11 mei 2023, 12:49

Wat is Qlimate Quitting en Conscious Quitting?

Wat is Qlimate Quitting en Conscious Quitting?

Climate Quitting: Je baan opzeggen omdat je werkgever niet genoeg doet voor het klimaat en de planeet

Het klimaatdebat is de laatste jaren steeds prominenter geworden in de media en het publieke bewustzijn. We horen veel over de noodzaak om onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Hoe mensen zich inzetten voor het klimaat kan verschillende vormen aannemen, zoals het verminderen van het aantal vluchten, het stoppen met het eten van vlees of het weigeren van plastic verpakkingen. Sinds een aantal jaar is daar iets nieuws bijgekomen: mensen stoppen met hun huidige baan om te werken bij een bedrijf wat niet bijdraagt aan de klimaatcrisis. Dat noem je ‘Climate Quitting’ en/of 'Conscious Quitting'.

In deze blog vertellen we meer over wat 'Climate Quitting' en 'Conscious Quitting' is.

Wat is Climate Quitting?

Climate quitters zijn mensen die een prima baan hebben maar vinden dat het bedrijf waarvoor ze werken niet duurzaam genoeg is en daarom ontslag nemen. Dit omdat ze liever werken voor een bedrijf wat problemen oplost in plaats van dat het problemen creëert. Werknemers willen hier zelfs een beetje inkomen voor inleveren. Want wat je aan inkomen inlevert wordt weer aangevuld met een doel en een positievere bijdragen aan de maatschappij. Climate Quitting een poging van individuen om zelf iets te doen aan de klimaatcrisis. Ze willen de impact van hun levensstijl op het milieu verminderen en tegelijkertijd een signaal afgeven aan bedrijven en regeringen om meer actie te ondernemen. 

Een Climate Quitter is iemand die zijn baan opzegt omdat hij/zij vindt dat zijn werkgever niet genoeg doet voor het klimaat en de planeet.

Maar wat is Conscious Quitting dan?

Conscious quitting is als je bewust stopt met iets te doen omdat het je niet langer dient, zelfs als dat betekent dat je een doel of een droom moet opgeven. Het is een manier om je waarden en prioriteiten te eren. Bewust stoppen kan op veel aspecten van het leven worden toegepast, zoals relaties, hobby's, carrières, gewoonten én je baan. Conscious Quitting lijkt dus heel erg op Climate Quitting. Het enige verschil is dat Conscious Quitting een breder begrip is. Door te stoppen met wat je niet meer dient, of het nou een baan is of een gewoonte, kan je omarmen wat je beter dient.

Een Conscious Quitter is iemand die zijn baan opzegt omdat hij/zij vindt dat zijn werkgever niet genoeg doet voor de maatschappij en/of het klimaat.

Hoe voorkom je als werkgever dat je werknemers Climate Quitten?

Wees open en eerlijk naar je werknemers hoe je met je bedrijf bijdraagt aan de klimaatdoelen. Je kan niet ineens alles goed doen maar zolang je er serieus mee bezig bent en dit laat merken aan je werkgevers draag je al op een positieve manier bij aan de oplossing. Of je nou aan het begin staat van het verduurzamen van je bedrijf of al heel ver bent, bij Greenjobs.nl moedigen we het allemaal aan.

Er is een collectieve aanpak nodig om het probleem op te lossen. Bedrijven, overheden en individuen moeten samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken. Bedrijven moeten hun productieprocessen en producten verduurzamen, overheden moeten wetten en regels opleggen die bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en individuen moeten de druk op bedrijven en overheden opvoeren om actie te ondernemen. Uiteindelijk is verduurzaming beter voor de planeet, voor je bedrijf, en voor jezelf. Dus waarom zou je het niet doen?

Hoe weet ik of een bedrijf echt bezig is met duurzaamheid?

Tegenwoordig heb je verschillende manieren waarop je weet of een bedrijf echt iets goeds bijdraagt. Zo heb je B Corps, bedrijven die voldoen aan de hoogste standaarden voor duurzaamheid, werknemers, klanten, transparantie en maatschappij. B Corps werken mee aan een duurzamere, leefbare en meer inclusieve planeet. Je hebt ook bedrijven met een hoge ESG score (environmental, social & governance). Hierbij krijgt een bedrijf een score gebaseerd op hoe er wordt bijgedragen en gepresteerd op het gebeid van milieu, arbeidsomstandheden en het bestuur van het bedrijf.

Het is heel fijn dat er een aantal maatstaven zijn zoals de B Corp Certificering en de ESG score maar blijf zelf onderzoek doen. Er zijn namelijk ook bedrijven die zich groener voordoen dan ze zijn (greenwashing). Lees je goed in over een bedrijf en weest altijd kritisch.

Hoe vind ik een baan voor de toekomst?

Ben je een climate quitter of conscious quitter en op zoek naar een nieuwe baan? Check regelmatig de vacatures op Greenjobs.nl, daar vind je allemaal banen voor de toekomst die een positieve bijdrage leveren aan klimaat of maatschappij!

Meer lezen over Climate Quitten? Greenjobs.nl is geïnterviewd door de ASN Bank en er is nu een leuk artikel op hun platform VanafHier 'Gaan voor een klimaatbaan: dit is climate quitting'.

Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je: