30 nov. 2023, 12:45

Duurzaam Reizen: 5 Tips voor een groene trip!

Duurzaam Reizen: 5 Tips voor een groene trip!

Duurzaam Reizen: 5 Tips vo­or een groene trip!

Je hoort er de laatste tijd steeds meer over: Duurzaam reizen. Het is op dit moment één van de meest populaire onderwerpen in zowel de reis- als de milieubranche, maar ook in het zakenleven is het een steeds groter thema. Is het nog wel verantwoord om lange vluchten en verre reizen te boeken, met het oog op het milieu en het klimaat? In dit artikel legt The Green Tourist je alles uit over hoe je jouw (zakelijke) reis kan verduurzamen. Maak je geen zorgen, duurzaam reizen staat namelijk niet gelijk aan een saaie reis! Lees je mee?

Duurzame vervoersmiddelen

Stap voor stap ontdekken we allerlei manieren om onze reizen te veranderen in iets duurzaams. Laten we beginnen met het meest gebruikte vervoersmiddel richting de bestemming: het vliegtuig. Het klinkt als een 'no-go zone' voor de milieubewuste reiziger, maar wist je dat je zelfs hier je voetafdruk kunt verkleinen? Directe vluchten, zuinigere vliegtuigmaatschappijen en het compenseren van je CO2-uitstoot zijn allemaal opties om je vliegreis te verduurzamen. Vliegen is natuurlijk niet de beste optie voor een duurzame reis, maar mocht je per se die ene bestemming die enkel met het vliegtuig te bereiken is willen óf moeten bezoeken, maak dan de meest duurzame keuze.

Wanneer je deze bestemming eenmaal hebt bereikt, zorg er dan voor dat je hier de bewuste keuze maakt wat betreft het vervoer. Pak bijvoorbeeld vaker de bus of trein voor middellange afstanden, in plaats van het vliegtuig!

Reis je al graag met de trein? Goed bezig! Als je liever met de auto reist, is er ook goed nieuws. Hybride of elektrische auto's en carpoolen kunnen je reis een groen tintje geven. Het kan zelfs een kans zijn om nieuwe mensen te ontmoeten of van een goed boek te genieten terwijl het landschap aan je voorbij raast. Een groene reis betekent niet minder plezier - het kan juist meer mogelijkheden bieden om bewuster van je reis te genieten!


Kleine Veranderingen, Groot Verschil

Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Reis zo licht mogelijk: minder gewicht betekent namelijk minder brandstofverbruik. Kies voor duurzame accommodaties, deze worden namelijk steeds comfortabeler. Glamping of Green Key accommodaties worden steeds populairder, waardoor je ook hier van steeds meer luxe kunt genieten. Vergeet vooral niet te genieten van lokale gerechten en cultuur: het ondersteunen van lokale producenten vermindert de ecologische voetafdruk van voedsel.


Kies voor duurzame reisproducten

Laten we niet vergeten wat er in onze koffers zit. Reizen met duurzame producten kan een enorme impact hebben op het verminderen van afval. Herbruikbare drinkflessen en duurzame toilettassen kunnen je reis al veel duurzamer maken. Kies bijvoorbeeld voor biologisch afbreekbare zeep, shampoo en tandpasta in solide vormen, om zo verpakkingsafval te verminderen. Er zijn veel duurzame, vervangende producten beschikbaar die je reis nog duurzamer en groener kunnen maken, zonder dat dit ten koste gaat van je reisplezier!


Onderneem duurzame activiteiten

Tijdens het reizen raden wij aan om deel te nemen aan activiteiten die horen bij de lokale natuur en cultuur. Dit kan bijvoorbeeld een excursie zijn waarbij je leert over het behoud van natuurlijke habitats, zoals ecotochten met gidsen die de nadruk leggen op het behoud van flora en fauna. Er zijn ook tal van duurzame mogelijkheden voor activiteiten, zoals snorkelen of duiken. Reserveer deze activiteiten bij organisaties die zich inzetten voor het behoud van koraalriffen en mariene ecosystemen. Ook zijn wandelingen door beschermde natuurgebieden met gidsen die je meer leren over de lokale biodiversiteit, duurzame activiteiten die je gerust kunt ondernemen op reis.


Shop locale producten

Wie neemt er nou geen souvenirs mee voor de thuisblijvers? Het kopen van duurzame souvenirs is een geweldige manier om de lokale economie te ondersteunen en tegelijkertijd milieubewust te blijven. Denk hierbij aan handgemaakte items die lokaal zijn geproduceerd, zoals kunst, sieraden of textiel. Zoek naar producten die gemaakt zijn van duurzame of gerecyclede materialen. Vaak bieden lokale markten duurzame producten die een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap en het milieu. Door deze producten te kopen, draag je bij aan het behoud van cultureel erfgoed en help je de traditionele locals, zodat ze hun werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren.

Welke van deze tips ga jij opvolgen tijdens je eerstvolgende reis?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met The Green Tourist. Wij geloven dat reizen en duurzaam leven goed te combineren zijn.


Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je: