3 jan. 2023, 11:40

Tips voor een duurzame lifestyle

Tips voor een duurzame lifestyle

Tips voor een duurzame lifestyle

Geschreven voor Moniek Dams


Voor een duurzame lifestyle is er inmiddels inspiratie genoeg. Je kan duurzaam zijn met je baan, kiezen voor duurzame kleding, duurzame keuzes maken met eten, je woning verduurzamen, etc. Maar welke lifestyle keuzes kan je nog meer maken om duurzamer te leven? Vacaturebank Greenjobs.nl deelt tips voor een duurzame lifestyle.

  

Waarom een duurzame lifestyle?

Bij mij begon een duurzame lifestyle met bewust eten. Ik leerde iemand kennen die veganistisch at en dat was voor mij de eerste keer dat ik echt ging nadenken bij wat ik zelf at. Ze inspireerde me en ik stopte met het eten van melkproducten en daarna met het eten van vlees. Het was een lang proces waarbij ik stapje voor stapje steeds duurzamere keuzes ging maken. Ik begon na te denken over andere gebieden in mijn leven. Hoe duurzaam zijn de schoenen die ik draag bijvoorbeeld? Hoe duurzaam en verantwoord zijn de kleren die ik koop? Wil ik wel werken bij een bedrijf wat niet duurzaam is of op geen enkele manier een positieve bijdrage levert aan de maatschappij? Dat was mijn begin naar een duurzame lifestyle en de reden dat ik nu werk bij greenjobs.nl. Het hele proces was soms intensief, omdat het nooit klaar is en altijd beter kan maar het heeft me ook veel geluk en dankbaarheid gebracht. Zo ben ik me veel bewuster van het feit dat ik zelf kan kiezen waar ik mijn geld uitgeef en of ik een grote multinational nog meer geld toestop of dat ik een klein bedrijf steun die het veel harder nodig heeft.

Nu is duurzaamheid natuurlijk niet alleen bewust consumeren maar ook minder consumeren en heeft niet iedereen de financiële positie om de meest duurzame keuzes te kunnen maken. Maar ieder klein stapje wat je zet draagt bij en sommige duurzamere keuzes besparen je juist geld én zijn goed voor de planeet. 

Inspiratie op doen via duurzame lifestyle blogs

Er zijn een hoop leuke blogs over duurzaamheid. Sommige focussen op vegan eten, andere op duurzame mode, maar er zijn ook duurzame blogs die focussen op een duurzame lifestyle, duurzaamheid op meerdere vlakken.

Groengraag.nl is een blog over duurzame lifestyle blog met tips voor verduurzamen, zoals plastic verminderen of energie besparen. De blog is van Lisanne Moreau – Poelstra, getrouwd met Remco en woont samen met hun twee kinderen in Zaltbommel. Op haar blog biedt ze o.a. online cursussen aan voor bijvoorbeeld het besparen van energie. Wat niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor je portemonnee.

Elkedaggroener.nl is de blog van Ageda Venema, en haar droom is om energieneutraal te wonen. Op haar blog vind je tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Hoe je bepaalde producten kunt hergebruiken ipv weggooien, zo is koffiedik bijv ook goed om te gebruiken als scrub. Voor nog veel meer duurzame en inspirerende tips, neem een kijkje op elkedaggroener.nl!

Overstappen naar een duurzame bank

Volgens de Eerlijke Bankwijzer, een platform van organisaties als Oxfam Novib en Milieudefensie, zijn er voor duurzaam bankieren in Nederland twee koplopers: Triodos Bank en ASN. Triodos is zelfstandig en opgericht in 1980. ASN is een voormalige vakbondsbank en onderdeel van de genationaliseerde Volksbank.

Duurzame banken kiezen actief uit waar ze in willen investeren, met het oog op een positieve impact. Bij traditionele banken is het een hele zoektocht om uit te vinden waar je geld precies voor wordt gebruikt, dit is bij de duurzame banken anders. Zowel ASN als Triodos hebben op hun website een overzicht staan van de bedrijven en projecten waar ze het geld van hun klanten in steken.

Grote banken zoals ABN-AMRO, Rabobank en ING hebben tussen 2013 en 2016 samen zo’n 9 miljard euro geïnvesteerd in de vijftien meest dieronvriendelijke vleesbedrijven van ons land, waaronder plofkipfabrieken. Er is onderzoek gedaan naar de investeringen van deze banken op de gebieden van wapens, klimaat en arbeidsrechten. ING scoort op alle gebieden het slechtst.

Een overstap is zo gemaakt. Het klinkt eng en veel werk, overstappen van bank en al je financiële persoonlijke gegevens wijzigen, maar het is zo gepiept. Zo heb je een overstapservice die ervoor zorgt dat je binnenkomende betalingen op je oude rekeningen 13 maanden doorgezet worden naar je nieuwe rekening en je nieuwe rekening wordt doorgegeven aan bedrijven die met een automatische incasso geld van je rekening afschrijven. De eerste stap is een rekening aanmaken, dan de overstapservice aanvragen, en dan kan je je nieuwe rekening al gebruiken.

Duurzaamheid in de Slaapkamer - Duurzame seksproducten op een rijtje

Als je ergens geen chemische troep wilt gebruiken dan zijn het wel je meest intieme zones. Greenjobs.nl heeft wat tips voor duurzame condooms, glijmiddel en vibrators op een rijtje gezet die zo min mogelijk chemische toevoegingen bevatten en op een eerlijke manier zijn gemaakt.

Chemicaliën vrij glijmiddel: Als je glijmiddel gebruikt en belangrijk vindt dat het vegan is kan je de ingrediënten checken. Ingrediënten als cera alba of cera flava zijn andere namen voor bijenwas en dus niet veganistisch. Ook kun je letten op nare chemicaliën, siliconen of veel synthetische stoffen. Neem eens een kijkje naar de volgende glijmiddel merken: Cobeco Bio (vegan en 100% natuurlijk), Aia (vegan, dierproefvrij, vrij van siliconen) en Bonk lube (biologische ingrediënten, op basis van aloe vera).

Vegan en Fairtrade condooms: In veel condooms zit een bijproduct (caseïne) van zuivel en zijn dus niet vegan. Ook testen sommige condoom merken op dieren. De veganistische varianten gebruiken vaak distelextract als alternatief van dierlijke producten en zijn eigenlijk bijna altijd dierproefvrij. Het is natuurlijk super dat een vegan condoom dierproefvrij is en geen dierlijke producten bevat, maar dat maakt het niet per definitie duurzaam. Als je zeker wilt weten of een condoom duurzaam én eerlijk is, dan kan je checken hoe en waarvan het condoom gemaakt is. Zo zijn de meeste condooms gemaakt van natuurlatex afkomstig van de rubberboom. Belangrijk is dat de arbeiders die werken op een plantage met rubberbomen eerlijk betaald krijgen. Dat weet je door te kijken of er de volgende keurmerken opstaan: Fair Rubber Association en Fair Trade. Een paar duurzame en eerlijke condooms: Mein Kondom (vegan & Fairtrade latex), Glyde (Vegan, rubberlatex en distelexract) en Releaf (vegan en Fairtrade natuurlatex).

Duurzame vibrator: Veel seksspeeltjes bevatten nare chemicaliën, zoals ftalaten, BPA, melamine of parabenen. Sla liever de goedkope plastic vibrators (met name die van PVC) over, waarvan je niet weet welke chemicaliën ze bevatten en investeer in een duurzamer exemplaar. Zo heb je de volgende duurzame vibrators: Je Joue vibrators (100% gifvrije producten van siliconen, vanaf €65), Womanizer Premium Eco (Gemaakt van bioplastic, vervangbare accu, vanaf €139,00), POM flexibele vibrator (gemaakt van medische siliconen, opgericht door twee vrouwen, vanaf €95)

Meer lezen? VanafHier heeft meer over duurzame seksproducten geschreven!

Laat je inspireren

Of het nou gaat om het besparen van energie, of het minder weggooien van eten, het draagt allemaal bij aan de planeet en aan je portemonnee. Voor een duurzame lifestyle zijn er ontzettend veel stappen die je kunt zetten maar het hoeft niet allemaal in één keer. Gun jezelf de tijd en neem vooral de tijd om je te verdiepen in duurzame onderwerpen door middel van bovenstaande lifestyle blogs of lees duurzame boeken. Praat erover met je vrienden en familie en deel tips en op die manier creëren we samen een duurzamere planeet.

Heb jij nog duurzame lifestyle tips voor ons? Of staat jouw duurzame lifestyle blog hier nog niet tussen? Laat het ons weten door ons te mailen via info@greenjobs.nl!

Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je: