op langs de paden en tussen de struiken. 🌷

Doe jij ook mee? Meld je aan via ons event of stuur een e-mail naar team@greenjobs.nl om aan te geven dat je erbij bent, dan zorgen wij voor de benodigde opruim materialen!

9 juni: Dag voor Doendenkers
‘Het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar’ Elk jaar organiseert MVO Nederland het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar: Dag voor DoenDenkers. Duizend bezoekers komen op één dag bijeen voor inspiratie en activatie – van ondernemers tot mkb-bedrijven en van grote corporaties tot overheidsinstanties.

12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeidDe Internationale Dag tegen Kinderarbeid is een belangrijke dag voor alle betrokkenen om aandacht te richten op het probleem van kinderarbeid en de inspanningen die nodig zijn om het uit te bannen.

27 juni: Duurzame zingeving – kwartaal event stichting nederland CO2 Neutraal. Stichting Nederland CO2 Neutraal organiseert op 27 juni het kwartaalevent. Met deze editie het thema: ‘Duurzame zingeving’

Duurzame Evenementen Juli 2023

27 juli: Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. Earth Overshoot Day wordt georganiseerd en berekend door Global Footprint Network, een internationale onderzoeksorganisatie die besluitvormers een menu met hulpmiddelen biedt om de menselijke economie te helpen binnen de ecologische grenzen van de aarde te functioneren.

Duurzame Evenementen Augustus 2023

19 augustus: Internationale dag van de Humanitaire HulpDoor de Verenigde Naties is 19 augustus ingesteld als 'Internationale Dag van de Humanitaire Hulp' (World Humanitarian Day). Op deze dag wordt stilgestaan bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor de zorg van slachtoffers in rampgebieden.

20 t/m 24 augustus: World Water Week. Dit evenement vindt plaats in Zweden maar is gelukkig ook online te volgen! World Water Week is een conferentie over mondiale waterkwesties, die sinds 1991 elk jaar wordt gehouden. Een non-profit evenement, mede gecreëerd met toonaangevende organisaties. World Water Week trekt een diverse mix van deelnemers met vele professionele achtergronden en uit alle hoeken van de wereld. Samen ontwikkelen ze oplossingen voor 's werelds grootste watergerelateerde uitdagingen, met onderwerpen variërend van voedselzekerheid en gezondheid tot landbouw, technologie, biodiversiteit en de klimaatcrisis.

Duurzame Evenementen September 2023

5 september: Duurzame Dinsdag. De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

11 t/m 17 september: Bright Festival. Bezoek in 2023 het gave BRIGHT Festival in het centrum van Geleen waar je op feestelijke wijze wordt meegenomen in de wereld van innovatie, circulariteit en duurzaamheid. Kom kijken, doe mee en beleef de interessante workshops, educatieve activiteiten, inspirerende bijeenkomsten en muzikale momenten!

16 september: World Clean-up day. Een dag waarbij wij de handen uit de mouwen steken en een steentje bij te dragen aan een schoner milieu door zwerfafval op te ruimen.

Duurzame Evenementen Oktober 2023

1 okt - 21 okt: Buy Nothing New Maand. We consumeren een hoop, en dat kan natuurlijk anders. Want alles wat wij consumeren heeft ook een footprint. Daarom is oktober de ‘buy nothing new maand’. Ga jij ook de challenge aan?

11 okt - 12 okt: SEWF23, (Social Enterprise World Forum) hybride (Amsterdam & online). Het wereldwijde evenement voor duizenden impactondernemers, beleidsmakers, impactinvesteerders, doelgerichte professionals en innovators die werken aan een welzijnseconomie. Ons jaarlijkse vlaggenschipevenement brengt ook duizenden leiders van sociale ondernemingen, beleidsmakers en doelgerichte mensen samen met één doel: het bewustzijn vergroten van sociaal ondernemerschap als een groeiend wereldwijd mechanisme voor sociale verandering. SEWF23 wordt een mijlpaal in de reis van Amsterdam naar het creëren van een welzijnseconomie die prioriteit geeft aan mens en planeet.

28 okt t/m 5 november: Fairtrade week. Tijdens deze week word er aandacht gevraagd voor de boeren en werknemers die ons voedsel verbouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Supermarkten en merken promoten die week hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is.

Duurzame Evenementen November 2023

1 t/m 5 november: Warming up Festival. Warming Up Festival presenteert een vijfdaags programma met verrassende voorstellingen, fijne artiesten, prikkelende gesprekken, uitdagende vergezichten en praktische workshops. Ga erheen voor nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe energie.

23 novemberHet Nationaal Sustainability Congres. Op donderdag 23 november 2023 vindt de 22e editie van het Nationaal Sustainability Congres plaats. Het NSC is het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld en kent een rijke historie met vele hoogtepunten.

Duurzame Evenementen December 2023

5 december: World Soil Day. Deze dag heeft tot doel het bewustzijn van het belang van het behoud van gezonde ecosystemen en het menselijk welzijn te vergroten door de groeiende uitdagingen op het gebied van bodembeheer aan te pakken, bodemverzilting tegen te gaan, het bodembewustzijn te vergroten en samenlevingen aan te moedigen de gezondheid van de bodem te verbeteren.


Het hele jaar door duurzame evenementen, lezingen, workshops en bijeenkomsten

Door het hele land heb je wekelijkse rommelmarkten. De perfecte plaats om rustig rond te slenteren en misschien zomaar tegen een fantastische vondst aan te lopen. Op deze manier geef je een kledingstuk of een ander product een nieuw leven en dit alles ook nog eens voor een kleiner prijsje. Op internet zijn zat overzichten van rommelmarkten te vinden en Greenjobs.nl heeft een paar favo rommelmarkten op een rijtje gezet voor je:

- IJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooienmarkt van Europa gelegen in het dichtstbevolkte gebied van Nederland. Door de grootte van de markt komen vraag en aanbod uitstekend bij elkaar en is de kans van slagen zeer groot.

- De Noordermarkt in Amsterdam wordt maandag en zaterdag gehouden aan de voet van de Noorderkerk, op een van de mooiste pleinen van de stad. Een markt met een traditie die terug gaat tot in de zeventiende eeuw. Door de eeuwen heen werd de markt dagelijks, wekelijks of als jaarmarkt georganiseerd.

- Jouw Marktkraam Rotterdam is een verzamelplaats van verschillende winkels. Of je nu op zoek bent naar vintage juweeltjes, kleding, speelgoed of nieuwe decoratie voor in huis, bij Jouw Marktkraam vind je het. Met heel veel winkels onder één dak raak je hier niet uitgekeken.

Ook zijn er duurzame evenementen, lezingen, bijeenkomsten, workshops en trainingen die het hele jaar door gaan!

Het hele jaar door geven BetekenisBaan en Sustainable Talent verschillende webinars over een duurzame baan. Ze zijn loopbaanadviesbureau’s die jou helpen bij het vinden van een impactvolle loopbaan die bij jou past. Neem vooral een kijkje op hun websites!

Change Inc, Platform voor duurzaam nieuws in het bedrijfsleven organiseert vaak interessante webinars en roundtables! Tip om de website in de gaten te houden!

CIRCL uit Amsterdam organiseert vaak interessante lezingen, trainingen en bijeenkomsten over allerlei duurzame thema's. Ze hebben een handige agenda met allemaal duurzame evenementen.

Website Duurzaamheid.nl heeft ook een handige agenda met tal van leuke en interessante duurzame evenementen!
Op Duurzaamheid.nl maak je kennis met de nieuwe generatie vernieuwers. Met mensen die het anders doen. Zij delen hun verhalen.

Hopelijk inspireren onder andere deze dagen jou om van 2023 een duurzaam jaar te maken. Zijn er nog meer dagen die er niet tussen staan? Stuur een berichtje naar info@greenjobs.nl en we zetten het erbij! Greenjobs.nl gaat dit jaar gewoon weer verder met duurzame vacatures plaatsen om voor een betere wereld te zorgen, zet jij je ook in?

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: