17 mei 2023, 09:31

Persbericht: 'Let's Play Equal: The most unfair game in the world' is gelanceerd

Persbericht: 'Let's Play Equal: The most unfair game in the world' is gelanceerd

Spelenderwijs meer diversiteit en inclusie op werkvloer

11 mei 2023 is het teamspel 'Let's Play Equal: The most unfair game in the world' gelanceerd, om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer te stimuleren. Want alhoewel steeds meer Nederlandse organisaties het belang van deze thema’s inzien, heeft slechts een kleine minderheid er beleid op gemaakt. ‘Let’s play equal – The most unfair game in the world’, werd gelanceerd tijdens de tweedaagse B for Good Leaders Summit in Amsterdam op 11 en 12 mei j.l.. Het bordspel is geschikt voor organisaties die complexe sociale kwesties bespreekbaar willen maken en wederzijds begrip willen creëren op de werkvloer en daarbuiten. De ontwikkeling van het teamspel is een initiatief van Amsterdam B coalitie, in samenwerking met B Lab Benelux.

Belangrijke en ongemakkelijke gesprekken faciliteren

Veel organisaties zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om een diverse en inclusieve organisatie te creëren waarin alle medewerkers zichzelf kunnen zijn. Maar terwijl JEDI (justice, equity, diversity en inclusion) vaker ter sprake komt, heeft slechts 27% van de organisaties in Nederland een diversiteits- en inclusiebeleid*. Om de broodnodige transitie naar gelijkwaardigheid op de werkvloer te versnellen, sloeg Amsterdam B coalitie – bestaande uit B Corps Blyde Benelux, BR-ND PeopleMisteli creative agency en Greenjobs.nl, de handen ineen voor de creatie van een taboedoorbrekend spel. Na een intensief ontwikkelingsproces, ondersteund door B Lab Benelux, is het eindresultaat 12 mei gelanceerd op de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. De Summit wordt bijgewoond door 1.200 bestuurders van internationale bedrijven die een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld. 

Tessa van Soest, directeur B Lab Benelux: “Voor échte diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in organisaties, moeten vastgeroeste structuren op de schop. Dit spel faciliteert belangrijke – en vaak ook ongemakkelijke – gesprekken die in alle lagen van een organisatie moeten worden gevoerd. Van boardroom tot werkvloer.”

Ongelijke startpositie

Organisaties kunnen het bordspel gebruiken als onderdeel van interne JEDI-workshops of trainingen. Bij de start krijgt elke speler een kaart van een persoon met eigenschappen, waaronder gender, mentale gezondheid, culturele achtergrond, opleidingsniveau en seksuele voorkeur. Eigenschappen waarop je niet altijd invloed hebt, maar die vaak meewegen in de kansen die je in het leven krijgt. Net als in het echte leven bepalen deze eigenschappen de startposities – en dus privileges – van de spelers.

Tijdens het spel gaan spelers met elkaar in gesprek over uiteenlopende levensgebeurtenissen, zoals verliefd zijn op iemand van dezelfde gender, gediscrimineerd worden of promotie willen maken op je werk. Of de gebeurtenis positief of negatief uitpakt voor je personage, bepaalt of en in hoeverre je vooruit beweegt. Wie heeft de grootste kans om te winnen in ‘the game of life’? “Diversiteit, inclusie en gelijkheid op de werkvloer ontstaan niet vanzelf en vergen toewijding van iedereen in de organisatie. We zijn ons ervan bewust dat we niet alle antwoorden hebben en niet foutloos zijn, maar hopen op een rimpeleffect. Ons voornaamste doel is om – vanuit kwetsbaarheid en op een veilige manier – meer bewustzijn te creëren door je te verplaatsen in de ander,” aldus Amsterdam B coalitie.

Over ‘Let’s play equal – het meest oneerlijke spel ter wereld' 

· ‘Let’s play equal’ is te bestellen via www.letsplayequal.com, en wordt naar verwachting in augustus 2023 geleverd. 

· Diepte-interviews inspireren de karakterverhalen met echte mensen. 

· Het spel is geschikt om in een groep van minimaal 4 en maximaal 8 spelers te spelen en duurt 90 minuten. 

· Prijs: € 276 excl.BTW

· De winst van het bordspel gaat naar initiatieven die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. 

Meer lezen over Let's Play Equal? Greenjobs.nl heeft er een aparte Let's Play Equal informatiepagina voor aangemaakt zodat je er meer over kan lezen.

*Bewijs uit onderzoek uitgevoerd door PwC in 2021, gebaseerd op meer dan 970 reacties in meer dan 19 landen en 26 sectoren. Bron: european-report.pdf (pwc.com)Vond je dit interessant? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: