19 jan. 2022, 11:09

Dé duurzame evenementen van 2022!

Dé duurzame evenementen van 2022!

Het jaar is nog maar net begonnen en Greenjobs.nl brengt jou graag op de hoogte van alle duurzame evenementen die dit jaar aan bod gaan komen. Het mooie aan nationale en internationale duurzame evenementen is dat je samen écht iets moois voor de wereld kunt doen. Door bijvoorbeeld samen een maand lang veganistisch te leven maken we meer impact, en kunnen mensen elkaar helpen en stimuleren! Greenjobs.nl zet alle duurzame evenementen van 2022 even voor je op een rijtje.

Dé duurzame evenementen van 2022!

Januari

Dat brengt ons bij het eerste op de kalender: Vegan January! Misschien deed je al mee, en anders kan je vanaf nu meedoen door de rest van de maand en een veganistische leefstijl leven. Op deze website vind je recepten, nieuws en je kunt je aanmelden voor mailtjes met onder andere tips van coaches!

Heb jij moeite met maaltijden bereiden of heb je er simpelweg niet genoeg tijd voor? Plant B wilt jou hierbij helpen. Via hun site kun je vegan maaltijden bestellen, die worden bevroren bij jou thuis bezorgd, deze kun je tot 6 maanden in je vriezer behouden en klaarmaken wanneer jij wilt! Via de website van Plant B kun je de maaltijden bestellen. Heb je wel de tijd en zin om zelf recepten te maken? Living the Green Life heeft er veel op hun site staan! Fruitsalades, brownies of hutspot, je vindt het hier allemaal.


Februari

7 t/m 12 februari: In februari vindt de Week van de Circulaire Economie plaats. De hele week, die start op 7 februari, vinden er online evenementen plaats die het doel hebben om bezoekers te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Meedoen is kosteloos - er zijn meer dan 200 evenementen door het hele land. Ben je erbij? Bekijk alle evenementen waar je je voor kunt aanmelden!

9 februari organiseert MVO Nederland een online masterclass over starten met Circulair Ondernemen! Deze online masterclass helpt je graag op weg! Met circulair ondernemen kan elk bedrijf aan de slag. Alleen waar begin je? En welke kansen en uitdagingen liggen er voor jouw bedrijf? In deze masterclass krijg je - onder meer van koplopers Vepa the furniture factory en Copper8 - praktische handvatten om zelf te starten.

11 februari is het Warme Truiendag! Meedoen is simpel: Trek je lievelings warme trui uit de kast, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2. Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!


Maart

De hele maand maart is het B Corp Month

Zoals elk jaar is het de hele maand maart B Corp-maand. Vorig jaar gaf B Corp Benelux 5 weken lang livestreams en de mogelijkheid om met testimonials te kletsen. Tijdens de eerste week stonden de werknemers centraal, in de tweede week de klanten, in week drie lag de focus op het milieu, in week vier werd er ingezoomd op de gemeenschap en in de laatste week op het bestuur. 

Het is dus een jaarlijks terugkerende campagne om de groeiende beweging in het zonnetje te zetten en het bewustzijn over haar bijdrage te vergroten. Wat is het doel? Vertrouwen en openlijkheid opbouwen. Op die manier hoopt Greenjobs.nl dat andere bedrijven geïnspireerd raken hun impact te meten - én verbeteren. Is het jou nog niet duidelijk wat B corp is en waarom Greenjobs er een is? Lees dan onze andere blog over de B Corp certificering van Greenjobs.

7 - 13 maart: Niet meegedaan aan veganuary? In maart kun je de tweede week meedoen aan de Week zonder Vlees, dit jaar ook zonder zuivel! Meld je snel aan om mee te doen en toegang te krijgen tot het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine en de nieuwsbrief! Verder kun je in maart op de 22e meehelpen met de Wereldwaterdag. Tijdens deze 14e editie gaan ze weer in elke provincie een rivier schoonmaken! Wil je deelnemen of meer informatie vinden? Dat kan op de website van Wereldwaterdag!

9 maart vindt in Alkmaar de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid plaats. Inspirerende sprekers in een leerzaam congres, een beurs vol innovaties voor ondernemers en een zaal vol studenten uit de regio worden ondernemers, overheid en onderwijs verbonden. Meld je snel aan via de website van de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid.

12 maart is er weer een klimaatmars! De gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart komen steeds dichterbij! Dit is een strategisch moment om in gemeentes klimaatrechtvaardigheid op de kaart te zetten. Daarom is er op zaterdag 12 maart, vier dagen voor de verkiezingen, een landelijke actiedag met campagnes gericht op de lokale politiek. Klimaatcoalities zullen door middel van debatten, acties op straat en gesprekken met bewoners strijden voor het nodige beleid: bijvoorbeeld de isolatie van woningen, een verbod op fossiele reclame, een stop op de kap van bossen, en nog veel meer.

19 maart is het de Landelijke Opschoondag! De gezamenlijke voorjaarsschoonmaak; een dag waarop iedereen met zijn buren, vereniging, de sportclub, school of collega's samen de buurt schoonmaken. Wist je dat Greenjobs elke maand een opschoondag heeft? We organiseren elke maand met het team een clean-up en ruimen dan zwerfafval op! 

Op 26 maart is het Earth Hour. Doe je mee en zet om 20:30 uur je lichten uit en help mee om meer bewustzijn te creëren voor onze planeet!


April

22 April: In April staan we op de 22e stil bij de aarde. Het is dan namelijk de dag van de aarde. Schenk die dag een extra beetje aandacht aan de aarde door bijvoorbeeld een clean-up te doen in jouw omgeving. Team Greenjobs doet dit al maandelijks!

23 April: Om zoveel mogelijk over de stand van onze bijen in Nederland te weten te komen wordt in het weekend van 23 april de Nationale Bijentelling gehouden. Wat voor bijdrage leveren bijen aan onze samenleving? De bestuiving die zij doen is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Het leefmilieu voor bijen wordt steeds slechter en daarom neemt het aantal af. Op 23 en 24 april kan je helpen met het tellen door eerst een kijkje te nemen op de website van Nationale Bijentelling voor meer informatie. Door mee te tellen komen onderzoekers meer over de bij te weten en kunnen ze geholpen worden!


Mei

13 mei: Nieuwe Economie Festival van MVO Nederland! Ze gaan het hier hebben over hoe je als ondernemer, als bedrijf, als overheid en als mens kan veranderen om de nieuwe economie te bereiken. Je zal hier leren dwars door het ongemak te gaan. Benieuwd hiernaar? Haal je tickets voor het Nieuwe Economie Festival van MVO Nederland via de link. 

19 mei: In mei is het op de 19e het fiets naar je werk dag! Is het voor jou mogelijk om naar jou werk te fietsen? Doe dit deze dag dan zeker. Als het écht te ver is probeer dan met het openbaar vervoer te gaan.


Juni

8 juni is het Wereld Oceanen Dag. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor de vervuiling van de oceanen! 

19 juni is er een nieuwe Klimaatmars! Dit keer in Rotterdam. De klimaatcrisis is nu en wacht niet. Door samen de straat op te gaan kunnen we zorgen voor verandering. Loop je mee?


Juli & Augustus

Greenjobs.nl heeft nog geen duurzame evenementen gespot in juli en augustus, jij wel? Meld het ons via info@greenjobs.nl en we zetten ze er gelijk bij!


September

6 September: Duurzame Dinsdag is dit jaar op 6 september. Een speciale dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Meer weten? Op de website van Duurzame Dinsdag lees je er meer over!

9 September is er het festival Fairminds, georganiseerd door B Corp Synergie. 2-Daags festival Fairminds is hét Oerol van Business for Good! Wat als we Oerol zouden kunnen organiseren over Business for Good? Met alleen ondernemers, CEO’s, impactondernemers? Want de impactorganisaties van morgen worden niet bedacht in de wereld van vandaag. Fairminds organiseert dit op 9 en 10 september op Terschelling. Denk aan twee dagen verdiepen in purpose, het organiseren ervan en opschalen voor impact. Op verrassende plekken op het eiland, waar je je in kleine groepen steeds naartoe verplaatst. Zo ga je letterlijk op reis langs inspiratie. Met een collega, want per kaart zijn twee mensen welkom (CEO/ ondernemer/ MT-lid eindbeslisser met een jongere collega).

12 - 18 September: In de week van 12 september is het Verspillingsvrijeweek. De Verspillingsvrije Week daagt heel Nederland uit om een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Goed voor het milieu én je portemonnee! 

17 September: World Clean-Up Day! De grootste wereldwijde opruimactie van het jaar vindt ook deze maand plaats! Samen met 180 andere landen gaan we hard aan het werk op 17 september om onze planeet wat schoner te maken.

Van vrijdag 23 september tot zondag 25 september vindt het evenement EV Experience plaats op Circuit Zandvoort. Heb jij een interesse voor auto’s? Op dit event vind je alleen maar elektrische auto’s en kan je workshops volgen of zelfs misschien een proefrit maken, supervet! Klik hier voor verdere details.


Oktober

1 oktober staan kringlopen in de schijnwerpers. Kringloopwinkels laten op deze zaterdag zien wat zij betekenen voor mensen en het milieu. Zo’n 200 winkels doen mee! Dit alles gaat in samenwerking met de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Meer lezen over de Nationale Kringloopdag, bezoek snel de website.

1 oktober is het 'Wereld Vegetarisme Dag' (World Vegetarian Day). De 'Wereld Vegetarisme Dag' werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society (NAVS) in 1977.. Wereldwijd organiseren tal van vegetarische organisaties op die dag evenementen zoals diners, flyer-acties, workshops en debatten om aandacht te creëren voor het vegetarisme.

10 oktober: de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag worden er duurzame onderwijsactiviteiten door het hele land neergezet, waarbij de Sustainable Development Goals centraal staan.

10 tot en met 14 oktober organiseert Dutch Green Building Council de twaalfde editie van de Dutch Green Building Week. Dit jaar staat de week in het teken van Sustainable Development Goals en de rol die de bouw- en vastgoedsector kan spelen bij de invulling van deze sociale en duurzame doelen. De Dutch Green Building Week is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. De week geeft ieder jaar weer een podium aan bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, Circulariteit, Klimaatadaptatie en Gezondheid. Nationale en internationale goede voorbeelden worden getoond en concrete handvatten worden gegeven. Vraag en aanbod ontmoeten elkaar. De Dutch Green Building Week biedt talrijke momenten om in contact te komen met (inter)nationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken.

11 oktober: Coming Out Day. Coming out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti’s en queer-personen. Deze dag komt jaarlijks terug op 11 oktober. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Zaterdag 15 oktober organiseert Kameleon Concepts & Consultancy, Gemeente Amsterdam, Stichting !WOON, 02025 Amsterdam Koploper Schone Energie, De Hallen Amsterdam en nog een heleboel andere enthousiaste mensen de duurzame & energie bespaar markt! ‘De Groene Bende van West – Zet ook de knop om!‘ Greenjobs.nl staat ook op dit leuke event! Zien we je dan?

Locatie: De Hallen Amsterdam & De Ten Katemarkt in Amsterdam. Een gratis evenement geheel over duurzaamheid gericht op vandaag en de toekomst!

19 tot en met 21 oktober wordt het International Sustainability Congress gehouden in de gemeentes van Winterswijk en Aalten. Tijdens dit evenement leer je meer over de European Green Leaf Award, de Sustainable Development Goals en de manier waarop de gemeentes duurzaamheid omarmen.

26 tot en met 30 oktober is het Warming Up Festival in en om Tolhuistuin in Amsterdam. Warming Up Festival presenteert een vijfdaags programma met verrassende voorstellingen, fijne artiesten, prikkelende gesprekken, uitdagende vergezichten en praktische workshops. Want de klimaatcrisis is hier en nu. Deel je zorgen en ook je hoop. Kom langs voor nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe energie.

29 oktober is nacht van de nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de achttiende keer georganiseerd. Ga bijvoorbeeld sterrenkijken bij Camping Zeeburg, Amsterdam. Of ga sterrenkijken bij de UvA. Het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam opent haar sterrenkoepels voor de Nacht van de Nacht. Met ieder uur een rondleiding van circa 45 minuten, waarbij we bij helder weer uiteraard de telescopen inzetten. Deze avond zijn onder andere Jupiter, Saturnus en Mars te zien!

29 oktober tot 6 November is de week van fair-trade. Het Keurmerk Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor fair trade. Producten met het Max Havelaar-keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Consumenten worden gemotiveerd tijdens de Fair Trade Week te kiezen voor Max Havelaar-producten. Hou het in de gaten want er worden tal van activiteiten georganiseerd.

November

1 november is het Wereld Veganismedag. Een dag waarop de wereld hopelijk even stilstaat bij het fenomeen veganisme en wat dit voor anderen kan betekenen. En een mooie aanleiding voor media om hier aandacht aan te besteden.

7 tot en met 18 november 2022 zal de regering van de Arabische Republiek Egypte gastheer zijn van de 27e Conferentie van de Partijen van de UNFCCC (COP 27), om voort te bouwen op eerdere successen en de weg vrij te maken voor toekomstige ambitie om de wereldwijde uitdaging van klimaatverandering.

31 oktober tot en met 6 november is het nationale klimaatweek. Van overheid tot bedrijfsleven en van burgers tot scholieren, iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. Een beter klimaat begint vandaag. Doe jij ook mee? Dit is hét moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee.

10 november is in de Fokker Terminal in Den Haag de circulaire beurs van 2022. Een circulaire economie en een voorbeeldrol voor de rijksoverheid; 50% minder primaire grondstoffen in 2030 en 100% circulair in 2050. Gaat dat lukken? Om te kijken waar we staan in dat proces organiseren RVO, BZK, IenW en Denk Doe Duurzaam de Circulaire Beurs 2022.

15 november is er het ImpactFest, de grootste impact meetup in Europa waar impactmakers over de hele wereld bij elkaar komen in Den Haag om samen de toekomst vorm te geven. De vier hoofdthema’s zijn food transition, energy transition, climate adaptation en circular economy.

22 november is er in Huis Miereveld in Amersfoort een Duurzame Winter Markt. Waar allerlei ondernemers met hun duurzaam gemaakte producten zullen staan. Huis Miereveld, een bijzondere plek in het Leusderkwartier. De voormalige lagere school aan de Miereveldstraat is per mei 2022 een gastvrije locatie met ruimte voor ontmoeting en uiteenlopende (creërende) activiteiten.

25 november is de Impact Market in De Hallen, Amsterdam. Na een succesvolle editie van april 2022 keert de Impact Market terug naar De Hallen Amsterdam met tientallen inspirerende impactondernemers die de wereld voor iedereen een stukje beter en mooier maken. Als bezoeker kun je een levendige markt verwachten met meet-the-maker talks, muziek, open dagen en kraampjes vol duurzame en inclusieve producten, variërend van mode en eten tot kinderen en design.

26 november: Green Friday ontvangt steeds meer aandacht in Nederland. Op deze dag verzetten we ons tegen de koopgekte die Black Friday veroorzaakt. Koop op deze dag juist niets om een overvloed van afval te voorkomen.December

08 december: het Freelance Eindejaarsfestival georganiseerd door Qommunity. Als freelancer word je normaal gesproken niet uitgenodigd op kerstdiners of nieuwjaarsborrels. Maar: persoonlijke successen en wijze leermomenten van afgelopen jaar vier je natuurlijk niet alleen achter je laptop. That’s where Qommunity comes in! Op donderdag 8 december proost je samen op het bijzondere jaar 2022.

13 december: Er is VEEL informatie over CO2-compensatie, CO2-neutraliteit, Net-Zero, en het kan moeilijk zijn om erachter te komen hoe dit past in uw reis als duurzaam en maatschappelijk verantwoord bedrijf.
Neem 13 december deel aan het webinar georganiseerd door The Green Branch om meer te horen over de vrijwillige koolstofmarkt en koolstofcompensatie. Dit wordt een open discussie over koolstofprojecten en hoe ze kunnen worden gefinancierd.

Voor de feestdagen:
-Organiseer met je vrienden een kledingruil. Op die manier maak je misschien iemand anders heel blij met jouw kleding en heb je weer wat ‘nieuwe’ kledingstukken in jouw kast hangen.

-In plaats van alleen nieuwe kerst cadeaus te kopen, kijk thuis eens wat je nog hebt liggen en niet gebruikt. Dit zou je kunnen geven aan iemand die daar heel gelukkig van wordt. Of gebruik het bijvoorbeeld in een kerst ruilspel.


Het hele jaar door duurzame evenementen, lezingen, workshops en bijeenkomsten

Ook zijn er duurzame evenementen, lezingen, bijeenkomsten, workshops en trainingen die het hele jaar door gaan!

Het hele jaar door geven BetekenisBaan en Sustainable Talent verschillende webinars over een duurzame baan. Ze zijn loopbaanadviesbureau’s die jou helpen bij het vinden van een impactvolle loopbaan die bij jou past. Neem vooral een kijkje op hun websites!

Change Inc, Platform voor duurzaam nieuws in het bedrijfsleven organiseert vaak interessante webinars en roundtables! Tip om de website in de gaten te houden! 

CIRCL uit Amsterdam organiseert vaak interessante lezingen, trainingen en bijeenkomsten over allerlei duurzame thema's. Ze hebben een handige agenda met allemaal duurzame evenementen.

Website Duurzaamheid.nl heeft ook een handige agenda met tal van leuke en interessante duurzame evenementen
Op Duurzaamheid.nl maak je kennis met de nieuwe generatie vernieuwers. Met mensen die het anders doen. Zij delen hun verhalen.

Hopelijk inspireren onder andere deze dagen jou om van 2022 een duurzaam jaar te maken. Zijn er nog meer dagen die er niet tussen staan? Stuur een berichtje naar Greenjobs.nl en we zetten het erbij! Greenjobs.nl gaat dit jaar gewoon weer verder met duurzame vacatures plaatsen om voor een betere wereld te zorgen, zet jij je ook in?

Vond je deze blog leuk? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: