15 feb. 2023, 15:22

Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen - Hoe je kiest op wie je stemt

Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen - Hoe je kiest op wie je stemt

Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Waarom is stemmen zo belangrijk en en hoe kies je voor de juiste partij voor jou?

Op woensdag 15 maart zijn er de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Dat betekent dat we weer richting de stemhokjes kunnen gaan. Maar om een weloverwogen stem uit te kunnen brengen moet je eerst begrijpen wat het precies inhoudt en waar je voor stemt. Greenjobs.nl geeft je tips en legt uit waar de verkiezingen van 15 maart over gaan.

Waar gaat de verkiezing van 15 maart 2023 over?

Iedere vier jaar zijn er de verkiezingen voor de Provinciale staten en de waterschappen. 15 maart kunnen we de mensen kiezen die ons vertegenwoordigen. Wat houden de Provinciale Staten en de waterschappen precies in en wat is het verschil tussen de twee?

Wat zijn de Provinciale Staten?

De Provinciale Staten zijn onze volksvertegenwoordigers in de provincie. Zij maken besluiten over plannen voor de provincie en hoe de provincie haar taken en werkzaamheden uitvoert. Bij de Provinciale Staten verkiezing wordt er gekozen welke leden er in de Provinciale Staten komen. Zo kun je meebeslissen over wat er in jouw provincie gebeurt.

Taken van de provinciale staten:

- Afspreken waar nieuwe huizen, wegen of bedrijven mogen komen en op welke plekken niet gebouwd mag worden.
- Zorgen voor de verdeling van woningen, bedrijventereinen en natuurgebieden in de provincie.
- Zorgen dat er bussen rijden tussen de gemeenten.
- Werken aan de kwaliteit van de natuur in de provincie.
- Samenwerken met de waterschappen om overstromingen tegen te gaan.
- De leden kiezen van de eerste kamer.


Wat zijn de Waterschappen?

Een waterschap is een overheidsorganisatie en heeft in een bepaalde regio’s de taak om de waterhuishouding te regelen. In Nederland zijn er in totaal 21 waterschappen. De waterschappen zijn anders ingedeeld dan onze provincies en gemeenten. Sommige steden zijn bijvoorbeeld verdeeld over meerdere waterschappen. Wil je checken onder welk waterschap jouw stad valt? Neem dan een kijkje op waterschappen.nl.

Taken van de waterschappen:

- Het zorgen voor schoon en voldoende water
- Het zuiveren van rioolwater, maar ook regio’s voorbereiden op wateroverlast.
- Het verzorgen van veilige dijken en afvalwaterzuivering
- Het bewaken van de kwaliteit van het water van sloten, rivieren en meren (zodat we er in kunnen blijven zwemmen).
- Het beschermen van dieren en planten in het water en het maken van plannen om droogte en wateroverlast tegen te gaan.

Hoe kies je de partij waarvoor je stemt?

Het kan best lastig zijn om te kiezen waar je op gaat stemmen. Je hebt verschillende soorten verkiezingen en zoveel politieke partijen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom legt Greenjobs.nl zo kort maar krachtig mogelijk uit hoe je kiest waar op je stemt. 

Voor de provinciale staten stem je per provincie en voor de waterschappen stem je per waterschap. Het verschilt per provincie en per waterschap welke politieke partijen meedoen. Bij de waterschappen doen er naast landelijke politieke partijeen ook organisaties mee die opkomen voor de bescherming van de natuur. Uiterlijk vier dagen voor de verkiezingen ontvang je per post een overzicht met de politieke partijen en hun kandidaten die meedoen aan de verkiezingen. Zodra je weet wat jij belangrijk vind is het een kwestie van de partij vinden die aansluit bij jouw ideeën.

Bepaal op wie je gaat stemmen door:

- De stemwijzer in te vullen op Stemwijzer.nl
- Verdiep je in de verkiezingen op Stemjijook.nl
- De Instagram pagina Check je stem te bekijken. Hier zie je hoe de verschillende partijen stemmen in de tweede kamer. Een hele handige manier om te zien waar een politieke partij voor staat. 
- De Instagram pagina Partijprogramma's in posts te bekijken. Hier zie je elke dag een quote uit een partijprogramma. Daardoor hoef je niet ieder partijprogramma volledig uit te pluizen maar krijg je toch een duidelijker beeld van de partijen.
- Websites te bekijken van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Daar kan je zien wat hun plannen zijn voor jouw provincie.
- Tv programma’s en het nieuws te kijken waar politieke partijen vertellen wat hun plannen zijn.

Als je ervoor kiest om de stemwijzer in te vullen kan je die best als leidraad gebruiken, maar pin je er niet op vast. Tip van Greenjobs.nl is om je top 3 (of meer) los te bekijken op hun partij websites om te kijken of hun algemene waarden ook overeenkomen met waar jij voor staat. Zo kan je echt een goede keuze maken waar je op stemt.

Waar vind ik een stemlokaal?

Tijdens de verkiezingen zijn over heel het land stemlokalen verspreid. Om te weten waar het dichtstbijzijnde stemlokaal zit voor jou kan je kijken op waarismijnstemlokaal.nl. Ook ontvang je voor de verkiezingen een overzicht thuis met alle adressen van stembureaus in jouw gemeente. Hierop staat bijvoorbeeld ook welke stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel. Iedere burger met de Nederlandse nationaliteit die op de dag van de verkiezingen 18 jaar of ouder is, heeft kiesrecht voor Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Bij waterschapsverkiezingen mogen alle legale inwoners stemmen.


Waarom is het zo belangrijk om te stemmen?

Ook als je politiek niet interessant vindt of het moeilijk vindt om te begrijpen is het goed om erbij stil te staan wat het betekent om stemrecht te hebben. Het is een recht die we soms voor lief nemen omdat het hier inmiddels vanzelfsprekend is, maar het is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Vrouwen hebben in Nederland pas actief stemrecht sinds 1919. In Amerika hadden zwarte amerikanen pas vanaf 1965 het recht om te stemmen. Het besef dat stemrecht niet voor iedereen altijd vanzelfsprekend geweest is, door je gender of huidskleur, is de reden dat voor sommige mensen stemmen zo belangrijk is. Zo kunnen je ouders of voorouders uit een land komen waar een dictator aan de macht is of waar stemrecht voor vrouwen nog niet zo lang actief is.

De reden dat Greenjobs.nl je wilt aanmoedigen om te gaan stemmen is omdat het niet gebruiken van je stemrecht ook gevolgen heeft. Zo geef je eigenlijk je stem weg aan een andere partij waar je het mogelijk niet mee eens bent. Door te stemmen heb je invloed op de keuzes die de komende 4 jaar worden gemaakt binnen jouw provincie en waterschap. Dus neem de tijd om je even te verdiepen in wat je belangrijk vindt, welke politieke partijen daarbij aansluiten, en maak van het stemmen een mooie dag!

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: