7 mrt. 2022, 10:12

Verbreed je kennis met een duurzame studie of cursus

Verbreed je kennis met een duurzame studie of cursus

Laatst bijgewerkt: juli 2023

Verbreed je kennis met een duurzame studie of cursus

Steeds meer studenten willen een duurzame baan die bijdraagt aan een betere wereld, een baan waarmee je écht impact kunt maken. Door voor een duurzame studie of duurzame cursus te kiezen kan je je 21-eeuwse vaardigheden aan scherpen en je voorbereiden op een duurzame carrière met impact. Voor de meesten betekent dat het voltooien van een opleiding over duurzaamheid, willen specialiseren in duurzame vakgebieden zoals bijvoorbeeld duurzame energie, mobiliteit, klimaat-milieu etc. Greenjobs.nl heeft een aantal (gratis) cursussen en opleidingen om je te duurzame kennis te verbreden voor je op een rijtje gezet!


Gratis online cursussen over duurzaamheid, klimaatverandering en impact ondernemerschap

Bij willen leren door middel van cursussen en opleidingen hoeft niet altijd geld te kosten. Zo zijn er ook een hoop gratis online cursussen waarmee je je kunt verdiepen in duurzaamheid. Zo heb je een groot aanbod online cursussen over duurzame ontwikkelingen bij de SDG Academy. Van mensenrechten tot klimaatactie, er is voor iedereen wat. Neem ook een kijkje bij de UN climate courses catalogue.

Hieronder een aantal gratis online cursussen over duurzaamheid:

1. Nieuwe bedrijfsmodellen in de samenleving - Universiteit van Virginia
In deze cursus wordt de opkomst van een nieuwe vorm van bedrijfsvoering besproken. Verken het idee om een ondernemer te worden en een bedrijf te creëren dat geld verdient én de wereld een betere plek maakt.

2. Duurzame energie - MIT (Massachusetts Institute of Technology)
Leer moderne energietechnologieën kritisch te analyseren vanuit technische en sociaal-politieke perspectieven.

3. Opwarming van de aarde I: de wetenschap en modellering van klimaatverandering - Universiteit van Chicago
Deze cursus beschrijft de wetenschap achter de opwarming van de aarde en de voorspelling van de impact van de mens op het klimaat op aarde. Bedoeld voor een publiek zonder veel wetenschappelijke achtergrond maar met een gezond gevoel voor nieuwsgierigheid.

4. Milieu- en natuurlijke hulpbronnen economie - DoaneX
Economische analyse van landbouwproblemen in verband met het gebruik van hernieuwbare en niet-hernieuwbare ecologische en natuurlijke hulpbronnen.

5. Energie binnen milieubeperkingen - Harvard Business School
Deze cursus is bedoeld voor een divers publiek. Of je nu een student, een activist, een beleidsmaker, een ondernemer of een bezorgde burger bent, deze cursus helpt je goed na te denken over ons huidige energiesysteem en hoe we de milieuprestaties ervan kunnen verbeteren.

6. Atmosfeer, oceaan- en klimaatdynamiek - MIT (Massachusetts Institute of Technology)
Deze cursus is bedoeld om studenten kennis te laten maken met de natuurkunde die de circulatie van de oceaan en de atmosfeer regelt. De focus van de cursus ligt op de processen die het klimaat van de planeet beheersen.

7. Sociaal ondernemerschap - The Wharton School
Deze cursus is bedoeld voor individuen en organisaties die transformatieve maatschappelijke verandering willen identificeren en tot stand willen brengen.

8. De gezondheidseffecten van klimaatverandering - Harvard Business School
Ontdek hoe de opwarming van de aarde de gezondheid van de mens beïnvloedt en hoe we die gevolgen kunnen verminderen.

9. Meer over verandering en duurzaamheid - Universiteit van Colorado
In deze cursus leer je meer vaardigheden voor verandering en hoor je van mensen die veranderingen in hun organisatie hebben aangebracht.

Wat is een duurzame studie?

Een duurzame studie is een studie die studenten de mogelijkheid biedt zich te specialiseren in ecologische duurzaamheid. Zulke studies behandelen doorgaans de planetaire grenzen en de Sustainable Development Goals. Omdat dit soort programma’s populairder worden, kun je bij steeds meer onderwijsinstellingen studies volgen die over groene thema's gaan, zoals milieu- en natuurwetenschappen of het milieurecht.


Waar vind ik een duurzame studie?

Wil jij jezelf specialiseren op een specifiek vakgebied in duurzaamheid, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Ga dan naar DuurzameStudies.nl en laat je inspireren door het aanbod! De website bevat een database van alle opleidingen over duurzaamheid die Nederlandse universiteiten en hogescholen aanbieden. Dit platform helpt jou met het maken van jouw studiekeuze. Hier vind je duurzame masters, bachelors en associate degrees die jou klaarstomen om een changemaker te worden voor een duurzamere wereld! 

Denk aan studies zoals Aquaculture and Marina Resource Management (Wageningen University & Research), Applied Earth Sciences (TU Delft), Aarde & Klimaat (Aeres Hogeschool). Met deze studies bouw jij de kennis op en specialiseer jij je op een duurzaam gebied waarmee jij vervolgens mooie en waardevolle bijdrage kunt leveren aan de verduurzaming in Nederland (of internationaal).

Het project Duurzame Studies is een initiatief van Goodrise, een organisatie voor duurzaam advies en trainingen, en Studenten voor Morgen, een landelijk studentennetwerk voor een duurzamere toekomst. Door het vinden van studies over duurzaamheid makkelijker en overzichtelijker te maken, hopen deze organisaties de nieuwe generatie studenten te inspireren hun carrière te focussen op duurzaamheid.


Waar vind ik een duurzame stage of baan?

Wil je stage lopen bij een duurzame organisatie? Op Greenjobs.nl staan vaak duurzame stages van duurzame organisaties! In deze blog lees je meer over de ervaringen van 5 studenten die een duurzame stage hebben gelopen!

Ben je al klaar met studeren en zoek je een duurzame baan? Op onze duurzame vacaturebank Greenjobs.nl worden duurzame banen onderscheden in twee soorten:
1. Een baan bij een missie-gedreven impact-bedrijf (denk aan Dopper, The Green Branch en Regionaal Energieloket), dit kan een functie zijn als office manager, project manager, of communicatie specialist waarbij jij bijdraagt aan de overkoepelende missie van het bedrijf met jouw functie.
2.
 Een duurzame functie zoals 'duurzaamheidsversneller', 'beleidsadviseur klimaat' of 'ecoloog' bij bedrijven die niet specifiek een duurzame missie hebben (denk aan gemeentes, waterschappen, overheden en organisaties die zich verder willen ontwikkelen op gebied van duurzaamheid). Voor deze tweede soort 'duurzame baan' is het extra belangrijk dat jij goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen in duurzaamheid naast diepgaande kennis over het vakgebied en dus komt een duurzame studie zeker van pas in dit soort duurzame banen!

Overzicht duurzame masterclasses en trainingen

Naast duurzame studies zijn er ook een hoop duurzame masterclasses en trainingen beschikbaar! Greenjobs.nl heeft een handig overzicht gemaakt van de duurzame masterclasses en trainingen:

1. Masterclass Sustainability & Circulaire Economie (S&CE-Duurzaamheid) - Biomimicry Centre
De masterclass Sustainability & Circulaire Economie bestaat uit het doorgronden van de sustainability doelstellingen en de impact van de circulaire economie. Hoe kunt u uw verdienmodel verduurzamen en tegelijkertijd optimaliseren?

2. Masterclass Leiderschap in Sustainability voor Professionals - SUSC
Dé Masterclass voor het bereiken van impactvolle, duurzame verandering. Wil je een krachtige rol spelen en impact maken binnen jouw organisatie? Heb je interesse om meer te weten over duurzame business modellen? In deze Masterclass behandelen ze de succesfactoren voor impactvolle, duurzame verandering. Als leidraad gebruiken ze Sustainability modellen van the University of Cambridge.

3. Masterclass CO2-voetafdruk - Biomimicry Centre
De masterclass CO2-voetafdruk bestaat uit het kunnen maken van een CO2-voetafdruk. Hiervoor zijn verschillende methodieken in gebruik. Hoe maak ik een voetafdruk volgens de CO2-prestatieladder methodiek? Waarop verschilt deze met de internationale GHG-methodiek?

4. Duurzame Verslaggeving - Creating Insights
Bij de training duurzame verslaggeving leer je wat duurzaamheidsverslaggeving inhoudt en welke waarde het rapporteren oplevert voor een organisatie. Al om al, alles wat je moet weten om een duurzaamheidsverslaggeving te kunnen opstellen.

5. Duurzaam Interieurontwerper - IPD Opleidingen
Hoe ontwerpt je toekomstbestendige interieurs voor de langere termijn en hoe verduurzaamt u een bestaande inrichting? Je onderzoekt en leert het bij de opleiding Duurzaam Interieurontwerper. Na de opleiding kun je aan de slag als creatieve binnenhuisontwerper met actuele kennis over duurzaamheid en ecologisch verantwoorde toepassingen.

6. Avond seminar Duurzame ontwikkeling mogelijk maken met mentoring - MenstesMe
MentesMe organiseert 4 avondseminars voor leiding­gevenden uit het MKB. Het doel van dit seminar is inzichten te geven in de wijze waarop het lerend vermogen van een organisatie effectief kan worden ingezet voor een duurzame ontwikkeling en continuïteit.

7. Duurzaam ontwerpen in de gebouwde omgeving - TVVL
Deze opleiding is bedoeld voor ontwerptechnici die betrokken zijn bij de ontwikkeling van energietransitie projecten of willen weten hoe duurzame energie ingezet wordt bij utiliteitsprojecten voor de gebouwde omgeving. De relevantie voor de inzet van duurzame energie wordt steeds groter, het ontwerpen van systemen voor de gebouwde omgeving steeds belangrijker.

8. Opleiding Duurzame Energieprojecten - Euroforum
Van gerenommeerde experts uit de markt leer je tijdens deze opleiding inzicht te krijgen in de planning en uitvoering van duurzame energieprojecten. De opleiding is praktisch ingestoken. Dit betekent dat de docenten je op de hoogte brengen van hun visie en kennis uit de praktijk. Middels business cases ga je vervolgens zelf aan de slag.

9. Introductie Energietransitie en Duurzame Energie - KIWA 
De post-hbo opleiding Introductie Energietransitie en Duurzame Energie is een opleiding over de energietransitie en energiedragers. De Introductie Energietransitie en Duurzame Energie is een opleiding op hbo-niveau waarin de energietransitie en nieuwe ontwikkelingen in de energiesector worden behandeld.

10. Duurzaam Ondernemen - ICM.NL
In deze training krijg je inzicht in de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Je brengt in kaart hoe de drie P’s van people, planet en profit zich op dit moment verhouden binnen je organisatie. Je brengt alle kennis en inzichten direct in de praktijk door het schrijven van een adviesrapport waarin je aangeeft hoe duurzaam ondernemen binnen je organisatie succesvol kan worden toegepast.

Weet je nog een duurzame opleiding of duurzame cursus en staat hij niet op deze lijst met duurzame studies en cursussen? Mail het naar info@greenjobs.nl en ze worden erbij gezet!

Vond je deze blog leuk en kan je nog meer tips gebruiken? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: