29 jun. 2023, 10:58

Starten met solliciteren – De meest essentiële sollicitatietips

Starten met solliciteren – De meest essentiële sollicitatietips

Starten met solliciteren – De meest essentiële sollicitatietips

Als je op zoek bent naar een duurzame carrière of toe bent aan een nieuwe baan, ben je bij vacaturebank Greenjobs.nl aan het juiste adres. In deze blog lees je waardevolle sollicitatietips om je te helpen je reis een vliegende start te geven, effectief door het sollicitatieproces te navigeren en je droombaan met succes binnen te halen. Deze tips helpen je op weg als je eenmaal een vacature hebt gevonden waar je graag op wilt solliciteren.

Hoe begin je met het schrijven van een motivatiebrief?

Je motivatiebrief is een van je eerste indrukken bij een bedrijf. Als je een brief gaat schrijven, verdiep je dan goed in het bedrijf. Kijk naar de tone-of-voice en hoe formeel je de brief moet schrijven want dit kan verschillen per bedrijf. Het ene bedrijf vraagt om een gehele formele brief en de ander wil slechts een paar zinnen of geen brief maar een video. Wat de vorm ook is, kijk naar waarom jij past bij het bedrijf en probeer dit over te brengen. Zorg dat je een pakkende openingszin hebt en een goede afsluiter. Tip: Je hoeft niet alles te benoemen wat al in je CV staat maar zorg dat je motivatie een aanvulling is op je CV. Vergeet niet je spelling te checken!

Wil je meer lezen over hoe je een goede motivatiebrief schrijft? Bekijk dan de blog met: 8 Tips voor een overtuigende motivatiebrief.

Waar moet je op letten met het maken van een CV?

Bij je CV wil je zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk een indruk geven van wie je bent en waarom je past bij het duurzame bedrijf waar je solliciteert. Het is vaak het eerste waar een werkgever snel een blik op werpt. Zorg er daar voor dat je C.V. niet te lang is. Dat je een goeie indruk geeft van wie je bent professioneel, maar ook persoonlijk. Schrijf bijvoorbeeld een kort stukje over je hobby’s of passies. Ben je een keer van opleiding gewisseld of iets niet afgemaakt, weet dat je dit niet hoeft te verbergen. Het laat zien wie je bent en hoe je er achter bent gekomen wat je wel wilt. Hieronder nog tips voor het maken van een goed CV:

  • Vermeld relevante (werk)ervaringen mee. Je hoeft niet ieder bijbaantje uitgebreid te benoemen maar benoem bijv. meerdere ervaring in een zin.
  • Gebruik een template (bijvoorbeeld via Canva) om je C.V. zo’n professioneel mogelijke vormgeving te geven.
  • Link in je CV naar je LinkedIn proiel
  • Wil je een foto in je CV, kies dan een foto die je persoonlijkheid overbrengt. Maar misschien solliciteer je liever anoniem, of gebruik je een illustratie als foto. Als het maar bij jou past en ook nog een professionele foto is.

Wil je nog uitgebreider lezen over waar je op moet letten met je CV? Bekijk dan de blog met: Cv do’s and don’ts

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Een succesvol sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding. Je weet natuurlijk nooit precies hoe het gesprek zal lopen maar probeer in ieder geval antwoord te hebben op de meest voor de hand liggende vragen: Waarom wil je een nieuwe baan? Waarom wil je specifiek bij dat bedrijf werken? Wat zijn je goede (en minder goede) eigenschappen? Laat merken dat je je hebt verdiept in het bedrijf en stel ook vragen aan de werkgever. Zo laat je zien dat je interesse hebt en je hebt ingelezen én kom je erachter of jij ook wel echt daar wilt werken. Zie het gesprek als een kans om uit te zoeken of het bedrijf bij je past en is wat je wilt en niet alleen een kans om de werkgever te overtuigen om jou aan te nemen. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je jezelf bent. Je wilt een bedrijf vinden waar je echt bij past en die jou leuk vindt zoals je bent.

Lees hier nog uitgebreider over hoe je je voorbereid op een sollicitatiegesprek: 6 Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Het sollicitatieproces voor een duuurzame baan begint!

Greenjobs.nl hoopt met bovenstaande tips je een heel eind op weg te helpen. Het grootste deel moet je natuurlijk zelf doen. Met een overtuigende motivatie brief, een duidelijk C.V., en een goed voorbereid sollicitatie gesprek kom je een heel eind! Soms vind je na één keer solliciteren een baan en de andere keer moet je er een hele hoop uitsturen. Laat je niet demotiveren als je niet gelijk een match vindt. Waar een deur dicht gaat er ergens anders een open gaat. Opgeven is geen optie dus.

Hoe werkt het sollicitatieproces op Greenjobs.nl?

Je kan op Greenjobs.nl solliciteren zonder account maar met een account kan je gebruik maken van aanvullende functies. Zo kan je je favoriete vacatures opslaan, je sollicitatie geschiedenis zien en een job alert aanmaken. Je CV en gegevens worden niet doorverkocht door ons. Zodra je hebt gesolliciteerd via de ’Solliciteer nu’ button loopt het contact direct tussen jou en de werkgever. Heb je vragen over je sollicitatie, dan raden we je aan om direct contact op te nemen met de organisatie bij wie je hebt gesolliciteerd.

Op Greenjobs.nl kan je je bij de vacatures aan de linkerkant in het menu filteren op functiegroepen, werkregio, dienstverband en vakgebied. Zo kan je bijvoorbeeld ook filteren op vacatures van B Corps, parttime banen etc..

Nog meer vragen? Lees de FAQ met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: