8 aug. 2023, 15:28

Wil je Climate Quitten? Zo vind je een baan voor de toekomst!

Wil je Climate Quitten? Zo vind je een baan voor de toekomst!

Wil je Climate Quitten? Zo vind je een baan voor de toekomst!

Wat is Climate Quitting?

Climate Quitten is het bewust stoppen met je huidige baan omdat je vindt dat je werkgever niet genoeg doet voor het klimaat en de planeet. Climate Quitten gaat vaak samen met het veranderen van je levensstijl of consumptiepatronen om op die manier bij te dragen aan het verminderen van milieuvervuiling en klimaatverandering. Het kan voortkomen uit het gevoel dat je werk weinig bijdraagt aan de wereld en je je werkdagen geregeld met een onvoldaan gevoel afsluit. Wil jij meer impact maken met je werk? Greenjobs.nl geeft je tips om Climate Quittten goed aan te pakken en jouw baan voor de toekomst te vinden!

Wil jij Climate Quitten en een baan vinden die het klimaat verbetert?

Het stoppen met je huidige baan om een baan te vinden die positief bijdraagt aan het klimaat, brengt verschillende voordelen met zich mee, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk niveau. Hier zijn enkele voordelen:

• Lever een positieve impact aan het klimaat
Werken in een baan die zich richt op milieuvriendelijke initiatieven of sociale verbetering draagt rechtstreeks bij aan positieve veranderingen aan het klimaat. Het kan bijdragen aan het oplossen van urgente problemen, zoals klimaatverandering, en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen. Je helpt bij het behoud van de planeet en het verminderen van schadelijke impact op het milieu.

• Ervaar betekenisvol werk
Een baan die positief bijdraagt aan de maatschappij en het klimaat kan een diep gevoel van betekenis en voldoening geven. Het gevoel dat je een verschil maakt en bijdraagt aan positieve veranderingen in de wereld kan een sterke bron van motivatie en tevredenheid zijn.

• Inspireer anderen tot duurzame carrièrekeuzes
Door een voorbeeld te stellen van bewuste carrièrekeuzes, kun je anderen inspireren om ook stappen te ondernemen in de richting van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Dit kan een positieve domino-effect creëren en meer mensen aanzetten tot actie om ook te climate quitten.

• Leer en groei binnen een nieuwe sector
Het betreden van een nieuw gebied van werk dat gericht is op het verbeteren van het klimaat kan leiden tot nieuwe leermogelijkheden en persoonlijke groei. Je kunt nieuwe vaardigheden ontwikkelen en kennis opdoen die je kunnen helpen in je professionele en persoonlijke leven.

Tips voor de startende Climate Quitter

Weten dat je wilt overstappen naar een baan die positief bijdraagt aan het klimaat is stap één. Daarna kan je onderzoek gaan doen naar wat je precies wilt. Hieronder zijn enkele tips voor wanneer je van baan wilt veranderen om een betekenisvolle carrière te vinden:

• Het is niet moeilijk om te Climate Quitten
Er zijn zoveel banen al beschikbaar die een positieve impact hebben op het klimaat. Dus de allereerste tip is dat het helemaal niet moeilijk is. Er zijn heel veel vacatures met een positieve impact, tip is om ze te vinden en erop te reageren met een sollicitatie. Maar hoe vind je een leuke baan?

• Ga op zelfonderzoek uit
Neem de tijd om na te denken over je passies, waarden en interesses. Werk je het liefst met mensen, of zet je je liever in voor de natuur? Waar voel je je het meest gepassioneerd over? Het identificeren van je persoonlijke missie en doelen zal je helpen bij het vinden van een baan die daarmee overeenkomt. Je vindt die baan dan natuurlijk op Greenjobs.nl

Verken duurzame sectoren en organisaties
Verdiep je in sectoren en organisaties die zich richten op maatschappelijke, milieugerelateerde of humanitaire kwesties. Denk aan non-profitorganisaties, duurzame bedrijven, sociale ondernemingen, overheidsinstanties en onderzoeksinstellingen. Kijk welke plekken medewerkers zoeken, waar ze liggen ten opzichte van waar je woont en wat voor functies er beschikbaar zijn. Je verdiepen kan makkelijk via goede searches op het internet!

Vergroot je netwerk uit binnen de duurzame sector
Bouw relaties op met professionals in de door jou gekozen sector. Netwerken kan je waardevolle inzichten geven in de industrie en mogelijkheden voor werk. Bezoek evenementen, conferenties en online gemeenschappen en groepen die gericht zijn op positieve verandering. Door te netwerken zal je vanzelf merken waar je een klik voelt en een goed gevoel bij hebt. Je kan je netwerk goed uitbreiden via LinkedIn en wees niet bang met het versturen van berichtjes en invites om connecties te maken.

Verdiep je in welke opleiding en nieuwe vaardigheden je nodig kunt hebben
Onderzoek welke aanvullende opleidingen of vaardigheden nodig kunnen zijn om te slagen in je gekozen gebied. Dit kan variëren van specifieke technische vaardigheden tot kennis van beleidskwesties of projectmanagement. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als zonnepanelen monteur of liever de management kant op? Misschien wil een toekomstige werkgever je helpen met je omscholing! Lees meer over duurzame opleidingen in de blog: Verbreed je kennis met een duurzame studie of cursus. Hier vind je ook informatie over gratis cursussen over duurzaamheid. Heb je liever een omscholingstraject in de vorm van een traineeship? kijk op Greenjobs.nl en zoek op traineeships. Op Greenjobs.nl vind je altijd een groot aanbod aan traineeships in verschillende duurzame sectoren.

Pas je CV aan om je relevantie voor de nieuwe sector te benadrukken
Zorg dat je CV aansluit bij het werk met impact dat je wilt gaan doen! Leg de nadruk op vaardigheden die overdraagbaar zijn, zoals leiderschap, communicatie en probleemoplossing. Sta je open voor omscholing of bijscholing mocht het nodig zijn? Of zijn er genoeg raakvlakken met je oude functie? Deel tijdens je sollicitatiegesprekken je passie en je motivatie om aan de slag te gaan in de duurzame sector.

Wees flexibel en open voor nieuwe mogelijkheden
Sta open voor verschillende rollen en organisaties binnen je gekozen sector. Soms kan een eerste stap leiden tot andere mogelijkheden en een grotere impact op de lange termijn.

Hoe vind ik als Climate Quitter een baan voor de toekomst?

Ben je klaar om de stap te zetten naar een baan met een positieve impact op het klimaat en de maatschappij? Check regelmatig de vacatures op Greenjobs.nl, daar vind je banen voor de toekomst die een positieve bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Laat je inspireren door de vele verschillende organisaties die vacatures op Greenjobs.nl plaatsen. Greenjobs.nl checkt iedere vacature die online komt en of het wel echt een positieve bijdrage levert aan de maatschappij of de verduurzaming van een bedrijf.

Het vinden van een nieuwe baan kan uitdagend zijn, maar geef niet op. Het kan soms tijd kosten om de juiste kans te vinden, dus wees geduldig en volhardend in je zoektocht. Met geduld en vastberadenheid bouw je aan een carrière vol voldoening en positieve verandering!

Meer lezen over Climate Quitten? Greenjobs.nl is geïnterviewd door de ASN Bank en er is nu een leuk artikel op hun platform VanafHier 'Gaan voor een klimaatbaan: dit is climate quitting'.

Vond je deze blog leuk en kan je nog meer tips gebruiken? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: