9 jul. 2024, 15:21

Samen naar een plasticvrije werkplek tijdens Plastic Free July

Samen naar een plasticvrije werkplek tijdens Plastic Free July

Samen naar een plasticvrije werkplek tijdens Plastic Free July

Plastic Free July is een wereldwijde campagne georganiseerd door Plastic Free Foundation, die mensen aanmoedigt om de hoeveelheid plastic die ze gebruiken te verminderen. In juli bundelen mensen over de hele wereld hun krachten om bewuster te worden van het plastic afval dat wordt geproduceerd en hoe actie te ondernemen om dit te verminderen. Het doel is om gezamenlijk een positieve impact te hebben op onze planeet door duurzamere keuzes te maken in ons dagelijks leven.

Plastic Free July: Initiatieven voor op de werkvloer

Plastic Free July is niet alleen een kans voor individuen, maar ook voor organisaties en teams om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Door samen te werken, kunnen jullie niet alleen jullie plasticgebruik verminderen, maar ook het bewustzijn vergroten en positieve veranderingen stimuleren. Hier zijn enkele initiatieven die je met je collega's kunt ondernemen om Plastic Free July te vieren.

1. Organiseer een plasticvrije lunch

Plan een plasticvrije lunch waarbij iedereen eten meeneemt in herbruikbare containers van bijvoorbeeld Dille & Kamille. Vermijd plastic bestek, borden en bekers door in plaats daarvan herbruikbare of biologisch afbreekbare opties te gebruiken. Dit kan een geweldige manier zijn om creatieve oplossingen te delen en inspiratie op te doen van elkaars ideeën. Denk aan Bee’s wrap als vervanging voor plastic folie

2. Stimuleer herbruikbare flessen en drink kraanwater

Moedig het gebruik van herbruikbare waterflessen aan. Geef eventueel herbruikbare flessen zoals dopper met bedrijfslogo cadeau aan medewerkers om hen aan te moedigen minder wegwerpflessen te gebruiken en water uit de kraan te drinken.

3. Plasticvrije kantoorbenodigdheden

Vervang plastic kantoorbenodigdheden door duurzame alternatieven. Denk aan metalen of houten nietmachines, papierklemmen in plaats van plastic clips, en herbruikbare pennen. Maak een inventaris van de huidige voorraad en vervang geleidelijk aan plastic producten door duurzamere opties. Neem een kijkje bij drukzo voor duurzame kantoorartikelen.

4. Zero Waste challenges

Introduceer wekelijkse uitdagingen om afval te verminderen. Bijvoorbeeld, daag medewerkers uit om een week lang geen wegwerpplastic te gebruiken, hun eigen lunch mee te brengen zonder plastic verpakkingen, of om creatieve manieren te vinden om kantoorafval te verminderen.

5. Workshops en educatieve sessies

Organiseer workshops over duurzaamheid en plasticvermindering om medewerkers te inspireren. Nodig experts uit voor lezingen over de impact van plastic op het milieu en geef praktische tips voor een plasticvrij leven. DIY-sessies, waarin medewerkers hun eigen herbruikbare producten zoals bijenwas wraps of natuurlijke schoonmaakmiddelen maken, kunnen hands-on ervaring bieden. Filmavonden met documentaires zoals "A Plastic Ocean" gevolgd door discussiesessies vergroten de bewustwording. Daag medewerkers uit met een plasticvrije week challenge en bespreek de resultaten tijdens een feedbacksessie.

6. Gemeenschappelijke recycling- en composteerpunten

Zorg voor goed gemarkeerde recycling- en composteerstations in het kantoor. Educatieve borden kunnen helpen om medewerkers te informeren over wat wel en niet gerecycled kan worden en hoe compostering werkt. Dit vergroot de kans dat afval correct gescheiden en verwerkt wordt.

7. Duurzaam inkoopbeleid

Implementeer een inkoopbeleid dat de voorkeur geeft aan leveranciers die duurzame, plasticvrije producten aanbieden. Dit kan variëren van kantoorbenodigdheden tot cateringdiensten die gebruik maken van herbruikbare of composteerbare verpakkingen.

8. Opruimacties en vrijwilligerswerk

Organiseer een teamuitje naar een lokale opruimactie. Dit kan een strand-, park- of stadsopruiming zijn. Samen werken aan een schonere omgeving kan teamgeest bevorderen en het bewustzijn over de impact van plasticvervuiling vergroten. Wil je inspiratie voor duurzame teamuitjes lees vooral deze blog: Duurzame Bedrijfsuitjes: Summer Edit!

9. Inspireer medewerkers met interne communicatie

Gebruik interne communicatiekanalen zoals nieuwsbrieven, intranet en teamvergaderingen om tips te delen en successen te vieren. Het delen van verhalen en foto’s van medewerkers die deelnemen aan Plastic Free July-initiatieven kan anderen inspireren om mee te doen.

Haal het meeste uit Plastic Free July

Plastic Free July biedt een geweldige kans om als team samen te werken aan een duurzamer kantoor en een positieve impact te hebben op de omgeving en gemeenschap. Door creatieve en praktische initiatieven te implementeren, wordt je plasticgebruik verminderd en verandert je kijk op het milieu op een positieve manier. Het verminderen van plasticafval op de werkplek versterkt iedereens milieubewustzijn en bevordert duurzame gewoonten, niet alleen binnen de organisatie maar ook daarbuiten.

Inspireer anderen door een goed voorbeeld te geven en actief bij te dragen aan het verminderen van jouw ecologische voetafdruk. Jij hebt de kracht om een verschil te maken, niet alleen voor jouw kantoor en directe omgeving, maar ook voor de wereld om je heen. Grijp deze gelegenheid aan om te laten zien dat kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. Jouw inspanningen kunnen een positieve verandering teweegbrengen die verder reikt dan alleen deze maand.

Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs ook leuk om te lezen: