1 okt. 2023, 09:15

7 op de 10 jongeren geeft de voorkeur aan duurzame werkgevers

7 op de 10 jongeren geeft de voorkeur aan duurzame werkgevers

7 op de 10 jongeren geeft de voorkeur aan een duurzame baan. In een recent onderzoek, uitgevoerd door YoungCapital, onder 750 jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud, komt naar voren hoe duurzaamheid een cruciale rol speelt in de voorkeur van jong talent voor werkgevers.

Een aanzienlijke 45% van de respondenten gaf aan bereid te zijn om genoegen te nemen met een lager salaris als het bedrijf aanzienlijk investeert in duurzaamheid. Bovendien gaf 43% van de ondervraagden aan actief op zoek te gaan naar een andere baan als ze ontdekken dat hun huidige werkgever geen stappen zet op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt uit een recent onderzoek van YoungCapital onder 750 jongeren, gepubliceerd in de nieuwste editie van 'YOUNG The Recruitment Guide'. Natuurlijk speelt salaris een grote rol, maar het is duidelijk dat jongeren ook nadenken over hun toekomst, vooral met alle wereldwijde ontwikkelingen (denk aan klimaatverandering) en de onzekerheden die daarmee gepaard gaan.

Duurzaamheid staat centraal in onze moderne samenleving en heeft zich niet beperkt tot ons dagelijks leven, maar strekt zich ook uit tot onze carrières. Onderzoek door YoungCapital onder 750 jongeren toont aan dat duurzaamheid een cruciale rol speelt bij de keuze van hun werkgever. 

Jongeren gaan voor een duurzame baan

Jongeren geven de voorkeur aan werkgevers die actief bijdragen aan duurzaamheid, blijkt uit het onderzoek. Werkgevers die investeren in duurzaamheid, sociaal beleid en behoorlijk bestuur hebben een concurrentievoordeel bij 7 op de 10 jongeren. Bijna 70% van de ondervraagde jongeren acht het belangrijk dat een werkgever zich inzet voor milieu, maatschappij en bestuur.

De focus op duurzaamheid blijkt niet alleen een idealistische kwestie te zijn; het heeft ook praktische gevolgen voor de zoektocht naar personeel. Voor 43% van de ondervraagde jongeren is duurzaamheid zo belangrijk dat ze overwegen hun huidige werkgever te verlaten als deze er niets aan doet. Samen met duurzaamheid hechten jongeren waarde aan een positieve bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden, korte reistijden en flexibele werktijden. Toch staat een aantrekkelijk salaris nog steeds bovenaan hun prioriteitenlijst bij het zoeken naar nieuw werk, vooral gezien de stijgende kosten van levensonderhoud.

Ondanks het label van 'jobhoppers' streven jongeren naar stabiliteit in hun carrières. Ze willen gemiddeld 6,9 jaar bij hun huidige werkgever blijven, hechten waarde aan een vast dienstverband en geven de voorkeur aan werken bij mkb-bedrijven vanwege hun stabiliteit en persoonlijke benadering.

Duurzaamheid cruciale factor in aantrekken talent

Kortom, duurzaamheid is niet alleen een trend, maar ook een cruciale factor in het aantrekken en behouden van jong talent. Bedrijven die actief investeren in duurzaamheid hebben een duidelijk voordeel en trekken de aandacht van de volgende generatie werknemers.


Vacaturesites blijven onverminderd populair - 47% jongeren zoekt via vacaturesite

Dat blijkt uit een onderzoek van YoungCapital onder duizend jongeren (18-30 jaar). 
Bij het solliciteren geven jongeren vaak de voorkeur aan online kanalen, waarbij maar liefst 47 procent gebruikmaakt van vacaturesites. Op de tweede plaats komt de website van de organisatie zelf, met 37 procent, gevolgd door Google met 35 procent. 

Zijn er duurzame vacatures bij jouw organisatie, plaats ze dan snel op Greenjobs.nl en bereik zo de juiste doelgroep voor je vacatures!


Bronvermelding: 
'YOUNG The Recruitment Guide' van YoungCapital.
Artikel: Investeren in werkgeluk voorkomt snel vertrek jonge werknemers

Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: