13 sep. 2022, 11:47

Hoe wordt je onderneming een B Corp?

Hoe wordt je onderneming een B Corp?

Greenjobs.nl is al drie jaar een B Corp, maar hoe word je nou precies een B Corp? Dat legt Greenjobs.nl jullie graag uit in deze blog! Om een B Corp te worden moet een bedrijf of organisatie een B Corp-certificering doorlopen. Tijdens het certificeringsproces moet een organisatie een aantal punten scoren om een B Corp te kunnen worden. Dit moet minimaal 80 van de 200 punten zijn! Deze punten haal je door het B Impact Assessment te doen. 


Hoe je in zes stappen het certificeringsproces doorloopt om een B Corp te worden


1. Het B Corp assessment formulier invullen

Het B Corp Assessment invullen gaat via de site van de B Impact Assesment. Daar ga je een lange vragenlijst invullen. De vragenlijst zoomt eerst in op de branche, grootte van je bedrijf en de locatie van het bedrijf. Op basis daarvan krijg je een specifieke set vragen. Het bedrijf wordt niet alleen op het product of dienst beoordeelt, maar op het bedrijf als geheel. Daarom richten de vragen zich op de vijf categorieën: Governance, Workers, Community, Environment en Customers. Voorbeeldvragen hiervan kunnen zijn:

Governance: Welk deel van uw management wordt schriftelijk beoordeeld op hun prestaties met betrekking tot bedrijfs-, sociale en milieudoelstellingen?

Workers: Hoeveel % van de medewerkers zijn full-time medewerkers?

Community: Hoeveel % van het management is afkomstig uit ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen?

Environment: Registreert uw bedrijf de afvalproductie?

Customers: Hoe verifieert u dat uw product de impact van klanten verbetert?


2. Het inventariseren van je Impact als bedrijf

Een grote stap in het B Corp-certificeringsproces is het in kaart brengen van de huidige impact van een organisatie. Dit doe je door vragen te beantwoorden in vijf onderwerpen; Governance, Workers, Community, Environment en Customers. Doe het stap voor stap realistisch met je team. Dit kan weken of maanden duren, maar dat geeft niet! Zijn je nulmetingen duidelijk en lager dan 80? Dan is er nog werk aan de winkel en kan je opzoek naar verbeterpunten.


3. Verbeterpunten binnen je bedrijf aanpakken

Bij het beantwoorden van de vragen in de vorige stap is het handig om te bepalen of en op welk gebied van elk probleem het bedrijf zich zou kunnen verbeteren. Welk antwoord geef je nu, maar welk antwoord wil je in de toekomst geven? Schets dit in Excel en werk samen met je team om ze te implementeren en om uiteindelijk je impact te vergroten.


4. B Impact Assessment invullen en indienen

Als je je plan hebt uitgevoerd, meer dan 90% van de vragen hebt beantwoord en natuurlijk een score van 80 of meer hebt behaald, kun je je aanvraag indienen via de B Impact Assessment. Idealiter zou je beoordelingen rond de 85-90 punten moeten indienen, zodat je wat speelruimte hebt.


5. B Corp Score laten nakijken

Als je je aanvraag succesvol hebt ingediend, wordt er na een tijdje contact met je opgenomen door B Lab, de onafhankelijke stichting achter de B Corp-certificering. Op basis van een interview en een uitgebreid onderzoek van het bewijsmateriaal, zal een toegewezen analist jouw assessment beoordelen en de score verifiëren.


6. B Corp certificering rondmaken

Is het gelukt om het assessment te voldoen? Gefeliciteerd, je bedrijf is nu echt B Corp gecertificeerd en je hoort bij de B Corp Community!


Hulp nodig bij het worden van een B Corp?

Heb je hulp nodig met je assessment? Consultants van B Corp Way zijn er om je te ondersteunen in het proces om B Corp te worden! B Corp Way is een platform gecreëerd door het team achter de European Certified B Corporation-beweging waarmee grote bedrijven en multinationals in Europa B Corp-adviesbureaus kunnen vinden die aan hun behoeften voldoen en bedrijven kunnen helpen om hun impactreis te starten. Nederlandse B Corps die onderdeel uitmaken van de B Corp Way zijn:

Vond je deze blog leuk? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: