6 dec. 2021, 16:04

Greenjobs.nl geeft 7 tips voor een ijzersterke vacaturetekst

Greenjobs.nl geeft 7 tips voor een ijzersterke vacaturetekst

Een vacaturetekst is hét begin voor het werven van nieuwe werknemers. Het is het eerste waarmee je een sollicitant aanspreekt, en deze tekst kan het verloop dan ook maken of breken. Om een ijzersterke vacaturetekst te schrijven zijn een paar punten van groot belang. Toch worden deze belangrijke punten vaak vergeten. Duurzame vacaturebank Greenjobs.nl geeft je 7 Tips voor een ijzersterke vacaturetekst!


Hoe schrijf je een ijzersterke vacaturetekst?

Het is van belang dat een vacaturetekst een potentiële nieuwkomer een goed beeld geeft van zowel het bedrijf als de functie. Om je te helpen bij het schrijven van deze tekst en je een zetje in de goede richting te geven heeft Greenjobs.nl een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

🌿 1. Een goede voorbereiding is het halve werk 
Zorg er daarom voor dat je je verdiept in de moderne kandidaat en weet wat hij/zij écht belangrijk vindt. Verwerk deze kenmerken vervolgens in je vacaturetekst zodat deze goed aansluit op wie je wilt bereiken.

🌿 2. Zorg ervoor dat je vacaturetekst origineel is en niet bomvol clichés staat 
1 op de 3 sollicitanten ergert zich aan deze clichés en haken af. Blijf dus ver weg van de termen ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’, ‘teamplayer’ en ‘flexibel’.

🌿 3. Kies voor de beste functienaam bij de vacature
Dit is het eerste wat mensen zien in je vacaturetekst en pas wanneer deze naam herkenbaar is en aanspreekt zullen mensen je vacaturetekst ook daadwerkelijk gaan lezen. Om te beste functienaam te bepalen kun je de vraag ‘Wat staat er bovenaan het cv van de ideale kandidaat?’ stellen. Het antwoord op deze vraag is vaak dé beste functienaam.

🌿 4. Benoem de werksfeer 
Al jarenlang staat werksfeer in de top 3 als belangrijkste pullfactor bij de keuze van een baan door de Nederlandse beroepsbevolking. Zorg er dus voor dat je in je vacaturetekst schrijft over wáár de kandidaat zou komen te werken.

🌿 5. Blijf weg van de oneindig lange eisenlijst 
Benoem alleen datgene dat echt noodzakelijk is voor de functie. Hierdoor voorkom je dat mensen denken toch niet in aanmerking te komen en dus ook de moeite niet nemen om te solliciteren. Zijn er opleidingen of is er opleidingsbudget? Benoem het zeker! 

🌿 6. Benoem het salaris
Door het benoemen van salaris zorg je ervoor dat je je vacaturetekst onderscheid van het merendeel van de vacatureteksten waarin geen salaris wordt benoemd. Daarnaast is salaris de belangrijkste drijfveer van de Nederlandse beroepsbevolking bij de zoektocht naar een baan. Dus wees anders dan de rest, onderscheid jezelf, doorbreek het taboe en benoem het salaris in je vacaturetekst. Wat cijfers die dit onderbouwen:

  • 78% zegt minder snel te solliciteren als er geen salaris staat vermeld in de vacaturetekst.
  • 26% haakt af als er niet duidelijk wordt gedaan over salaris. Probeer ‘marktconform’ en/of ‘concurrerend’ salaris dan ook te vermijden.
  • 22% solliciteert alleen naar banen waarin een concreet salaris staat.
    (bron: Scorenmetwoorden.nl)

🌿 7. Zorg voor een sterke call-to-action
Door een sterke call-to-action toe te voegen aan het einde van je vacaturetekst zullen kandidaten sneller actie ondernemen en dat is natuurlijk precies wat jij wilt! Zorg er dus voor dat je duidelijk bent over de reactietijd en vermeld contactgegevens zodat potentiële kandidaten de mogelijkheid hebben om vragen te stellen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en helpen ze je een stukje in de goede richting! Nog duurzame MVO vacatures? Plaats je duurzame vacatures natuurlijk gelijk op Greenjobs.nl

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: