11 apr. 2023, 16:29

Kijktips: Films en documentaires over duurzaamheid en de toekomst van de planeet

Kijktips: Films en documentaires over duurzaamheid en de toekomst van de planeet

Documentaires over duurzaamheid en (de toekomst van) de planeet

Greenjobs.nl heeft een selectie aan documentaires over duurzaamheid en de planeet voor je op een rijtje gezet. Documentaires over de invloed van mode, landbouw en bio-industrie op de planeet. Maar ook documentaires over de kracht van de natuur, dieren en klimaatactivisme. Confronterende maar ook inspirerende, ontroerende, prachtige documentaires.

Waar kan ik documentaires over duurzaamheid kijken?

Een aantal van de documentaires in onderstaande lijst zijn gratis te zien op Waterbear. WaterBear is een streamingplatform gewijd aan de toekomst van onze planeet. Geniet van prijswinnende documentaires, verhelderende korte films en indrukwekkende series. Kom meer te weten over uitzonderlijke organisaties die onze planeet willen redden door gratis films met impact te bekijken.

Ook is een deel van de documentaires op andere streamingplatformen zoals Netflix, Prime of youtube te bekijken. Mocht je die streamingsdiensten niet hebben dan kan je dus altijd gratis terecht op Waterbear.

Lijst van films en documentaires die we aanraden:

 • SLAY
  SLAY volgt filmmaker Rebecca Cappelli's reis rond de wereld om de duistere kant van de mode-industrie bloot te leggen. Rebecca's onderzoek naar de handel in dierenhuiden ontrafelt een aangrijpend verhaal over greenwashing, verkeerd labelen, dierenmishandeling en doofpotaffaires van enkele van 's werelds grootste luxe modemerken. SLAY biedt een diepgaande en oogverblindende kijk op de realiteit van de hedendaagse mode-industrie en wijst tegelijkertijd de weg naar levensvatbare en duurzame alternatieven.
  Duur: 1u 25m
 • Greta Thunberg: Rebel with a cause
  Hoe klein ook, elke stem kan een wereld van verschil maken. Volg het ongelooflijke waargebeurde verhaal van Greta Thunberg toen ze van een eenzame tienerrebel uitgroeide tot een internationaal revolutionair icoon.
  Duur: 50m
 • Milked
  Een jonge activist gaat diep het zuivelland in waar hij het opneemt tegen de reuzen van de machtigste industrie van Nieuw-Zeeland. Zijn reis legt niet alleen de duurzaamheidscrisis en de gevaarlijke ontkenning van de dreigende ontwrichting van de landbouw bloot, maar ook wat Nieuw-Zeeland en andere landen moeten doen om hun lot te veranderen.
  Duur: 1u 29m
 • The black mermaid
  Door de geschiedenis heen hebben zwarte gemeenschappen een verraderlijke relatie gehad met water, dat door de Afrikaanse folklore wordt afgeschilderd als een machtige maar destructieve entiteit. Dit is een verhaal dat nog nooit eerder is verteld, maar nu meer dan ooit nodig: een hedendaags verhaal over de zwarte zeemeermin, Zandile Ndhlovu, die de perceptie van de oceaan in haar gemeenschap verandert sinds 2016, toen ze haar angsten overwon en verliefd werd op vrijduiken. 
  Duur: 9 m
 • Racing extinction
  Deze documentaire, die de hele wereld overspant om 's werelds gevaarlijkste zwarte markten voor bedreigde diersoorten te infiltreren, onthult nooit eerder vertoonde beelden die de manier waarop we de wereld zien echt veranderen.Regisseur Louie Psihoyos stelt een team van kunstenaars en activisten samen voor een nieuwe undercoveroperatie om de verborgen wereld van bedreigde diersoorten en de race om hen te beschermen tegen massavernietiging bloot te leggen.
  Duur: 1u 34m
 • Just eat it
  Filmmakers en voedselliefhebbers Jen en Grant besluiten de reis van afval na te gaan: van de boerderij, via de detailhandel, helemaal terug naar hun eigen koelkast. Deze film volgt hen terwijl ze besluiten een jaar lang te leven van voedselverspilling. Een gemakkelijk bedacht plan, dat al snel ingewikkelder wordt dan gedacht, terwijl het paar onderweg door onverwachte obstakels op de proef wordt gesteld.
  Duur: 1u 13m
 • The decade of Action
  Bedrijven moeten de planeet redden als ze zichzelf willen redden. En daar hebben ze tien jaar de tijd voor. Ga naar de website van  The decade of action voor meer informatie.
  Duur: 35m
 • Biggest little farm
  Een stel uit Los Angeles zamelt geld in om een biodiverse boerderij op te bouwen. Een avontuur met hoogte- en dieptepunten dat begon als een belofte aan hun hond.
  Duur: 1u 31m
 • A life on our planet
  David Attenborough vertelt over zijn leven en de evolutionaire geschiedenis van het leven op aarde, betreurt het verlies van natuur en biedt een toekomstvisie.
  Duur: 1u 23m
 • Seaspiracy
  Een filmmaker met een passie voor oceanen laat zien hoeveel schade de mens aanricht aan mariene soorten. Verontrustende wereldwijde corruptie wordt blootgelegd. Meer hierover lezen? Bezoek dan de website van Seaspiracy.
  Duur: 1h 30m
 • Cowspiracy
  Ontdek hoe de bio-industrie de natuurlijke hulpbronnen op aarde decimeert, en waarom deze crisis grotendeels genegeerd wordt door vele grote milieuorganisaties.
  Duur: 1h 30m

 • The True Cost
  Dit is een verhaal over kleding. Het gaat over de kleding die we dragen, de mensen die die kleding maken en de impact die het heeft op onze wereld. The True Cost is een baanbrekende nieuwe documentaire die het gordijn opzij trekt voor een onverteld verhaal en ons allemaal vraagt na te denken over wie de prijs betaalt voor onze kleding?
  Duur: 50m
 • My Octopus Teacher
  Een filmmaker krijgt een bijzondere band met een octopus die in een Zuid-Afrikaans kelpwoud leeft en hem deelgenoot maakt van haar mysterieuze wereld.
  Duur: 1h 25m

 • The minimalists: Less is now
  Goede vrienden Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus hebben een beweging opgebouwd vanuit het minimalisme. Ze vertellen hoe ons leven beter kan zijn met minder.
  Duur: 53m

 • Supersize me
  In het sociale experiment van regisseur Morgan Spurlock in de fastfoodgastronomie probeert hij een maand lang op unieke wijze te leven van eten van het McDonald's-menu. Tijdens het proces stijgt zijn gewicht, keldert zijn energieniveau en ervaart hij allerlei onverwachte - en angstaanjagende - bijwerkingen. Hij onderzoekt ook de groeiende rol van de bedrijfsgigant in het leven van Amerikaanse consumenten en zijn methoden om jonge mensen te indoctrineren en bij te dragen aan de Amerikaanse obesitas-epidemie.
  Duur: 1h 40m

 • Onder het maaiveld
  De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem.
  Duur: 1h 23m

 • De nieuwe wildernis
  De Nieuwe Wildernis is een Nederlandse natuurfilm en BNNVARA-televisieserie van Mark Verkerk en Ruben Smit over de Oostvaardersplassen in Flevoland.
  Duur: 1h37m
 • De wilde stad
  Een film over de natuur in de stad gezien door de ogen van de kat Abatutu.
  Duur: 1h 25m

 • Stem van de natuur
  Een verkenning van de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over het innerlijke leven en gedrag van dieren. Zal meer kennis van de natuur ook maken dat we er beter voor gaan zorgen?
  Duur: 50m

 • Ascend
  Mina Bakhshi, Haniya Tavasoli en Rabia Hussain hadden een behoorlijke mate van autonomie voor vrouwen in Afghanistan, in staat om hun opleiding voort te zetten, te gaan werken en hobby's en interesses te ontdekken. Door lid te worden van Ascend, een non-profitorganisatie die vrouwen leiderschap en rotsklimmen leert, kregen ze de kans om hun persoonlijke en culturele grenzen te testen en de bergen van hun thuisland te verkennen. Maar toen de Taliban in augustus 2021 het roer overnamen, werd Ascend hun enige kans om te ontsnappen aan een regime dat hun vrijheden en toekomst zou inperken. Bekijk nog meer films van Patagonia op hun website!
  Duur: 19m
 • Kiss the ground
  Wetenschappers en betrokken beroemdheden laten zien hoe de grond van de aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van de planeet.
  Duur: 1u 24m

 • The devils avocado
  Op vrijdag 26 mei is de première van ‘The Devil’s Avocado’ op het Groene Peper Festival. De film is gebaseerd op onderzoek van en door Avans Hogeschool. De film schetst het beeld van de gevolgen van de bedrijfsvoering van 3 generaties ondernemers op het klimaat en op de lokale gemeenschappen. Welke keuzes moeten zij maken?
  Duur 19m

 • Madre Mar
  Raquel Gaspar, zeebioloog, moeder en mede-oprichter van de Portugese NGO Ocean Alive, is op reis om de zeegrashabitat van Sado te beschermen en opnieuw te weiden. In de film: Madre Mar van Patagonia Films werkt Raquel samen met een groep lokale vissersvrouwen om dit cruciale deel van het ecosysteem van de oceaan te herstellen - een ecosysteem dat leefgebieden biedt voor het zeeleven en 10 procent van de koolstof die in de oceaan wordt opgevangen.
  Duur: 12m

 • The Shitthropocene
  Patagonia heeft een nieuwe film uitgebracht genaamd "The Shitthropocene". De film werpt een grappige, maar serieuze blik op hoe onze consumptiegewoonten de planeet beïnvloeden. De film laat op humoristische wijze zien hoe alles bergafwaarts lijkt te gaan door onze obsessie met het kopen van spullen.
  Duur: 47m
 • De schaduwkant van de energietransitie en digitalisering | VPRO Tegenlicht
  In de Tegenlicht special ‘The Rare Metals War’ waarschuwt Guillaume Pitron voor de schaduwkant van de energietransitie en digitalisering.
  Duur: 26m

Wat kan je zelf doen voor het klimaat?

Heel erg leuk die kijktips, maar wat doe je nadat je een film hebt gezien die je blik op iets veranderd? Want naast dat er prachtige films tussen zitten zijn sommige films juist erg confronterend en dat kan moeilijk te verwerken of demotiverend zijn, maar geef niet op! Of het nou gaat over mode of de bioindustrie, gun jezelf de tijd om alles op je in te laten werken, probeer niet teveel dingen voor jezelf in één keer te veranderen. Onthoud dat het heeft altijd zin om je in te zetten voor een betere wereld. 

Je bezighouden met duurzaamheid en ongelijkwaardigheid in deze wereld zorgt ervoor dat je kleine stapjes zet die die goed zijn voor jezelf en de aarde, en wie weet inspireer jij weer andere mensen om je heen. Weet je niet waar je moet beginnen? Begin bijv. met het zoeken van een duurzame baan, want hoe mooi als je met al die uren in je leven die je kwijt bent aan werken tegelijkertijd ook een positieve impact kunt hebben op de planeet.

Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je: