8 apr. 2024, 16:22

Milieubewust Reizen: Duurzame vakanties in Europa

Milieubewust Reizen: Duurzame vakanties in Europa

Ontdek duurzaam reizen in Europa: reis door adembenemende landschappen met de trein, fiets door schilderachtige steden en maak een positieve impact op onze planeet. Ga duurzaam op reis. In deze blog lees je er alles over! Heb jij al zin in je volgende vakantie?

In een wereld waarin de urgentie om ons milieu te beschermen steeds duidelijker wordt, is duurzaam reizen een essentiële stap naar een betere toekomst. Gelukkig biedt Europa een schat aan mogelijkheden voor reizigers die niet alleen willen genieten van prachtige bestemmingen, maar ook een positieve impact willen hebben op de planeet. Van duurzame accommodaties tot eco-vriendelijke vervoersopties, in deze blog lees je alles over hoe duurzame vakanties in Europa niet alleen je reiservaring verbeteren, maar ook beter zijn voor het milieu!

Duurzaam reizen - steeds vaker de norm

Duurzaam reizen is van toenemend belang in onze wereld vanwege de groeiende zorgen over klimaatverandering en de druk op natuurlijke hulpbronnen. De impact van reizen op het milieu kan aanzienlijk zijn, vooral vanwege de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen, auto's en andere vervoermiddelen, evenals de druk op lokale ecosystemen door massatoerisme.

Door te kiezen voor duurzame reisopties kan je als reiziger je ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan het behoud van de natuurlijke omgeving die je bezoekt. Dit is vooral belangrijk in Europa, een continent dat bekend staat om zijn diverse landschappen, van majestueuze bergen tot uitgestrekte kustgebieden en prachtige steden met een rijke geschiedenis. Bij Natuurhuisje vind je accommodaties midden in de natuur, waardoor je optimaal kunt genieten van een duurzame en milieuvriendelijke reiservaring. Denk bijvoorbeeld aan een idyllisch hutje in de bossen van de Ardennen, een sfeervolle cottage aan de kust van Cornwall of een knus chalet in de Alpen.

Ga met de trein op reis door Europa 

Duurzaam reizen in Europa begint met het kennen van de beschikbare opties die milieuvriendelijkheid combineren met ontdekking. Van efficiënte treinnetwerken tot fietsvriendelijke steden, het continent biedt diverse mogelijkheden voor reizigers die bewust willen bijdragen aan het behoud van onze planeet. Dit zijn een aantal voorbeelden van waar en hoe je deze duurzame reisopties kunt vinden en gebruiken tijdens je avonturen in Europa.

  • Ga op een aangename treinreis door Europa: Treinverbindingen in Europa zijn uitgebreid en goed ontwikkeld. Reizigers kunnen treinroutes, dienstregelingen en tickets vinden op websites van nationale spoorwegmaatschappijen zoals Deutsche Bahn (Duitsland), SNCF (Frankrijk), NS International (Nederland) en Trenitalia (Italië). Ook zijn er internationale treinpassen beschikbaar, zoals de Interrail Pass voor inwoners van Europa en de Eurail Pass voor niet-Europeanen, waarmee reizigers onbeperkt kunnen reizen binnen een bepaald aantal dagen.

  • Ga op een mooie fietsvakantie door Europa: Veel Europese steden hebben fietsverhuurlocaties en fietsdeelsystemen. Reizigers kunnen fietsen huren bij lokale verhuurbedrijven of gebruikmaken van deelprogramma's zoals Vélib' in Parijs, Santander Cycles in Londen en Donkey Republic in verschillende Europese steden. Daarnaast zijn er tal van fietsroutes en fietsvriendelijke steden in Europa die ideaal zijn voor fietsliefhebbers. Voorbeelden van leuke fietsroutes door heel Europa vind je op websites zoals EuropafietsersOpPad en ANWB fietsrouteplanner.
  • Ga op reis met een elektrische camper: Elektrische campers worden steeds populairder voor duurzame roadtrips. Met platforms zoals PlugShare, ChargeMap en ABRP (A Better Route Planner), kun je eenvoudig oplaadpunten vinden en je reis plannen. Deze handige tools bieden niet alleen informatie over beschikbare oplaadpunten, maar helpen ook bij het plannen van je route, waardoor je moeiteloos door schilderachtige landschappen en verborgen juweeltjes kunt reizen, terwijl je bijdraagt aan een schonere toekomst. Deze oplaadstations bevinden zich in verschillende landen van Europa, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en vele andere.
  • Ga op wandelvakantie door Europa: Wandelen is een duurzame en toegankelijke manier om steden en natuurlijke gebieden te verkennen. Reizigers kunnen wandelroutes vinden en verkennen met behulp van reisgidsen, kaarten en mobiele apps zoals Google Maps en Komoot. Veel Europese steden hebben ook wandeltochten en rondleidingen onder leiding van lokale gidsen, die reizigers kunnen helpen om de bezienswaardigheden te ontdekken terwijl ze te voet zijn. 
    Kijk voor inspiratie voor leuke wandelroutes op de SNP Reis app of bekijk de Top 100 populairste wandelroutes in Europa van Oppad.nl. Hier vind je ook leuke routes door de bergen van Oostenrijk en Noorwegen. 

Onderzoek Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM)

(Bron: ASN Bank, Instagram)

De prijsverschillen tussen vliegtickets en treinkaartjes kunnen aanzienlijk zijn. Volgens een onderzoek van vorig jaar, uitgevoerd door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), beginnen de kosten voor vliegbestemmingen in Europa meestal bij minstens €200, terwijl treinkaartjes variëren van ongeveer €60 tot €140. Niettemin kunnen de kosten voor treinreizen naar bepaalde bestemmingen in Engeland, zoals Birmingham, Bristol en Londen, hoger uitvallen, waardoor het vliegtuig een goedkopere optie wordt. Gelukkig zijn er naast treinen ook andere duurzame reismogelijkheden beschikbaar, wat niet alleen vriendelijk is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Ga op ontdekkingstocht door Europa - suggesties van het Wereld Natuur Fonds

Voor échte wilde natuur hoef je niet te vliegen naar een ander continent. In Europa vind je spectaculaire natuurgebieden met hoge bergtoppen, adembenemende watervallen en grote oerbossen. Neem bijvoorbeeld het betoverende Mura-Drava-Donau-biosfeerreservaat, ook bekend als de 'Amazone van Europa', waar je wordt ondergedompeld in een wereld van extraordinaire uiterwaardenbossen, riviereilanden en zandbanken. Dit gebied herbergt de grootste populatie zeearenden van Europa en biedt een thuis aan diverse diersoorten, waaronder de zwarte ooievaar, otter en steur.

Ontdek de ongerepte wildernis van Roemenië en Hongarije, waar majestueuze bergen en uitgestrekte bossen de thuisbasis zijn van een diverse en indrukwekkende verzameling wilde dieren, zoals beren, wolven, lynxen, bizons en veelvraten. Deze regio staat bekend als de thuisbasis van de zogenoemde Europese Big 5, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en avonturiers die op zoek zijn naar een authentieke wilderniservaring. Je kunt deze bestemmingen gemakkelijk bereiken met duurzame vervoermiddelen zoals treinen, bussen of zelfs per fiets, wat een milieuvriendelijke optie biedt voor reizen door Europa.

Wil je meer lezen over de mooie suggesties van het Wereld Natuurfonds, lees dan het artikel ‘Wild van Europa’.

Vond je deze blog interessant? Misschien is een van deze blogs ook leuk om te lezen!

Vegetarische catering: Moeilijk te vinden? Lijst met Vegetarische Cateraars!

Duurzame hotspots door heel Nederland!

- Op zoek naar de goede middenweg: Duurzaamheid in het Dagelijks Leven