7 mrt. 2022, 12:08

Zo maak je impact met jouw stage of bijbaan - stagiaires vertellen hun verhaal

Zo maak je impact met jouw stage of bijbaan - stagiaires vertellen hun verhaal

Een van de drukste momenten tijdens je studie, een stageperiode. Er zijn twee grote stageperiodes onder HBO studenten, de één in september en de andere in februari. Voor deze stageperiodes van vaak 20 weken is de keuze maken voor een goede stage soms lastig. Maar ook veel MBO studies hebben een stageperiode en ook in het HBO zijn er nog andere stage periodes. Hoe maak je de juiste keuze voor je stage. Hoe maak je echt impact met je stage/bijbaan?

Hoe maak je impact met je stage of bijbaan?

Als student kun je de keuze maken om meer impact te maken door een duurzame stage te gaan lopen. Voor deze blog sprak Greenjobs.nl een aantal stagiaires die deze keuze gemaakt hebben en zijn gegaan voor een stage in de duurzame sector bij de bedrijven MKB BrandstofPieter PotSolyUnwaste en Greenjobs.nl. Daarnaast sprak Greenjobs.nl ook nog een student die ervoor heeft gekozen om naast haar studie een bijbaan te nemen bij Too Good To Go, om zo op jongere leeftijd al bezig te zijn met duurzaamheid.

Heb je na het lezen van deze blog de kriebels gekregen om impact te maken met je baan of stage? Kies dan voor een duurzame stage, baan of zelfs een studie! Op Greenjobs.nl hebben wij een ruime keuze uit duurzame banen en stages



🌳Tessa over haar stage bij Pieter Pot

Pieter Pot is een initiatief van een groep gedreven mensen, die willen bewijzen dat duurzaam, sexy en makkelijk soms hetzelfde is. Dat je boodschappen kan doen, zonder dat je verpakkingen koopt. Dat je duurzamer leeft, zonder gedoe.

1. Wat is je naam? Welke studie volg je? En aan welke hogeschool/ universiteit volg je deze studie?

"Mijn naam is Tessa. Ik doe momenteel mijn Master in Business Analytics & Management aan de Erasmus Universiteit."

2. Waarom heb je ervoor gekozen om een duurzame stage te gaan lopen?

"Voor mijn scriptie moet ik data analytics toepassen bij een bedrijf, wat ik graag bij een bedrijf wilde doen wat impact maakt op het gebied van duurzaamheid. Wat me hierin aantrekt is dat alle medewerkers hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk in het geval van Pieter Pot verpakkingsvrij de norm maken. Het samen toewerken naar zo'n doel maakt dat iedereen met veel motivatie en wilskracht om wat te veranderen naar werk komt, wat een bijzondere energie geeft. Iedereen pakt verantwoordelijkheid, omdat we geloven dat we het systeem kunnen veranderen."

3. Wat zijn je taken tijdens je stage? En wat heb je tot nu toe geleerd?

"Ik schrijf mijn scriptie voor het Sales & Operations Planning team, waarbij ik me focus op het voorspellen van de vraag naar Pieter Pot. Daarnaast werk ik twee dagen per week mee in het S&OP team. Wat ik vooral heb geleerd is het communiceren en managen van verwachtingen tussen verschillende teams. We willen natuurlijk allemaal zo hard mogelijk groeien om impact te maken, maar dit moet wel haalbaar zijn vanuit de operatie."

4. Wat voor een impact kun je maken met jouw stage en bij Pieter Pot?

"Ik denk dat het veel mensen langzaam duidelijk wordt dat we iets moeten veranderen om te zorgen dat de planeet nog leefbaar blijft voor de volgende generaties. Steeds meer bedrijven zoals Pieter Pot laten zien dat de duurzame keuze ook leuk en makkelijk kan zijn, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt voor consumenten. Vorige week hebben we zelfs de grens van 2 miljoen bespaarde verpakkingen bereikt!"

🌳Larissa over haar stage bij Soly

Soly is opgericht met één doel: zonne-energie voor iedereen beschikbaar maken. Ze grijpen de uitdagingen van de energietransitie met beide handen aan om met zijn allen zo snel mogelijk te kunnen genieten van goedkope, klimaat neutrale en decentrale energie.

1. Wat is je naam? Welke studie volg je? En aan welke hogeschool/ universiteit volg je deze studie?

"Ik ben Larissa en ik zit in mijn derde jaar HRM aan de Hanzehogeschool."

2. Waarom heb je ervoor gekozen om een duurzame stage te gaan lopen?

"Ik heb gekozen om bij een duurzaam bedrijf stage te lopen, omdat duurzaamheid de laatste jaren en in de toekomst erg belangrijk gaat zijn. Dit wekte dan ook mijn interesse en daarnaast leek Soly mij ook een erg leuk bedrijf."


3. Wat zijn je taken tijdens je stage? En wat heb je tot nu toe geleerd?

"Zelf loop ik stage op de afdeling People & Culture en ben ik o.a. bezig met het werven van nieuwe medewerkers, stel ik overeenkomsten/contracten op en heb ik wat administratieve taken. Dit is natuurlijk niet alles en daarnaast ben ik nog maar net begonnen met deze stage, dus zullen er ook zeker nog veel meer leuke opdrachten en taken bij komen."


4. Wat voor een impact kun je maken met jouw stage en bij Soly?

"Soly is een B Corp organisatie. Duurzaam ondernemen staat dan ook centraal bij Soly. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor de maatschappij en ik ben blij dat ik daar tijdens mijn stage aan bij kan dragen. Als ik kijk naar mijn stage zelf, zal ik gaan kijken naar de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers en dat is ook een belangrijk punt voor een duurzame organisatie."

🌳Jeroen over zijn stage bij Unwaste

Unwaste gelooft in een wereld waar afval niet bestaat en waar alle door mensen geproduceerde organische bijstromen een waardevolle functie hebben. Kortom: afval is te mooi om weg te gooien, daarom maken zij er heerlijke zepen van. Met dagelijks afval kun je volgens Unwaste dagelijks impact maken. Hun doel is daarom ook om van één kilo afval, één kilo Unwaste product te maken.

1. Wat is je naam? Welke studie volg je? En aan welke hogeschool/ universiteit volg je deze studie?

"Mijn naam is Jeroen en ik ben 25 jaar oud. Ik volg de studie CMD (Communicatie Multimedia & Design). Mijn studie bestaat uit communicatie, marketing en voornamelijk creatie."

2. Waarom heb je ervoor gekozen om een duurzame stage te gaan lopen?

"Ik heb gekozen voor een duurzame stage, omdat ik allereerst zelf ook een affiniteit met duurzaamheid heb. Daarbij eet ik weinig tot geen vlees, probeer ik vaak koud i.p.v. warm te douchen en let ik op het hergebruik van producten. Verder is Unwaste nog een start-up, dit wil zeggen dat ik zeer veel creatieve vrijheid krijg om mijn eigen persoonlijke skills goed tot zijn recht te kunnen laten komen. Ik geloof in het verhaal van Unwaste en ik vind dat zij hierin uniek zijn ten opzichte van haar concurrentie."

3. Wat zijn je taken tijdens je stage? En wat heb je tot nu toe geleerd?

"Ik doe een onafhankelijk afstudeerproject. Op die manier ben ik bezig volgens de 4 stappen van CMD: Onderzoeken, creëren testen en opleveren. Op dit moment zit ik in de onderzoeksfase en heb ik zeer veel relevante insights ondervonden, die de basis vormen voor mijn verdere proces! Qua persoonlijke ontwikkeling heb ik in 3 weken wel aardig wat geleerd: Het concreet maken van een vraag, zo dat ik zo efficiënt mogelijk met iemand zijn tijd kan omgaan, het aangeven en eerlijk durven zeggen als ik persoonlijk denk dat iets niet werkt en het opzetten van een goede planning per dag en deze doelen ook behalen."

4. Wat voor een impact kun je maken met jouw stage en bij Unwaste?

"Ik ben voor mijzelf en Unwaste geslaagd wanneer ik het brandstatement van Unwaste overtuigend kan visualiseren aan klanten en dat nog meer mensen producten afnemen bij Unwaste. Tevens wil ik de volgende positieve impact realiseren op een gedachte of quote van veel mensen: 'Afval is vies en onbruikbaar'"


🌳Jet over haar bijbaan bij Too Good To Go

De missie van Too Good To Go is om iedereen te inspireren en motiveren om in actie te komen tegen voedselverspilling. Too Good To Go maakt deel uit van de B Corp community, dit houdt in dat zij een gecertificeerd B Corp certificaat hebben. Op de blog over duurzame apps vind je meer over Too Good To Go!

1. Wat is je naam? Welke studie volg je? En aan welke hogeschool/ universiteit volg je deze studie?

"Mijn naam is Jet, ik ben een vierdejaars taal- en cultuurstudies student aan de Universiteit van Utrecht met een focus op conflict studies en postkoloniaal studies."

2. Waarom heb je ervoor gekozen om een duurzame stage te gaan lopen?

"Alhoewel mijn studie op zichzelf niet in het teken staat van duurzaamheid, is dat wel iets waar ik zelf al een tijd veel mee bezig ben. In mijn tweede jaar heb ik een duurzaamheidsproject gedaan en mijn scriptie waar ik mij nu mee bezig houdt gaat ook grotendeels over de effecten van klimaatverandering. Een baan binnen een duurzame organisatie was voor mij daarom een goede keuze, om op deze manier meer praktisch bezig te zijn met een impact maken."

3. Wat zijn je taken tijdens je stage? En wat heb je tot nu toe geleerd?

"Als student sales specialist houd je je bezig met het aansluiten van nieuwe onafhankelijke winkels. Hierbij ben je dus op een dag bezig met het benaderen van bakkers, slagers, viswinkels maar ook hotels en tankstations. Hierbij probeer je de oplossing die Too Good To Go biedt zo goed mogelijk uit te leggen en op deze manier de ondernemers proberen te enthousiasmeren, inspireren en activeren om met ons samen te werken. Hiernaast werk je ook voor een korte tijd samen met een ondernemer om de samenwerking dan te starten. Ik vind dit zelf altijd een leuk proces want je kan echt een band opbouwen met een ondernemer en het is goed om te zien dat ze enthousiast zijn over Too Good To Go! Ik heb veel geleerd over het sales proces binnen Too Good To Go. Ik snap nu goed hoe het systeem voor consument en ondernemer in elkaar zit. Daarnaast heb ik ook ontzettend veel geleerd over voedselverspilling en waar we nog veel kunnen winnen."

4. Wat voor een impact kun je maken met je stage?

"Ik ben in september begonnen, maar heb in die korte periode al 17 ondernemers kunnen helpen om bij elkaar 1078 maaltijden te redden, dat is bij elkaar zo’n 2695 kg geredde CO2! Alhoewel ik in mijn persoonlijke leven mijn steentje probeer bij te dragen aan het tegen gaan van voedselverspilling en klimaatverandering, is het heel tof om binnen mijn bijbaan er ook wat aan te doen en hierbij ook duidelijke cijfers te zien!"

🌳Bente over haar stage bij Greenjobs.nl

De missie van Greenjobs.nl is om het bedrijfsleven en de overheid futureproof te maken en meer mensen aan een duurzame baan te helpen. Dit doen zij door mensen te inspireren, motiveren en activeren om over te stappen naar een baan in de duurzame industrie. Greenjobs.nl is de grootste duurzame vacaturebank van Nederland en werkt vaak met stagiaires. In november 2021 startte Bente Vijzelaar met haar stage bij Greenjobs.nl.

1. Wat is je naam? Welke studie volg je? En aan welke hogeschool/ universiteit volg je deze studie?

"Mijn naam is Bente en ik volg de studie Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam."

2. Waarom heb je ervoor gekozen om een duurzame stage te gaan lopen?

"Ik was zelf nog niet super bekend met het begrip duurzaamheid en alles wat daar omheen speelt, maar toen ik via LinkedIn in contact kwam met Greenjobs.nl, ben ik me gaan inlezen. Ik kwam erachter dat Greenjobs.nl een mooie missie heeft en dat ik, door hier stage te gaan lopen, meer impact zou kunnen maken dan met een andere stage."

3. Wat zijn je taken tijdens je stage? En wat heb je tot nu toe geleerd?

"Tot nu toe heb ik onderzoek gedaan (trends, concurrenten, hashtags etc.), Instagram posts gemaakt (vacature alerts en andere werk gerelateerde posts), Instagram story’s (duurzame hotspots en dilemma’s), een poster gemaakt voor op scholen, sociale media kalender gemaakt, blogs geschreven en nieuwsbrieven gemaakt in Mailchimp.

Tot nu toe heb ik geleerd dat je niet zomaar iets kan maken en plaatsen op de sociale mediakanalen. Je moet rekening houden met rechten, relevantie, tegengestelde belangen, bijpassende hashtags en ga zo maar door. Het is daarom belangrijk om altijd alles door iemand te laten controleren!"

4. Wat voor een impact kun je maken met je stage bij Greenjobs.nl?

"Met mijn stage kan ik meehelpen aan een groter bereik voor Greenjobs.nl door middel van de sociale media, nieuwsbrieven en posters. Hoe meer mensen Greenjobs.nl ontdekken, hoe meer mensen geïnspireerd zullen raken om te gaan voor een duurzame loopbaan. Hierdoor draag ik mijn steentje bij aan een mooiere, betere en vooral duurzamere toekomst!"

🌳Perihan over stagelopen bij MKB Brandstof

De missie van MKB Brandstof is ervoor zorgen dat we klimaatpositief met elkaar onderweg gaan. MKB Brandstof ondersteunt ondernemers met innovatieve diensten en wilt verduurzamen en elektrisch rijden opmerkelijk maken. Het doel van MKB Brandstof is dat al hun ondernemers in 2025 klimaatpositief op weg zijn.

1. Wat is je naam? Welke studie volg je? En aan welke hogeschool/ universiteit volg je deze studie?

"Mijn naam is Perihan. Aan de Hogeschool Rotterdam volg ik de opleiding Bedrijfseconomie. Als scriptant voer ik mijn afstudeeronderzoek uit bij MKB-Brandstof."

2. Waarom heb je ervoor gekozen om een duurzame stage te gaan lopen?

"Ik heb gekozen om bij een duurzame bedrijf stage te lopen, omdat ik graag een toegevoegde bijdrage wil leveren aan de duurzaamheid. De wereld is erg aan het vervuilen waarbij wij als mensen dit moeten tegengaan."


3.
Wat zijn je taken tijdens je stage? En wat heb je tot nu toe geleerd?

"Mijn taak is het onderzoeken of het verkoopproces van MKB-Brandstof in control is. Hiervoor maak ik gebruik van theoretische onderzoeken en leg ik interviews af. Na het onderzoek wordt er bepaald of het proces in control is. Zo nodig worden er aanbevelingen gedaan."

4. Wat voor een impact kun je maken met je stage?

"Door dit onderzoek uit te voeren, heb ik mijn vaardigheden die ik tijdens mij studie heb opgedaan in praktijk kunnen toepassen."




Heb je na het lezen van deze blog de kriebels gekregen om impact te maken met je baan of stage? Kies dan voor een duurzame stage, baan of zelfs een studie! Op Greenjobs.nl hebben wij een ruime keuze uit duurzame banen en stages!

Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook leuk om te lezen: