19 jul. 2023, 16:14

Tweedehands, gratis of lenen. Hoe scoor je leuke spullen en hoef je niet iets nieuws te kopen?

Tweedehands, gratis of lenen. Hoe scoor je leuke spullen en hoef je niet iets nieuws te kopen?

Tweedehands, gratis of lenen. Hoe scoor je leuke spullen en hoef je niet iets nieuws te kopen?

Toe aan iets nieuws voor jezelf, huis, tuin, kinderen of iets anders? Je hoeft niet meteen naar de winkel of webshop! In plaats van nieuwe spullen aan te schaffen kan je ook kijken naar alternatieven die het milieu minder belasten en tegelijkertijd beter zijn voor je portemonnee. Win win! Het kopen van tweedehands producten, het verkrijgen van gratis items en het lenen, ruilen of delen van spullen zijn allemaal goede duurzame opties om te overwegen. Greenjobs.nl heeft een aantal tips voor je om niet alles nieuw te hoeven kopen voor je op een rijtje gezet.

Vind gratis spullen in plaats van ze nieuw te kopen

Gratis spullen vinden? Hoe dan? Nou, gratis spullen vinden kan zeker! Zowel online als offline! 

- Vind gratis spullen bij het grofvuil (Amsterdam)
Soms hebben ze een kleine opknapbeurt nodig maar vaak staan er bij het grofvuil spullen die nog helemaal mooi zijn. Bij Greenjobs.nl op kantoor hebben we meerdere spullen gevonden op straat. In Amsterdam wordt er namelijk ontzettend veel nog goeie spullen aan straat gezet bij het grofvuil. (Overzicht van de grofvuil ophaaldagen in Amsterdam) Kijk naar welke dagen in jouw buurt het grofvuil wordt opgehaald en ga de dag ervoor een rondje wandelen door de buurt en misschien kom je precies dat tegen wat je nodig hebt.

Voor andere gemeente moet je het grofvuil bij een milieustraat inleveren. Bij veel milieustraten is er ook een plek waar je gratis spullen kan uitzoeken en meenemen! Milieu Centraal weet alles over afval en grofvuil en wijst je verder de weg.

- Gratis spullen via Marktplaats
Op Marktplaats worden naast tweedehands spullen ook een hoop spullen gratis aangeboden. Het komt vaak voor dat mensen in verband met een verhuizing af willen van hun bank, kast of bedframe en maak je ze erg blij door spullen gratis op te halen. Zo doe je elkaar een plezier. Vul als trefwoord 'gratis' in of 'gratis bank', selecteer afstand en voila een hele lijst met spullen die gratis worden weg gegeven. En extra tip, selecteer op 'nieuwste', dan krijg je de allerlaatste advertenties, want je moet er wel altijd snel bij zijn!

- Gratis spullen via Facebook
Zoek op Facebook Marketplace naar producten van €0 of ga in de groepen op zoek naar lokale groepen. Zo heb je de groep 'Op Straat gezet' met spullen die je gratis kunt ophalen in Rotterdam. Denk aan stoelen, borden, schoenen, het kan alles zijn wat iemand niet meer nodig heeft. Woon je ergens anders? Zoek dan in de Facebook groepen op 'de naam van je stad' + 'gratis afhalen'. Zo heb je bijvoorbeeld ook een Facebook groep 'Gratis af te halen in Eindhoven'. Voor Amsterdam heb je 'Amsterdam deelt/geeft', een groep met alleen maar gratis spullen.

Koop spullen tweedehands

Een bekend alternatief voor nieuwe spullen kopen, is om tweedehands spullen te kopen. Dit kan op veel verschillende manieren!

- Marktplaats
Tweedehands spullen, kleding en planten zijn door heel Nederland te vinden via Marktplaats. De online tool om goed tweedehands spullen te scoren. Er zijn heel veel verschillende categorieën, dus je kan voor het hele gezin goed zoeken, maar ook voor huis, tuin en keuken artikelen kan je goed op Marktplaats terecht.

- Vinted
Vinted
staat het meest bekend om de verkoop van tweedehands kleren, maar hier vind je van alles; vloerkleden, servies, lampen, boeken etc. Ook kan je voorstellen om producten te ruilen. Tip: Als je iets vindt wat je wilt kopen, vraag dan of de verkoper in de buurt woont en je het product kan ophalen. Dat bespaart kosten en een ritje van de bezorger.

- Kringloopwinkels
Neem naast de online platforms ook een kijkje bij kringloopwinkels bij jou in de buurt. Daar kan je naast spullen kopen ook vaak spullen afgeven. Heb je bijvoorbeeld een tas kleding of stapel boeken waar je vanaf wilt, wie weet kan je jouw plaatselijke kringloopwinkel daar heel blij mee maken.

- Facebook Yard/Plant Sales
Als je in Amsterdam woont, bekijk dan de Facebook pagina van 'Amsterdam Yard Sale' (alleen tweedehands spullen) en 'Amsterdam Plant Sale' (alleen tweedehands planten). 

- Bezoek rommelmarkten bij jou in de buurt
Ben je op zoek naar tweedehands meubels, servies, lampen etc. Ga dan eens langs bij de rommelmarkt bij jou in de buurt. Bekijk hier de agenda met rommel- en vlooienmarkten in 2023/2024.

Leen van of deel spullen met buren en vrienden

In een wereld waarin duurzaamheid en gemeenschapszin steeds belangrijker worden, zijn er verschillende manieren waarop we elkaar kunnen helpen en tegelijkertijd onze impact op het milieu kunnen verminderen. Een populaire en slimme manier om dit te doen is door spullen te lenen of te delen met buren en vrienden. 

- Leen (of verhuur) spullen via Peerby
Soms heb je even iets nodig wat je niet in huis hebt. Waarom zou je het kopen als je het van je buren kunt lenen of kunt huren? Of je nou een decoupeerzaag nodig hebt, muziekboxen voor je verjaardag of een buggy, je kan het allemaal lenen. Het bevordert het contact tussen buren, is goed voor je portemonnee en is ook nog eens duurzaam.

- Deel spullen met vrienden
Naast platforms als Peerby kan je natuurlijk ook spullen samen aanschaffen met vrienden en vervolgens de kosten en het product delen. Op die manier kan je samen investeren in een product van echt goede kwaliteit, gaat het lang mee, en kan je er lange tijd samen plezier van hebben!

Ruil of leen kleding

Duurzame kleding: Ruil of leen voor een trendy garderobe. Ontdek duurzame en trendy manieren om je kledingkast te vernieuwen zonder je ecologische voetafdruk te vergroten. Ruil of leen kleding en draag bij aan een duurzamere wereld!

  Door deze duurzame opties te omarmen, blijf je niet alleen trendy, maar draag je ook bij aan een betere wereld. Ontdek de mogelijkheden van kledingruil en lenen en maak van jouw garderobe een groene en stijlvolle keuze.

  - Bezoek of organiseer zelf een kledingruil.
  Organiseer met vrienden een kledingruil en wie weet is die ene vriend of vriendin super blij met het shirtje waar jij op uitgekeken bent. Naast dat je zelf een kledingruil kunt organiseren worden ze ook vaak georganiseerd door organisaties die zich bezig houden met duurzaamheid. Zo heb je PLEUR, een winkel in Rotterdam. Pleur biedt ruimte aan lokale ondernemers om hun handgemaakte items aan te bieden. Ook organiseren ze soms een kledingruil. Jij neemt je kleding mee die je niet meer draagt, maar nog wel heel mooi is. Bij aankomt hang je dit op aan de kledingrekken en neem je een lekker bakkie pleur. Zodra iedereen dit heeft gedaan, opent de winkel en kun je gratis shoppen! Hoe leuk is dat? Hou de Instagram pagina van PLEUR in de gaten voor de volgende kledingruil!

  - Leen kleding bij Lena the fashion library
  Wil je soms iets nieuws aan, maar heb je al genoeg kleding stukken in je kast? Bij Lena the Fashion Library kan je je kledingkast uitbreiden zonder te hoeven kopen want daar is alles te leen. Het lenen werkt super simpel! Elk kledingstuk kost een aantal credits per dag. Leen zo lang je wilt. Je betaalt altijd precies voor wat je leent en zit nergens aan vast.

  - Sluit je aan bij een ketting kledingruil (clothingloop)

  The Clothing Loop is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met anderen in hun buurt. Per woonplaats vormt een aantal adressen een logische route. In die route kan jij een schakel worden. Een aantal tassen met kleding rouleert op deze route en zodra een tas bij jou komt kan je er wat leuks uit pakken en er weer wat anders leuks in terug doen. Daarna kan de tas door naar het volgende adres in de ketting. Kijk op www.clothingloop.org om te zien of er in jouw woonplaats al een ketting bestaat. Mocht je stad of dorp er niet tussen staan dan kan je ook zelf een kledingketting starten.

  Samen werken we aan de verduurzaming van de planeet

  Laten we samen slimmere keuzes maken en een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Ga voor tweedehands, gratis spullen en lenen, en geniet van de voordelen voor de planeet en je portemonnee.

  Ken jij nog andere manieren waarop je kunt voorkomen nieuwe spullen te hoeven kopen? Mail het team van Greenjobs.nl en we zetten hem op deze lijst erbij.

  Vond je deze blog leuk? Misschien zijn deze blogs dan ook wat voor je: