25 mei 2022, 13:12

6 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

6 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is en blijft altijd spannend. Je weet vooraf niet hoe het gesprek gaat verlopen en welke vragen worden gesteld. Toch zijn er veel manieren om je goed voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerder het gesprek in gaat. Deze blog gaat jou op weg helpen naar een succesvol sollicitatiegesprek. Greenjobs.nl deelt 6 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek


Zes tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

TIP 1: Een goede voorbereiding is belangrijk!

Een goede voorbereiding is key! Wanneer je goed voorbereid naar een sollicitatie gaat, heb je een grotere kans op succes. Zo neemt een goede voorbereiding onzekerheden weg en het vermindert de stress. Het geeft een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Zoals de Amerikaanse tennisser Arthur Ashe zei: “Een belangrijke sleutel tot succes is zelfvertrouwen. Een belangrijke sleutel tot zelfvertrouwen is voorbereiding.”

- Ten eerste begint een goede voorbereiding bij het uitvoeren van vooronderzoek. Onderzoek het bedrijf en functie, verdiep in je gesprekspartner en ken je eigen CV + motivatiebrief.

- Ook zijn er vragen die vaak worden gesteld tijdens een sollicitatie zoals:

 • Waarom ben je opzoek naar een nieuwe baan?
 • Wat motiveert je?
 • Hoe omschrijven vrienden en familie jou?
 • In welke functie heb je meest naar je zin gehad en waarom?
 • In welke functie heb je minst naar je zin gehad en waarom
 • Hoe word je graag gemanaged?

Bedenk alvast wat jouw antwoord hierop zou zijn. Geef concreet antwoord en laat irrelevante informatie weg. Hou het dus kort en krachtig.

- Daarnaast is het slim om het gesprek een keer te oefenen met iemand. Daarbij kan je ook jouw elevator pitch gaan oefenen.

- Wat trek je eigenlijk aan naar je sollicitatiegesprek? Dit is ook van groot belang, want de kleding en verzorging dragen bij aan de eerste indruk die je maakt. Ga voor een kledingstijl die past bij het bedrijf en natuurlijk past bij jezelf. Daarom is het dus belangrijk om te weten de dresscode is. Is het formeel of informeel? Als je de dresscode niet weet, kan je dit altijd nog even navragen.

- Ook kan het fijn zijn om een notitieblok en pen mee te nemen. In het notitieblok kan je vooropgestelde vragen neerzetten en aantekeningen maken tijdens het gesprek. Dit kan handig zijn om achteraf nog even door te lezen.

- Het enige waar je nu nog op kan voorbereiden is de reis. Kies je vervoer van tevoren, plan je reis en vertrek natuurlijk op tijd. Te laat komen wil je natuurlijk niet, want je maakt maar één keer de eerste indruk.

TIP 2: Kijk of er raakvlakken zijn met je potentiële werkgever

Het is goed om je te verdiepen in de gesprekspartner(s). Kijk bijvoorbeeld alvast naar zijn of haar LinkedIn profiel of de website van het bedrijf. Op deze manier leer je de persoon alvast kennen. Zo kan je erachter komen of jullie raakvlakken of gemeenschappelijke interesses hebben. Hier kan je tijdens het gesprek wellicht over hebben. Onthoud daarbij ook altijd de naam. Dit wekt interesse en sympathie op bij de gesprekspartner.

TIP 3: De eerste indruk telt zwaar!

Een eerste indruk telt. Mensen hebben over het algemeen al snel een mening gevormd over iemand. Daarom is de eerste indruk zo belangrijk. Let hierbij op zowel verbale als non-verbale communicatie. Zoals goed luisteren, stevige hand geven, kijk je gesprekspartner in de ogen aan, zit rechtop en neem een actieve houding aan. Het is belangrijk om enthousiast over te komen. Dus maak het niet al te statig en lach ook tussendoor.

TIP 4: Wees eerlijk en authentiek tijdens je sollicitatie

Als je eerlijk bent en bij jezelf blijft, wordt dat zeker gewaardeerd. Geef transparant antwoorden en wees altijd eerlijk. Zo is het niet slecht om zwakke punten van jezelf te benoemen, maar geef hier een positieve draai aan. Een werkgever is ook op zoek naar iemand die zij vinden passen in het bedrijf. Blijf daarom dicht bij jezelf en laat je persoonlijkheid zien tijdens het gesprek.

TIP 5: Luister goed tijdens je sollicitatiegesprek

Probeer goed te luisteren tijdens het gesprek en stel daarbij gerichte vragen. Laat wel merken dat je luistert door soms onderwerpen aan te halen en te knikken. Laat hierbij wel de gesprekspartner uitpraten. Geef jezelf de tijd om na te denken over een passend antwoord. Als je een onderwerp, vraag of situatie niet begrijpt, is dit niet erg. Geef dit alleen wel aan. Door bijvoorbeeld de vraag te stellen: ‘Ik begrijp de vraag niet helemaal, kunt u de vraag iets meer specifiëren?’. Hierdoor laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt.

TIP 6: Stel zelf ook vragen aan de werkgever

Daarnaast is het goed om zelf ook vragen te stellen. Dit zorgt ervoor dat het geen eentonig gesprek is en je toont hierdoor interesse. Het is niet alleen belangrijk dat de werkgever vindt dat je bij het bedrijf past, maar jij moet zelf ook bij hen passen. Heb jij zelf wel een klik of connectie met het bedrijf? Stel daarom vragen tijdens het gesprek om meer te weten te komen over het bedrijf en de werkcultuur. Zo vindt de ene persoon veel op kantoor zijn met mensen om zich heen fijn. Terwijl de ander liever thuiswerkt. Of je bent benieuwd naar wat het bedrijf op het gebied van duurzaamheid doet en hun toekomstplannen hiervoor. Hieronder zijn een paar voorbeeldvragen die je kunt stellen om meer te weten komen of het bedrijf bij jou past:

 • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
 • Hoe is de werksfeer?
 • Hoe ziet het team eruit?
 • Hoe groot is het team?
 • Wat voor doorgroeimogelijkheden zijn er binnen jullie bedrijf?
 • Wat zijn de toekomstplannen van jullie bedrijf?
 • Wat wil jullie bedrijf het komende jaar bereiken?


Een succesvol sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding

Een succesvol sollicitatiegesprek begint dus bij een goede voorbereiding. Daarnaast is het belangrijk om altijd jezelf te zijn en vertrouwen in jezelf te hebben. Hopelijk hebben deze tips jou geholpen tot een succesvol sollicitatiegesprek. Ontspan en geniet ervan, want het kan zomaar zijn dat je zo de baan van jouw dromen krijgt. 

Bekijk de duurzame vacatures op Greenjobs.nl, want misschien kom je wel dé baan voor jou tegen!

Vond je deze blog interessant? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je:
- Kunnen doen wat je wilt, vanuit wie je bent
- 8 tips voor een overtuigende motivatiebrief