18 jul. 2024, 15:36

Wandelvakantie: avontuurlijk én duurzaam

Wandelvakantie: avontuurlijk én duurzaam

Wandelvakantie: avontuurlijk én duurzaam

Lekker uitwaaien in de frisse buitenlucht, terwijl je langs glooiende heuvels, uitgestrekte bossen of idyllische dorpjes wandelt. Een wandelvakantie is niet alleen een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van de natuur, maar ook nog eens een duurzame keuze. In tegenstelling tot verre reizen met het vliegtuig, stoot je tijdens een wandelvakantie een stuk minder CO2 uit. Kies je voor een wandelvakantie in eigen land of binnen Europa dan kan je daar heel goed met de trein heen! Ben je nieuwsgierig geworden naar een wandelvakantie en wat daar allemaal bij komt kijken? Lees dan snel verder om de tips te lezen van 2 wandelaars, Carmen Kromhout en een vriendin van een teamlid, te lezen over wat een wandelvakantie nou duurzaam maakt en waar je goede duurzame wandelspullen kunt vinden!

Greenjobs.nl heeft 2 wandelaars gesproken en om tips gevraagd. Want hoe kies je een wandelroute uit en hoe bereid je je goed voor? Lees nu de antwoorden van 2 wandelaars:

1 - Waar vind je mooie wandelreizen?

Carmen: De Camino de Santiago, een eeuwenoude pelgrimsroute naar het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostela, trekt jaarlijks duizenden wandelaars en fietsers. Mensen lopen de Camino om spirituele, culturele, of persoonlijke redenen, zoals zelfontdekking of een fysieke uitdaging. Informatie over de routes, accommodaties, en voorbereiding is te vinden op websites zoals Santiago.nl en Pelgrimspad.nl, evenals in gidsen en forums zoals Camino de Santiago Forum. Ook zijn er tegenwoordig veel apps waarin je albergues, stamps en cafés/restaurants op de routes kan vinden. De route biedt een unieke combinatie van natuur, geschiedenis en gemeenschapsgevoel, wat het een onvergetelijke ervaring maakt voor velen.

Wandelaar 2: Ter inspiratie: Boeken (bijv Wanderlust Europa), Instagram, websites van groepsreizen. Ter uitwerking: googlen, ervaringsblogs, websites van groepsreizen of het specifieke boekje van de wandelreis.

2 - Wat heb je allemaal nodig om op wandelvakantie te gaan?

Carmen: Een goede rugzak met heupbanden, zodat het gewicht van je rugzak op je heupen kan rusten. Daarnaast zou ik ook zeker wandelstokken aanraden als je écht van plan bent om lange afstanden te wandelen met bepakking. Wandelstokken halen zo'n 30% van het gewicht van je benen af! Daarnaast vond ik persoonlijk het erg fijn om een camelback te hebben om uit te drinken. Een tip die ik ‘on the way’ heb geleerd is om magnesium bruistabletten in je water te doen, om je spieren te helpen herstellen van het dag in dag uit lange afstanden lopen.

Wandelaar 2: Dit is mijn paklijst voor mijn aankomende wandelvakantie:
Algemeen: Lakenzak, tasverdelers/packing cubes, koplamp, water purifying tablets, verrekijker, zitmatje, kula cloth, wintertellers voor wandelstokken, backpack 28-35L incl regenhoesoortjes stappentellerhorloge (opgeladen) telefoon, e-reader, powerbank, opladers, gps (2x extra batterij gps), batterijlader (gps), papier, pen reisgids+kaart, reisverzekering, paspoort, rijbewijs, creditcard, pinpas, revolut pinpas, klein slotje, kopie van reisplannen naar familie sturen en cash.
Verzorging: paracetamol, Ibuprofen, tampons/cup/maandverband, grote elastiekjes, labello, tissues, wett wipes, vochtig toiletpapier, zonnebrand, tandenborstel, tandpasta, haarborstel klein, shampoo klein, thermometer, oordoppen, insectenspray, ehbo (inclusief ors/blarenpleisters), nuud deo, vitaminen, dag/nacht creme, nagelknippertje, oogmasker, reishanddoek.
Kleding: Goede wandelsokken niet onderschatten!! (aanrader: icebreakers), 2x shirt korte mouwen, korte broek, lange broek, fleece vest, donsjas/puffer, regenjas, regenbroek, sport BH, onderbroeken, 2x wandelsokken, chillbroek, slippers, hoed, thermo shirt, thermobroek, chillsokken, muts, wantjes, buff wandelschoenen, zonnebril, zonnebrilkoordje, micro spikes, 2x wandelstokken, zwemkleding
Eten/drinken: waterzak, thermoskan, paar zakjes oploskoffie, ziplockzakjes, spork/bestek, snacks, zakmes

3 - Hoe bereid je je goed voor op een wandelvakantie?
Carmen: Het aller, aller aller belangrijkste: je schoenen goed inlopen. Zo voorkom je dat je aan het begin van je vakantie niet direct op de blaren loopt. Letterlijk. Sommige mensen vinden het prettig om al een route uit te stippelen, persoonlijk vind ik het leuk om het dag voor dag te bekijken waar ik zin in heb/hoe het loopt. Mijn dagelijks leven is al zo druk, het leuke aan een wandelvakantie is het avontuur. Je kunt nou eenmaal niet alles afdwingen, of voorbereiden - dus laat het vooral lekker op je af komen! Ik zou zeggen: out of office aan, laptop uit, wandelschoenen aan en go!

Wandelaar 2: Huttentocht: boek ze vooruit, ondanks dat je flexibel wilt zijn. Populaire locaties gaan gewoon vol zitten. / Houd het weer in de gaten / Verdeel essentials (ehbo, tandpasta, etc) onder iedereen.


4 - Is het een aanrader om op wandelvakantie te gaan?


Carmen: Als je avontuurlijk bent ingesteld - zou ik zeggen absoluut!

Wandelaar 2:YES

Waarom is een wandelvakantie duurzaam?

 Lokale economie stimuleren: Door te kiezen voor een wandelvakantie in een bepaalde regio, besteed je je geld direct aan lokale ondernemers. Je overnacht in dorpsherbergen of op campings, eet in lokale restaurants en koopt streekproducten voor onderweg.

 De natuur respecteren: Als wandelaar ben je te voet onderweg, waardoor je geen schade toebrengt aan de natuur. Je kunt rustig van de omgeving genieten en hoeft je geen zorgen te maken over overvolle bussen of hordes toeristen.

 Actief en gezond: Wandelen is een gezonde bezigheid die goed is voor je lichaam en geest. Je verbetert je conditie, bent lekker in de buitenlucht en geniet van frisse lucht.

Waar haal ik duurzame wandelspullen?

Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die zich inzetten voor duurzame wandelspullen. Naast deze tips, kun je ook bij lokale outdoorwinkels in jouw omgeving terecht. Vraag gerust naar hun duurzame producten en let op keurmerken zoals Fairtrade, Bluesign en het IVN Natuurkeurmerk. Duurzame wandelspullen zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar gaan langer mee dan goedkope spullen. Zo bespaar je op de lange termijn geld en verminder je afval.

• Bever: is een bekende outdoorwinkel met een breed scala aan wandelspullen. Ze hebben een speciale categorie met duurzame producten, die gecertificeerd zijn met keurmerken zoals Fairtrade en Bluesign.

• Patagonia: is een internationaal merk dat bekend staat om hun hoogwaardige outdoor-uitrusting en hun engagement voor duurzaamheid. Ze gebruiken gerecyclede materialen, produceren lokaal waar mogelijk en doneren een deel van hun winst aan milieuorganisaties.

De Zwerfkei: is een keten van outdoorwinkels met vestigingen door heel Nederland. Ze hebben een speciale focus op duurzaamheid en verkopen merken die zich inzetten voor eerlijke productie en milieuvriendelijke materialen.

• Antilope Outdoor: is een outdoorwinkel in Rotterdam die gespecialiseerd is in wandelen en kamperen. Ze hebben een ruim aanbod aan duurzame wandelspullen van verschillende merken.

Boek je verblijf via Natuurhuisje
Mocht je simpelweg even in de natuur willen zitten op dezelfde plek en vanuit daar wandelingen maken of je eigen wandeltocht inplannen dan kan je via Natuurhuisje boeken. Natuurhuisje heeft niet alleen prachtige hutjes, huizen en villa’s in de natuur in de aanbieding maar draagt ook bij aan het herstel en van de balans tussen mens en natuur. Zij dragen 3,5% van hun totale omzet af aan lokale natuurprojecten. Lees hier meer over de Natuurprojecten die Natuurhuisje ondersteunt.

Wandelen is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. Kies dus voor een wandelvakantie en geniet op een duurzame manier van al het moois dat de natuur te bieden heeft!


Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs ook leuk om te lezen:

Duurzame Bedrijfsuitjes: Summer Edit!

• Milieubewust Reizen: Duurzame vakanties in Europa

Boeken over Duurzaamheid - De Complete Lijst!