8 feb. 2022, 18:36

Duurzaam thuiswerken - 10 tips om jouw werkomgeving duurzamer te maken

Duurzaam thuiswerken - 10 tips om jouw werkomgeving duurzamer te maken

Vanuit huis werken en toch bezig zijn met duurzaamheid, kan dat? Jazeker! Wist jij dat er zijn enorm veel mogelijkheden om het thuiswerken duurzamer te maken? Met de 10 makkelijke tips die benoemd worden in deze duurzame blog bereik je minder CO2-uitstoot met jouw werk, ga je zuiniger om met grondstoffen en heb je een betere thuiswerk omgeving voor een beter resultaat! Greenjobs.nl zet de mogelijkheden voor duurzaam thuiswerken voor je op een rijtje!


10 Tips voor een duurzamere werkomgeving thuis


1. Voorkom sluipgebruik met je elektriciteit

Oftewel haal alle stekkers van apparaten die je niet op een bepaald moment gebruikt uit het stopcontact. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die 100% vol is, of de waterkoker die je momenteel niet gebruikt. Wil je maar één kopje thee maken? Doe de waterkoker dan niet helemaal vol! Hiermee verminder je jouw energieverbruik enorm.


2. Kan de verwarming een graadje lager

Doe dit dan, dit scheelt je tot wel €100 per maand op je gasrekening! Of draai de radiatoren dicht wanneer je níét thuiswerkt. En op hele koude dagen kan je je dikste trui aantrekken. Een andere oplossing is om vaker een warme trui of andere warme kleding te dragen zodat de verwarming een graadje lager kan. Jaarlijks is er zelfs op 11 februari de Warme Truiendag! Meedoen is simpel en de verwarming kan lager! 


3. Plaats planten in je werkruimte

Plants make people happy! Bovendien zorgt het voor een betere kwaliteit van de lucht in de ruimte. Heb je al gehoord van een plant adopteren? In bijvoorbeeld Haarlem is er een plantenasiel waar ze kamerplanten opvangen die niet meer in hun oorspronkelijke huis kunnen blijven. Overal in Nederland zijn inmiddels plantenasiels en we hebben een handig overzicht voor je gespot op de website van Mevrouw Montstera zodat je een plantenasiel bij je in de buurt kan vinden. Andere tip is om op Marktplaats te kijken naar een tweedehands plant, ze hebben een zoekcategorie voor kamerplanten en zo kan je makkelijk opzoek naar een leuke tweedehands duurzame kamerplant! 

Niet geslaagd bij het plantenasiel of op Marktplaats, maar wil je wel duurzame kamerplanten? Bij Sprinklr ben je aan het goede adres! Hier worden Biologische Tuinplanten Duurzame Kamerplanten vers bij je thuisbezorgd. Ruime keus, 100% Gifvrij en vers van de kweker.

4. Vergader eens wandelend 

Wist je dat bewegen helpt bij het activeren van je brein? Grotere kans dus op betere ideeën! Een blokje om in het park doet de mens goed! Het voorkomt dat je de hele dag achter je laptop zit, dus goed voor lichaam en geest.


5. Vraag jezelf of een telefoongesprek ook zonder beeld kan 

Doe dit dan zeker. In Zoom scheelt dit je 90% aan data! Oftewel minder CO2-uitstoot. En schoon je mailbox af en toe op. Al die data worden in grote datacenters opgeslagen die veel energie verbruiken.

6. Zet lampen die niet aan hoeven uit. 

Het licht onopgemerkt aan laten lijkt heel onschuldig, maar toch gaat zo’n 14 procent van jouw energieverbruik op aan verlichting. Zet lampen in andere kamers dus graag uit.


7. Verander je webbrowser en gebruik Ecosia in plaats van Google! 

B Corp Ecosia is een duurzame zoekmachine die 80% van zijn winst schenkt aan het WNF die zich inzet voor de bescherming van het regenwoud. We gebruiken de winst die we maken met behulp van je zoekopdrachten om bomen te planten, daar, waar ze het hardst nodig zijn. Installeer de gratis browserextentie en plant bomen met elke zoekopdracht. De opbrengsten van de advertentiekosten is voor Google winst, voor Ecosia is het een middel om de planeet groener te maken en bomen te planen. Team Greenjobs.nl browst al jaren naar volle tevredenheid met Ecosia!

8. Kies voor een duurzame intenetprovider en duurzame hosting 

Heb jij ooit stil gestaan bij of jouw provider duurzaam is? Het is even lastig om erachter te komen of je een duurzame internetprovider hebt, in Nederland is op dit moment KPN de meest duurzame internetprovider. 
Ondernemer en heb je een website
? Kies dan voor duurzame webhosting! Je website draait op servers, en servers kosten weer veel energie. Duurzame hosting is daarom mogelijk wanneer een hostingprovider gebruik maakt van groene duurzame energie Hieronder een handige lijstje:

  • Greenhost, groene en duurzame webhosting, van kleine en simpele websites tot en met grote complexe projecten met meerdere VPS'en. Dat is de basis van Greenhost.
  • Natuurlijk! Hosting & Securty, zij hebben gekozen voor groene stroom en CO2 compensatie in samenwerking met Trees4all. Bij Natuurlijk! Hostin & Security is je website volledig klimaatneutraal!
  • GreenGeeks, Je GreenGeeks-account zal een positieve energie-voetafdruk op het milieu hebben, aangezien ze met windenergie-kredieten driemaal de hoeveelheid energie die je website verbruikt zullen vervangen.
  • Dutch Coding Company, Dutch Coding Company is de eerste in Nederland met klimaatpositieve hosting. Hun servers draaien op groene stroom en voor elke maand hosting die bij ze wordt afgenomen planten ze een boom.

Eerlijk is eerlijk, Greenjobs.nl zelf moet nog de overstap maken, maar dat staat op de planning!

9. Maak een onderscheid tussen privé en werk. 

Dit doe je onder andere door een vaste werkplek te hebben. Werk je in de keuken? Ga dan als je klaar bent met werken ook ergens anders zitten dan op dezelfde stoel.

10. Vergeet geen middagpauze te nemen en tijd te nemen om te lunchen. 

Op de werkvloer doe je dit ook, dus waarom thuis niet? Doe een kleine wandeling of haal ergens een vegan broodje of wat lekkers van B Corp Too Good To Go. Zo zet je jouw werk even aan de kant en kan je weer met volle moed aan het werk. Zet reminders in je calendar om je hier aan te houden en blokkeer tijd in je agenda voor een welverdiende pauze en een lekkere lunch. 

We noemden net al Too Good To Go, ken je Too Good To Go nog niet? Dit is een superleuke app waarmee je eten kan bestellen bij ondernemers uit je buurt die eten overhouden aan het einde van de dag. Zo voorkom je dat eten dat nog goed is in de prullenbak verdwijnt, je helpt mee voedselverspilling tegen te gaan. Het werkt heel makkelijk! Download de app, log in en start met het redden van heerlijke producten die jouw lokale ondernemer aan het einde van de dag overhoudt. Bij Greenjobs.nl zijn we fan van Too Good To Go en bestellen we vaak eten bij lokale ondernemers!

Met deze tips en tricks zorg je voor een werkomgeving thuis die goed voor jezelf én goed voor de wereld is en daarbij zijn sommige tips zelfs ook goed voor de portemonnee! Heb jij nog meer tips die Greenjobs.nl kan delen? Laat het zeker weten via een mailtje naar info@greenjobs.nl! 

Ben jij wel eens toe aan een andere werkomgeving naast het thuis werken? Lees dan de blog over 'Duurzame Hotspots door Heel Nederland" voor meer inspiratie bij jou in de buurt!

Vond je deze blog leuk? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: