10 sep. 2024, 14:12

Het is deze week de Verspillingsvrije Week. Doe je ook mee?

Het is deze week de Verspillingsvrije Week. Doe je ook mee?

Doe mee met de Verspillingsvrije Week. Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten?

De Verspillingsvrije Week: Samen Tegen Voedselverspilling!

De Verspillingsvrije Week is begonnen! Deze week staat volledig in het teken van voedselverspilling tegengaan, een belangrijk initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het doel? Minder verspillen, meer benutten! En jij kunt een grote rol spelen in dit collectieve initiatief.

Wat is de Verspillingsvrije Week?

De Verspillingsvrije Week wil bewustwording creëren rondom voedselverspilling en mensen stimuleren om zelf stappen te zetten om minder eten weg te gooien. Voedselverspilling heeft namelijk een gigantische impact op het milieu, de economie en onze voedselvoorziening. In Nederland gooien we elk jaar maar liefst 2 miljard kilo aan eten weg. Dat is meer dan 33 kilo per persoon! Door simpelweg bewuster met voedsel om te gaan, kunnen we samen een groot verschil maken.

Waarom is het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan?

Het verminderen van voedselverspilling is een van de krachtigste manieren om de klimaatverandering te vertragen. Volgens Project Drawdown (2020) staat voedselverspilling terugdringen zelfs in de top 10 van oplossingen voor de opwarming van de aarde. Wereldwijd verspillen we 40% van al het geproduceerde voedsel (WWF, 2021), wat neerkomt op maar liefst 2,5 miljard ton per jaar. Door dit te verminderen, verlagen we de druk op natuurlijke hulpbronnen zoals water en energie, en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen.

Welk voedsel wordt het meest verspild?

Voedselverspilling komt in bijna elke voedselcategorie voor. Uit onderzoek blijkt dat in consumentenhuishoudens groenten (25%), granen (24%) en fruit (12%) het meest verspild worden, gevolgd door wortels en knollen (9%), zuivel en eieren (7%) en vlees en vis (6%) (Chen, 2020).

7 Simpele Stappen om Voedselverspilling Tegen te Gaan

Tijdens de Verspillingsvrije Week delen we elke dag een tip om thuis voedselverspilling te verminderen. Hier zijn alvast 7 eenvoudige stappen die je meteen kunt toepassen:

1. Check je voorraad: Kijk voordat je boodschappen doet wat je nog in huis hebt om te voorkomen dat je onnodig extra koopt.
2.
 Plan je maaltijden: Maak een weekmenu en koop alleen wat je echt nodig hebt.
3.
 Bewaar je eten slim: Zet de houdbaarste producten achterin de koelkast en gebruik eerst wat het snelst bederft.
4.
Vries restjes in: Heb je eten over? Vries het in voor een later moment.
5.
 Portioneer je maaltijden: Kook precies genoeg zodat je geen restjes overhoudt.
6.
 Creatief met kliekjes: Gebruik overgebleven ingrediënten voor een nieuwe maaltijd, bijvoorbeeld een soep, quiche, omelet of salade. Download gemakkelijk de lekkere recepten van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
7. 
Let op de houdbaarheidsdatum: Het verschil tussen "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot" is belangrijk. Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten.

    Voedselverspilling op werk voorkomen

    Niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer kunnen we bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Hier zijn enkele tips om je bedrijf of team te helpen:

    • Deel eten voor het weekend: Heeft je bedrijf een lunch of vrijdagmiddagborrel georganiseerd? Zorg dat overgebleven eten aan het einde van de dag wordt uitgedeeld aan collega's zodat het niet in de prullenbak belandt.
    • Plan slim in voor evenementen: Bij vergaderingen en evenementen kun je van tevoren een inschatting maken van hoeveel mensen daadwerkelijk zullen deelnemen om overmatige hoeveelheden voedsel te voorkomen.
    • Maak afspraken met cateraars: Spreek met cateraars af om bewuster om te gaan met portiegroottes en restjes.

      Samen maken we een verschil

      Tijdens de Verspillingsvrije Week wil Stichting Samen Tegen Voedselverspilling je inspireren om kleine veranderingen door te voeren die samen een grote impact kunnen hebben. Of je nu bewuster boodschappen doet, restjes hergebruikt of op je werk slimmer omgaat met eten – elke stap telt. Laten we samen voedselverspilling tegengaan en bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.

      Welke bedrijven zetten zicht in om voedselverspilling tegen te gaan?

      1.  Too Good To Go - B Corp

      Naast Too Good To Go, dat bekend staat om zijn app waarmee consumenten voedseloverschotten bij restaurants, supermarkten en bakkers kunnen kopen, zijn er nog veel andere bedrijven en initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Too Good To Go is wel onze favoriet en nummer 1! Greenjobs.nl heeft maar liefst 100 maaltijden met de Too Good To Go app gered van de vuilnisbak! Maar er zijn nog meer goede bedrijven bezig om voedselverspilling tegen te gaan, hier zijn nog 4 andere voorbeelden:

      2. Instock - B Corp

      B Corporation Instock is een restaurantketen en voedselverwerkingsbedrijf in Nederland dat maaltijden maakt van producten die anders zouden worden weggegooid. Denk aan kromme groenten, overtollig brood en producten met esthetische imperfecties. Instock werkt ook samen met supermarkten en leveranciers om overtollig voedsel een tweede leven te geven.

      3. Olio - B Corp

      Olio is een platform dat mensen in staat stelt om voedsel met elkaar te delen. Via de app kunnen particulieren en bedrijven voedsel dat anders verspild zou worden, gratis aanbieden aan anderen in hun buurt. Dit vermindert voedselverspilling op lokaal niveau.

      4. Kromkommer

      Kromkommer maakt van "gekke" groenten – kromme komkommers, te grote tomaten, of groenten met een rare vorm – lekkere soepen. Het bedrijf strijdt tegen de verspilling van voedsel dat wordt afgekeurd om esthetische redenen, terwijl het nog perfect eetbaar is.

      5. The Food Cabinet - B Corp

      B Corporation The Food Cabinet is een communicatiebureau dat campagnes ontwikkelt om mensen bewust te maken van voedselverspilling en duurzamer voedselgebruik. Ze werken samen met organisaties zoals de Rabobank en de overheid om voedselverspilling terug te dringen.

      Deze bedrijven en initiatieven spelen allemaal een belangrijke rol in het tegengaan van voedselverspilling door innovatief om te gaan met overtollige producten en reststromen. Samen dragen ze bij aan een duurzamer voedselsysteem.

      Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs dan ook leuk om te lezen: 

      - Duurzame Bedrijfsuitjes - Summer Edit
      - Overzicht Duurzame Werkgevers 
      - Samen naar een Plasticvrije Werkplek