20 apr. 2023, 10:33

Tips voor duurzame verzorgingsproducten

Tips voor duurzame verzorgingsproducten

Tips voor duurzame verzorgingsproducten

De laatste paar jaar is er steeds meer kennis over de negatieve impact van reguliere verzorgingsproducten. Waar we 15 jaar geleden overal wegwerp watjes en wattenstaafjes gebruikte, zie je nu in de winkels herbruikbare varianten. Het gaat niet alleen over hoeveel afval iets creëert maar ook hoe goed of slecht iets is voor je eigen gezondheid. Gelukkig komen er steeds betere opties en steeds meer openheid over verzorgingsproducten die we veel gebruiken. Greenjobs.nl heeft er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Duurzame menstruatie producten

In de laatste paar jaar zijn er veel meer opties gekomen voor mensen die menstrueren. Waar we ooit alleen tampons en inlegkruisjes hadden zijn er nu ook tampons van Yoni, de menstruatiecup en het menstruatieondergoed.

Tampons en inlegkruisjes vrij van gifstoffen van Yoni

De meeste tampons en inlegkruisjes zitten vol met parfum, plastic, synthetische stoffen en zijn gebleekt. Yoni Care brengt daar verandering in. In 2015 werd Yoni opgericht met als doel om Period Care zo transparant en duurzaam mogelijk te maken. Inmiddels hebben ze naast Tampons en inlegkruisjes zonder chemicaliën ook een menstruatiecup en menstruatieondergoed!

Menstruatiecup van All Matters Cup en Yoni

All Matters is op een reis om de manier te veranderen waarop menstrueren ons leven, ons lichaam en onze omgeving beïnvloeden. Een cup breng je in en vangt je menstruatiebloed op gedurende de dag. Zodra je de cup eruithaalt kan je hem legen en weer schoonmaken. Het is even oefenen met het inbrengen en het gebruik maar als je dat onder de knie hebt kan je genieten van de vele voordelen van een menstruatiecup. Bekijk ook de menstruatiecup van Yoni!

Voordelen van menstruatiecups:

  • Minder afvalVoordeliger dan tampons/maandverband
  • Een menstruatiecup gaat wel 10 jaar mee
  • Je kan een menstruatiecup wel 12 uur inhouden

Menstruatieondergoed van LottiesSnuggs, Yoni en Nookees

Hierboven staan slechts een paar van de merken van het menstruatieondergoed van wat er tegenwoordig te vinden is. Nookees zijn net iets anders dan snuggs en Lotties, bij Nookees heb je 1 broekje waarbij je de pads kunt verwisselen met een kliksysteem. Dat scheelt uiteindelijk dus nog meer materiaal én geld.

Voordelen van menstruatieondergoed:

  • Duurzaam product
  • Op termijn voordeliger dan tampons/maandverband
  • Absorbeert meer bloed dan tampons/maandverband
  • Schuift of verplaatst niet
  • Ze zijn goed wasbaar

Duurzame zonnebrand

Zonnebrand is essentieel in de bescherming van onze huid tegen schadelijke gevolgen van de zon. Maar er is ook een keerzijde. Ingrediënten die in zonnebrand voor kunnen komen, kunnen een nadelig effect hebben op het dierlijk leven in de zee. Hieronder een lijstje met koraalvriendelijke zonnebranden zonder microplastics en een duurzame verpakking.

Naïfcare
Toen Jochem en Sjoerd in 2013 voor het eerst allebei vader werden, kwamen zij erachter dat er zelfs in babyverzorging schadelijke ingrediënten zaten. Dus werd Naïf geboren. Inmiddels is er een compleet assortiment voor jong en oud. Duurzame zonbescherming met minerale filter van zinkoxide en 0% microplastics. Beter voor de huid en de oceaan.

The Lekker Company
De duurzame zonnebrand die The Lekker company verkopen heeft een heerlijk frisse eucalyptus geur en bevat natuurlijke UV-filters die veilig zijn voor het koraal. De crème met zonnefactor 30 smeert makkelijk uit en laat geen witte waas achter. De zonnebrand is verpakt in een plasticvrije verpakking.

Sol de Ibiza
De duurzame zonnebrand van Sol de Ibiza is veilig voor het koraal, vegan en bevat natuurlijke ingrediënten. Alle producten van Sol de Ibiza zitten in een plasticvrije verpakking. Zo komen de zonnebrandsticks in een kartonnen tube en zitten de crèmes in een herbruikbare metalen tin.

Duurzame scheermesjes

Dat je zo nu en dan het mesje moet vervangen van je scheermesje daar kom je niet onderuit. Helaas worden miljarden plastic scheerapparaten elk jaar weggegooid. Ze kunnen niet worden gerecycled, omdat het metaal is ingebed in plastic, dus hoe fijn als je letterlijk alleen het mesje hoeft te vervangen?

Bambaw Safety Razor
Keer terug naar het traditionele scheren zonder plastic met het stijlvolle veiligheidsscheermes van Bambaw. Om vele redenen is het gebruik van een veiligheidsscheermes met dubbele rand beter dan het gebruik van een plastic wegwerpscheermes. Behalve dat het een mooi object is, is het ook efficiënter, goedkoper en beter voor de planeet.

Duurzame deodorant

The Lekker Company
Alle ingrediënten in Lekker-producten zijn zorgvuldig geselecteerd om 100% vegan en dierproefvrije formules te creëren. Ze zijn gepassioneerd over het maken van een eerlijke huidverzorging. Dat doen ze zo bewust en duurzaam mogelijk en het komt in een plasticvrije verpakking. De duurzame deodorant smeert lekker en je blijft door deze duurzame deodorant zeker lang fris!

Salt of the Earth
Salt of the earth deodorant heeft heerlijk ruikende deodorant sprays en rollers maar ook zonder geur. Ook zijn ze hervulbaar. Ze hebben voor wie wilt producten met compleet plasticvrije verpakkingen maar waar het niet anders kan gebruiken ze gerecycled plastic.

Hoe kies je het juiste duurzame verzorgingsproduct?

Tegenwoordig komen er steeds meer nieuwe duurzame verzorgingsproducten op de markt. De tip van Greenjobs.nl is vooral zelf nog op onderzoek uit te gaan om te kijken welk product het beste bij jou past. Kijk of de websites/merken van de producten die je zoekt open zijn over hoe en met welke materialen het is gemaakt. Is het echt duurzaam of is het greenwashing? Blijf dus zelf op onderzoek uitgaan en ben kritisch! Investeren in duurzame producten is vaak op termijn voordeliger én beter voor de planeet, hoe mooi is dat? Je hoeft niet al je producten in 1 keer te vervangen met een duurzamere variant. Maak eerst op wat je al hebt, want ook dat is duurzaam!

PS. Neem eens een kijkje bij MIISHA Eco Shop, zij heeft al het uitzoek werk voor jou al gedaan en checkt de producten o.a. op natuurlijke ingrediënten, duurzame verpakkingen en eerlijke arbeidsomstandigheden. Alle producten in deze blog zijn te koop via miisha.nl.

PS2. ken jij nog andere fijne duurzame verzorgingsproducten? Mail het team van Greenjobs.nl en we zetten hem op deze lijst erbij!

Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je: