9 nov. 2022, 14:50

Bomen planten voor een goed doel en het klimaat - Waarom en hoe?

Bomen planten voor een goed doel en het klimaat - Waarom en hoe?

CO2 & Bomen planten voor een Goed Doel

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, bomen planten voor een goed doel, bedrijven die aankondigen dat ze een boom planten voor ieder product wat ze verkopen. Waarom doen bedrijven dat eigenlijk? Een van de redenen dat bedrijven dit doen is omdat ze hun CO2 uitstoot willen compenseren. Naast de CO2 uitstoot zijn er ook grootschalige ontbossingen en die hebben ingrijpende gevolgen. Denk aan de grote hoeveelheden CO2-uitstoot, onvruchtbare grond, onbewoonbare leefgebieden, minder schone lucht, het krimpen van de biodiversiteit en het instorten van lokale én mondiale ecosystemen. 

Bedrijven willen simpelweg de klimaatactie ondersteunen en het planten van bomen is een eenvoudige en effectieve manier om dat te doen. Alle bomen zijn namelijk goed voor het milieu: ze nemen CO2 op, stoten zuurstof uit, bevorderen de biodiversiteit, gaan bodemerosie tegen en nog veel meer. Gelukkig zijn er inmiddels een hele hoop bedrijven die namens jou, of je bedrijf bomen planten. 


Veel organisaties kunnen je helpen met het planten van bomen!

Een van de bedrijven die is begonnen met bomen planten en andere klimaat projecten is Ecologi. Ecologi is een B Corporation die de strijd aan gaat tegen de klimaatcrisis. Bij Ecologi gebruiken ze donaties om een breed scala aan projecten te ondersteunen die kunnen aantonen dat ze de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Zo hebben ze bijvoorbeeld projecten in Tanzania, Egypte en Argentinië. Ook hebben ze een reeks geweldige boomplantpartners die in staat zijn om op verantwoorde wijze miljoenen bomen per maand te planten namens de Ecologi gemeenschap. Dit alles terwijl de inheemse bevolking bevolking en cultuur wordt beschermd en gerespecteerd.

Trees For Kenya is een Keniaanse NGO die bomen plant én beheert. De organisatie werkt samen met kwetsbare gemeenschappen en lokale scholen, om aangetaste bossen te identificeren en te herstellen. Trees For Kenya plant alleen native trees, dus bomen die ook van nature voorkomen in het gebied. Deze bomen hebben een positief effect op de dieren, planten, bodem en algehele biodiversiteit in het gebied. Roel is de oprichter en heeft een jaar in Kenia gewoond en kent de community persoonlijk. Daardoor is de samenwerking ontstaan vanuit wederzijds vertrouwen en de gedeelde missie om de natuur te helpen herstellen.

Je zou het misschien niet verwachten maar je kan ook bijdragen aan de klimaatactie door middel van de juiste zoekmachine. Ecosia is een zoekmachine die bomen plant met de winst die ze maken door je zoekopdrachten. Je kan dus ook al een verschil maken door het aanpassen van je zoekmachine van bijv. Google naar Ecosia. Nog een voordeel van Ecosia is dat ze je gegevens niet aan adverteerders verkopen en ze hebben geen trackers van derden, in tegenstelling tot de meeste andere zoekmachines.

Wil je nog meer voorbeelden bekijken, bezoek dan eens de websites van Treedom, Ecotree (B Corp) en The Green Branch.Betrouwbaarheid bij het uitzoeken van een partner voor het planten van bomen voor het goede doel

Greenjobs.nl heet er voor gekozen om Business Supporter van het Wereld Natuur Fonds te worden. Via deze weg is Greenjobs.nl begonnen met het laten planten van bomen. Het WNF is een toonaangevende onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van natuurbeschermers, lokale bevolking, regeringen, het bedrijfsleven, donateurs en vrijwilligers. Als Business Supporter zet Greenjobs.nl zich in om deel te zijn van de oplossing. Om als bedrijf op de lange termijn te gedijen moeten we zelfbewust zijn en meer teruggeven aan mensen en de aarde dan we nemen.

Als je wilt beginnen met het planten van bomen wil je zeker weten dat het bedrijf zijn claims over duurzaamheid en het planten van bomen echt waarmaakt. Ook over dat de inheemse bevolking gerespecteerd blijft en ze kunnen blijven wonen op hun plek. Maar hoe doe je dat? Greenjobs.nl geeft tips! Een bedrijf wat bomen laat planten voor ieder verkoop is niet per uitstek duurzaam en bedrijven die bomen planten zijn niet per uitstek allemaal betrouwbaar. Dus:

  • Kijk of de bedrijven die bomen laten planten voor ieder product wat ze verkopen niet aan greenwashing doet. Als een bedrijf voor ieder verkocht product een boom plant betekend het niet per direct dat het een duurzaam bedrijf is. Ieder bedrijf kan er namelijk voor kiezen om bomen te laten planten. Ook Shell of H&M.
  • Kijk of het bedrijf wat de bomen plant hun claims waarmaakt door op de website te kijken naar hoe transparant ze zijn. Vertellen ze hoe ze hun claims waarmaken? Delen ze iets over hoe ze rekening houden met de inheemse bevolking? Kijk naar de bedrijven waarmee ze samen werken en of die ook duurzaam zijn. Een extra bevestiging voor vertrouwen kan zijn dat het bedrijf een B Corp is maar ook als het geen B Corp is kan het betrouwbaar zijn.


WWF, zij planten bomen voor het Atlantisch Regenwoud 

Het Atlantisch regenwoud is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Het unieke Atlantisch Regenwoud strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraguay en loopt dwars door bekende steden zoals Rio de Janeiro & Sao Paulo. Het gebied was ooit 1,3 miljoen km2 groot, inmiddels is er 83% verdwenen. Helaas is door (illegale) houtkap het regenwoud versnipperd tot kleine stukjes bos. Vrijwel nergens anders ter wereld worden meer soorten met uitsterven bedreigd dan daar. Ook voor mensen is het regenwoud onmisbaar: ruim 30% van de mensen in Zuid-Amerika is afhankelijk van water uit het Atlantisch Regenwoud.

Wat doet het WWF:

-Het WWF houdt zich bezig met het bosherstel. Waar het kan natuurlijk herstel, en anders met het aanplanten van verschillende soorten inheemse bomen. Hersteld bos wordt aangemeld bij de overheid, waarna het wettelijk beschermt is.

-Via strategische landaankoop proberen ze overgebleven gebieden te herstellen. Zo voorkomen ze ook dat boeren het land opkopen om als landbouwgebied te gebruiken.

-Samen met de lokale bevolking werken ze nauw samen om ze bewust te maken van het belang van een gezonde natuur en ook om hun ideeën erover te horen. Zo proberen ze ook illegale jacht en houtkap tegen te gaan.

Om bovenstaande stappen te kunnen blijven nemen heeft het WWF steun nodig van onder andere business supporters. Wil jij zien wat het WWF inmiddels al allemaal heeft bereikt? Lees dan deze rapportage over het Atlantisch regenwoud.

Tastbare bijdrage - Greenjobs.nl kiest voor bomen planten als relatiegeschenk

Greenjobs.nl heeft ervoor gekozen om niet een kado te geven als relatiegeschenk, maar om bomen te planten via het WWF als relatiegeschenk. Dit doet Greenjobs.nl omdat we dat beter vinden dan een fysiek cadeau waarvan we niet zeker weten of de ontvanger daar op zit te wachten. Met het planten van bomen levert Greenjobs.nl een tastbare bijdrage aan de wereld van morgen, en dat maakt het een des te mooier cadeau. 

Je hoeft niet een bedrijf te zijn om iets bij te kunnen dragen aan het WWF. Je kan ook zelf een Bosje Bomen kopen. Dit houdt in dat je als cadeau voor iemand het WWF een stuk bos in het Atlantisch Regenwoud laat herstellen. De ontvanger krijgt een leuke kaart en een video als bedankje en als aandenken.

Dus of je nou een individu, een familie of een bedrijf bent, iedereen kan een rol te spelen bij het beschermen van onze planeet. Je kan een boom geven als trouwcadeau, geboortecadeau etc. Het is geschikt voor alles wat er te vieren valt, en je redt er de planeet er een beetje mee.

Vond je deze blog interessant? Greenjobs.nl deelt graag nog andere blogs met je!

- Waarom Greenjobs.nl een B Corp is (en wat een B Corp eigenlijk is)

- Zo verlaag je de CO2 uitstoot van jouw organisatie

    - Wat betekent duurzaamheid, IPCC, ESG en SDG nou eigenlijk?