8 sep. 2023, 10:56

Hoe bereik je GenZ en wie behoort er tot de GenZ-ers?

Hoe bereik je GenZ en wie behoort er tot de GenZ-ers?

Werkgevers worden steeds vaker geconfronteerd met de nieuwe generatie werknemers. Maar wie is die nieuwe generatie GenZ? Na Millennials is er nu een nieuwe grote groep. Hoe hou je daar als werkgever rekening mee en hoe bereik je deze GenZ doelgroep voor je vacatures?

Wie is de generatie GenZ?

De generatie GenZ is geboren tussen 1997 en 2012. Ongeveer 3 miljoen van de Nederlandse bevolking behoort hiertoe. Deze generatie heeft eigen unieke kenmerken en waarden die van invloed kunnen zijn op hun motivatie bij het zoeken naar werk. De Gen Z generatie reageert namelijk anders op vacatures. In deze blog kom je achter de motivatie van de generatie tijdens de zoektocht naar werk en wat je als werkgever kan doen om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Wat is de drijfveer van Gen Z bij het zoeken van werk en vacatures?

Om te weten wat Gen Z inspireert om te solliciteren en werk te vinden is het van belang om te kijken naar de motivatie tijdens het zoeken naar werk en vacatures. Bij het zoeken naar werk zijn er een verschillende factoren die een rol spelen bij de motivatie, zoals:

Flexibiliteit: De mogelijkheid om remote te werken zijn voor de Gen Z belangrijk. Ze willen graag de vrijheid hebben om hun werkuren aan te kunnen passen. De generatie zit liever niet vast aan het traditioneel werkschema 9 tot 5. Gen Z heeft graag een goede balans tussen werk en privé

Doorgroeimogelijkheid: De generatie Gen Z is leergierig en wil zich blijven ontwikkelen. Werkgevers die de kans geven om te groeien naar een hogere functie of specialisatie zullen hun interesse sneller wekken. Ook vindt de Gen Z het aantrekkelijk als werkgevers investeren in hun groei en ontwikkeling door bijvoorbeeld opleidingsprogramma’s.

Diversiteit: Gen Z vindt het belangrijk dat bedrijven zich bezighouden met diversiteit en inclusie op de werkplek. De generatie is opgegroeid in een steeds diverse wereld. Ze willen zich veilig en welkom voelen. Ze hechten dus veel waarde aan organisaties die zich hier mee bezig houden.

Maatschappelijk verantwoordelijkheid: De Gen Z hecht veel waarde aan maatschappelijke kwesties, zoals gelijkheid of klimaatverandering. De generatie wil een positieve impact maken op de samenleving. Het gevoel krijgen dat hun bijdrage ertoe doet en de wereld kunnen verbeteren.

De aandacht trekken van Gen Z in vacatures

Werkgevers en recruiters kunnen verschillende opties overwegen om de aandacht te trekken van Gen Z, zoals:

  • Als uw organisatie flexibele werkopties biedt, zoals remote werken of flexibele uren, vermeld dit dan duidelijk in de vacature. Gen Z zal zich sneller aangetrokken voelen tot de organisatie.
  • Daarnaast zal Gen Z sneller interesse tonen als er wordt aangegeven welke mogelijkheden er zijn om door te groeien, denk aan persoonlijke groei maar ook professionele groei binnen de organisatie.
  • Ook hecht Gen Z veel waarde aan diversiteit en inclusie op de werkplek. Laat zien dat uw organisatie diversiteit en inclusie bevorderen. Bespreek bijvoorbeeld concrete stappen die u onderneemt. Let’s play equal is het spel om diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen.
  • Verder is het essentieel om te benadrukken hoe de toekomstige functie bijdraagt aan een positieve impact op de maatschappij en samenleving. Zet je vacature op Greenjobs.nl om deze doelgroep te bereiken.
  • Maak verder gebruik van sociale media. Door uw vacatures te promoten kunt uw organisatie makkelijker in contact komen met deze generatie. Gen Z zijn namelijk actief op platforms zoals TikTok, Instagram en Linkedin.

Kortom, Gen Z is een generatie met unieke kenmerken en waarden. Om de aandacht te trekken is er behoefte aan flexibiliteit, diversiteit, kansen voor groei en ontwikkeling en maatschappelijk verantwoordelijkheid. Door deze elementen te benoemen en te gebruiken kan je organisatie Gen Z aantrekken en behouden.

Binnenkort betreedt ook generatie Alpha (geboren tussen 2010 en 2025) de arbeidsmarkt. Zullen zij zich hetzelfde gedragen als GenZ? Greenjobs.nl hoopt in elk geval dat ze het klimaat net zo belangrijk zullen vinden als GenZ. Generatie Alpha wordt vaak beschouwd als de eerste generatie die volledig is opgegroeid in het digitale tijdperk, met toegang tot geavanceerde technologieën en digitale media vanaf jonge leeftijd. Ze zullen naar verwachting unieke kenmerken en attitudes ontwikkelen als gevolg van hun digitale opvoeding en de snel veranderende wereld waarin ze opgroeien.

Ben je aan het werven voor vacatures en wil je Gen Z bereiken? Zet je vacature op Greenjobs.nl! Dan laat je aan je doelgroep zien dat je niet alleen een winstoogmerk hebt, maar dat je ook geeft om de planeet en de maatschappij!

Bronvermelding:


Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: