Duurzamer leven doe je met deze 13 apps

11 feb. 2022 @ 16:49

Duurzamer leven doe je met deze 13 apps

Wil jij graag een steentje bijdragen aan een duurzamer leven? En wist je dat er veel verschillende en handige apps zijn om je hierbij te helpen? Greenjobs.nl heeft een aantal duurzame apps voor je op een rijtje gezet! Duurzame vacaturebank Greenjobs laat jullie kennismaken met 13 duurzame apps waardoor zelfs je telefoongebruik een beetje groener wordt! De apps zijn uiteenlopend, dus voor ieder wat wils!


13 Apps die je helpen met duurzamer leven


1. 🌿 Ecosia

Wist je dat we met zijn allen op een dag 3,5 miljard zoekopdrachten uitvoeren via een zoekmachine? Wat nou als we dat anders kunnen gebruiken. B Corp Ecosia is een webbrowser, alleen de groene variant van Google. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde maar met het gebruiken van Ecosia draag je bij aan een betere wereld doordat een deel van de advertentieopbrengsten wordt gebruikt voor het planten van bomen. Deze ecologisch vriendelijke app is een goed alternatief. Hun servers draaien op 100% hernieuwbare energie en van de advertentieopbrengsten worden bomen geplant op plekken waar ze het hardst nodig zijn. In onze blog over Duurzaam Thuiswerken komt Ecosia ook naar voren! En Ecosia is net als Greenjobs ook een Certified B Organisation!


2. 🌿 Keurmerkenwijzer

Met behulp van de Keurmerkenwijzer app van Milieu Centraal kun je altijd de meest duurzame keuze maken. De Keurmerkenwijzer geeft informatie over zo'n 300 keurmerken en logo’s die iets zeggen over milieu, dierenwelzijn en/of aspecten rondom mens & werk. Milieu Centraal beoordeelt op basis van de informatie die beeldmerken op hun website publiceren hoe streng de eisen van de keurmerken en logo’s zijn. Bovendien wordt meegewogen hoe de controle op het voldoen aan de eisen geregeld is. Je kan de Keurmerkenwijzer app makkelijk downloaden.

3. 🌿 Too Good To Go

Deze app helpt lokale restaurants en gaat voedselverspilling tegen. Het concept is dat lokale restaurants aan het einde van de werkdag een zogenoemde voedselbox samenstellen met overgebleven producten. Deze boxen kunnen dan voor een schappelijk prijsje gekocht worden. Too Good To Go is net als Greenjobs ook een B Corp! We zijn fan van de app en redden maandelijks eten door via de app te bestellen!

4. 🌿 The Questionmark

Deze app van The Questionmark brengt de impact van supermarktproducten op het milieu, je gezondheid en het dierenwelzijn in beeld. In de app kan je de streepjescode van producten scannen en hierdoor kun je zien of je het product met een gerust hart kunt kopen, of dat je deze liever even aan je voorbij laat gaan. Zo wordt duurzaam boodschappen doen je makkelijk gemaakt! Dus benieuwd of de boodschappen die je bij de Jumbo, Lidl, AH, Aldi, Marqt, Ekoplaza en andere supermarkten koopt duurzaam is, gebruik deze handige duurzame app!

5. 🌿 TuinTalent

Tuintalent is de app van Velt, de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Zij hebben meer dan 40 jaar ervaring en weten dus als geen ander hoe je je tuin kunt onderhouden zonder pesticiden te gebruiken. Deze app daagt je op het ritme van de seizoenen uit om je terras, oprit, stadstuin of moestuin zonder pesticiden te gebruiken.

6. 🌿 HappyCow

HappyCow heeft naast de website een handige duurzame app waarop vegetarische en veganistische restaurants te vinden zijn. Wat deze app extra leuk maakt is dat er een hele community die erachter zit: inmiddels hebben al twee miljoen mensen de app gedownload. Op de app kan je zelf aanraders geven en reviews achterlaten. Dus op zoek naar een vegetarisch restaurant bij je in de buurt? Download de duurzame app!

7. 🌿 EerlijkWinkelen

De app van Eerlijk Winkelen leidt jou de weg naar winkels met fairtrade, biologische en/of tweedehands producten. De app werkt in verschillende steden en heeft meerdere categorieën om tussen te kiezen, denk hierbij aan zowel speelgoedwinkels als restaurants als meubelzaken. Met deze app wordt duurzaam winkelen makkelijker en leuker!

8. 🌿 Peerby

Waarom kopen wanneer je het lenen kan? Hiermee bespaar je geld en maak je impact: winwin!! De app van Peerby maakt ruilen, lenen en huren een stuk eenvoudiger. In de app kan je zien wat jouw buren aanbieden, zelf producten aanbieden en oproepjes plaatsen. Hierdoor kun je makkelijk ruilen, huren of lenen in plaats van kopen en zo verminder je de co2-uitstoot! Handig, makkelijk en duurzaam!

9. 🌿 Vinted en Marktplaats

Via Vinted kan je tweedehandskleding en/of spullen (ver)kopen! Want waarom nieuw als het ook tweedehands kan? En waarom zou je kleding die je niet meer draagt houden als je er een ander blij mee kunt maken? Shoppen was nog nooit zo makkelijk én duurzaam! Een andere app is natuurlijk Marktplaats! Hier kan je nog veel meer producten vinden voor bijvoorbeeld je tuin, interieur of sport. Verschil tussen Vindted en Marktplaats is dat je bij Vinted ook tweedehandskleding over de grens kan aanschaffen waar bij Marktplaats dat alleen in Nederland is.

10. 🌿 Swip Swap

Via Swip Swap kan je gemakkelijk speelgoed ruilen en hiervoor is een handige app gemaakt.Hierdoor hoeft er niet telkens opnieuw speelgoed gekocht te worden, maar kan je gewoon ruilen met anderen! Veel duurzamer dan telkens opnieuw speelgoed te komen terwijl er ook veel tweedehands speelgoed beschikbaar is!

11. 🌿 Litterati 

Litterati is een app om zwerfaval tegen te gaan door het te registreren en in kaart te brengen. In deze duurzame app wordt al het gevonden zwerfafval vastgelegd middels een foto, voorzien van coördinaten en voorzien van registratie-labels. Deze informatie kan dan weer gebruikt worden om tot doelgerichte oplossingen te komen tegen zwerfafval.

12.🌿 Plastic Avengers

Nog een app tegen zwerfaval! Met (tien)duizenden foto’s van plastic zwerfafval brengt deze app van Plastic Avengers de plastic vervuiling in beeld. Met al die foto's gaan ermee naar de producenten en verkopers van producten die veel plastic zwerfafval veroorzaken en vragen om oplossingen. Zo lukt het om bronnen van plastic vervuiling aan te pakken. Elke keer richten ze zich op een aparte groep zwerfafval zoals Marswikkels, blikjes en kindervuurwerk met plastic resten en gaan ze met de producenten het gesprek aan om te vragen om tot een oplossing voor het veroorzaakte zwerfaval te komen!

13. Fork Ranger- Climate Cooking

Nog een geweldige app om je te helpen duurzamer te koken! Dit nieuwe receptenspel om de smaak van klimaatvriendelijk eten te ontdekken! Ga op reis door het voedselsysteem, met leuke quizzen en makkelijke recepten om kennis in de praktijk te brengen. De app helpt je bij het bereiden van eenvoudige recepten die ook klimaatvriendelijk zijn.

Met deze handige apps kun jij je steentje bijdragen aan een duurzamer leven. Heb jij andere duurzame apps die er nog niet tussen staat? Let us know en dan zet Greenjos.nl hem op deze lijst! Mail jouw duurzame apps naar info@greenjobs.nl!

Vond je deze blog leuk? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: