27 mei 2022, 10:23

7 Tips om je kantoor te verduurzamen

7 Tips om je kantoor te verduurzamen

Het verduurzamen van je kantoorruimte is enorm belangrijk. Het is niet alleen goed voor het milieu en de planeet. Daarnaast verhoogt een duurzaam kantoor de productiviteit van werknemers, zorgt het voor een lagere CO2 voetafdruk en het stimuleert het gebruik van herbruikbare en lokale producten. Het vertegenwoordigt simpelweg een gezonde werkplek. Door een paar simpele stappen kan jouw kantoor al veel duurzamer worden. Greenjobs.nl helpt je met deze tips op weg naar een duurzame werkvloer.


7 Tips om je kantoor te verduurzamen!


1. Neem een tweedehands of duurzaam interieur

Heb je nieuwe meubels nodig voor het kantoor? Geef dan uw oude bureaus en stoelen dan een tweede leven door ze bijvoorbeeld naar de kringloop te brengen. Neem gelijk een kijkje bij de kringloop voor bijvoorbeeld leuk servies voor in de kantine. Er zijn ook andere mogelijkheden voor een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld de circulaire meubels van Plastic Whale en Vepa. Deze meubels zijn gemaakt van opgeviste PET-flessen en staalafval. De collectie bestaat onder andere uit tafels, lampen, stoelen en wandpanelen.

Hulp nodig bij een duurzaam interieurontwerp voor je kantoor? Sjouk Interieurstyling kan je hiermee helpen. In haar ontwerpen van kantoren gebruikt ze zo veel mogelijk tweedehands pre-loved items! Ze is gespecialiseerd in het (te) stijlen van kantoren met 2e hands meubilair. Sfeervolle, creatieve en persoonlijke interieurs die aansluiten bij je (gewenste) bedrijfscultuur.

2. Gebruik refurbished producten

Ook telefoons en computers kunnen tweedehands worden gekocht. Er zijn heel veel mogelijkheden tot goede kwaliteit refurbished computers en telefoons. Dit is milieuvriendelijker en vaak ook nog eens stuk goedkoper dan nieuwe producten. Dus een mooi duurzaam alternatief voor op het kantoor.

3. Gebruik duurzame kantoorartikelen.

Daarnaast kunnen duurzame kantoorartikelen niet ontbreken bij een duurzame werkplek. Zo heeft het bedrijf Paper On the Rocks notitieboeken die zijn gemaakt van steengruisafval. Ook Moyu maakt notitieboeken van steenpapier, die bovendien ook herbruikbaar zijn. Hier zijn geen water, bomen of giftige stoffen voor gebruikt. Dit is dus veel beter voor het milieu dan een regulier notitieboekje. Of zoek je nog andere leuke artikelen zoals dienbladen, verlichting, plantenpotten en mokken? Dan kan je terecht bij Coffee Based. Zij maken van overgebleven koffiedik biobased producten.Investeer in herbruikbare producten:

Een gemakkelijke manier om te besparen op afval is om te investeren in herbruikbare producten zoals bekers, borden, bestek en rietjes. Als er afval is, scheidt dit dan goed. Dit kan door verschillende soorten afvalbakken te plaatsen. Bijvoorbeeld afvalbakken voor plastic, papier, GFT en restafval. Eigenlijk is een zero-waste kantoor het beste!

4. Gebruik een duurzame zoekmachine, internetprovider en hostingspartijen

Bomen planten terwijl jij zoekt op het internet? Ja, het kan! Ecosia gebruikt de winst die ze maken met behulp van je zoekopdrachten om bomen te planten, daar waar ze het hardst nodig zijn. Installeer Ecosia op alle desktoppen van de computers voor een groener kantoor. Kies ook voor een duurzame internetprovider zoals KPN. Zij zijn de duurzaamste internetprovider in Nederland. Daarnaast zijn er groene hostingpartijen zoals Greenhost. Dit maakt jouw website een stuk duurzamer.

5. Eet en drink duurzaam op kantoor

Ook eten en drinken hebben invloed op de duurzaamheid van jouw kantoor. Zo is het beter om duurzame koffie zoals die van B Corp Moyee en thee aan te bieden. Let hierbij op een biologisch keurmerk, fair-trade keurmerk en op de verpakking. Voor eten is het belangrijk om lokaal, biologisch en als het kan, vegetarisch of vegan in te kopen.

6. Maak je kantoor groen met planten

Planten kunnen niet ontbreken in het verduurzamen van je kantoor. Ze maken de werkplek letterlijk groener en vrolijken het kantoor op. Daarnaast zijn planten goede luchtreinigers en ze zorgen voor frisse en gezonde lucht. Bij Sprinklr of Ogreen kun je terecht voor mooie planten voor jouw kantoor!

7. Moedig je werknemers aan duurzaam te zijn

Als bedrijf is het ook goed om je eigen werknemers aan te moedigen. Stimuleer duurzaam transport zoals fietsen of het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld door een gunstige reiskostenvergoeding, kantoorfiets of een deelauto van MyWheels aan te bieden. Bespreek en onderzoek met de medewerkers wat zij graag willen verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Kom samen tot oplossingen.Ga aan de slag!

Kortom, er zijn heel veel manieren om jouw kantoor duurzamer te maken. Hopelijk zullen deze tips jouw organisatie op weg helpen bij het verduurzamen van de kantoorruimte. Nu rest nog maar één taak en dat is ga zelf aan de slag om jouw werkplek groener te maken! Onthoud daarbij elke stap tot verduurzaming, is een stap in de goede richting.

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je:

- Zo verlaag je de CO2 uitstoot van jouw organisatie

- Tips voor leuke en duurzame bedrijfsuitjes

Kunnen doen wat je wilt, vanuit wie je bent