22 aug. 2024, 16:27

Microplastics: Een onzichtbare vijand in je lichaam

Microplastics: Een onzichtbare vijand in je lichaam

Microplastics: Een onzichtbare vijand in je lichaam

In een recent artikel van The Guardian over een studie van de National Institutes of Health blijkt dat microplastics niet alleen het milieu, maar ook het lichaam op zorgwekkende wijze infiltreren. Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld zo’n 0,5% van het hersenweefsel uit plastic bestaat. Microplastics worden nu in vrijwel alle vitale organen van het lichaam aangetroffen. Deze ontdekking laat zien hoe ernstig plasticvervuiling het lichaam en de gezondheid beïnvloedt en benadrukt de dringende noodzaak om dit probleem wereldwijd aan te pakken. De hersenen worden in het onderzoek beschreven als "een van de meest met plastic vervuilde weefsels die tot nu toe zijn bemonsterd.

Microplastics nu ook in je hersenen: Het probleem en gevaar

Microplastics, kleine plasticdeeltjes kleiner dan 5 mm, zijn overal aanwezig in het milieu – van de lucht die we inademen tot het voedsel dat we eten. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat deze deeltjes nu ook de hersenen infiltreren. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot de hersenen; microplastics worden aangetroffen in bijna elk belangrijk orgaan, zoals de longen, lever en nieren.

De aanwezigheid van microplastics in de hersenen en andere organen is zorgwekkend omdat de lange termijn gezondheidseffecten nog onbekend zijn. Microplastics kunnen mogelijk leiden tot ontstekingen, celbeschadiging en andere gezondheidsproblemen zoals cardiovasculaire aandoeningen en verminderde vruchtbaarheid. De risico's worden nog groter door de schadelijke chemicaliën die aan plastic zijn toegevoegd en die samen met microplastics ons lichaam binnenkomen.

Zo kun jij helpen tegen microplastics: Verminder plasticvervuiling en gebruik geen single-use plastics.

Iedereen kan bijdragen aan het verminderen van plasticvervuiling. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt helpen:
Vermijd single-use plastic: Probeer producten die slechts één keer worden gebruikt te vermijden, zoals plastic flessen en bestek. Kies voor producten die in duurzame of herbruikbare verpakkingen worden aangeboden, zoals een Dopper fles voor water.

Producten van B Corps zonder microplastics
B Corporations voldoen aan hoge sociale en milieunormen. Door producten en diensten van B Corps te kopen, ondersteun je bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en vermindering van plasticgebruik. Voorbeelden van B Corps die actief bijdragen aan het verminderen van plasticvervuiling zijn: 
• Smyle, Brighter smyles, Cleaner Planet. Mondverzorging geheel plastic-vrij en zonder microplastics
• Yoni, Geen parfum, plastic of synthetische stoffen. Maar 100% organic cotton tampons, pads, pantyliners. Plastic-vrije menstruatieproducten, inlegkruisjes en tampons kan je bij Yoni kopen.
• Greentom, Greentom producten worden van gerecycled plastic gemaakt en zijn PBA, ftalaten of PVC en parabenen vrij
• The Good Roll, 100% boomvriendelijk en duurzaam toiletpapier. The Good Roll is gemaakt van 100% Europees gerecycled papier, zonder chloor, kleur- en geurstoffen. Het wc papier en de verpakking is 100% plastic vrij.
• Naïf Skin Care, plastic-vrije persoonlijke verzorging en baby verzorgingsproducten. Naïg gelooft in een wereld waar alleen de beste ingrediënten worden gebruikt voor de babyhuid en waar microplastics niet te vinden zijn in een babybad of verzorgingsroutine.
Seepje, was je haren, je lijf en je wasgoed zonder onnodige fossiele ingrediënten en zonder microplastics.

Kies voor duurzame opties en vermijd single-use plastic: Naast het gebruiken van herbruikbare flessen, kun je ook andere duurzame keuzes maken, zoals herbruikbare boodschappentassen en biologisch afbreekbare producten. Kijk bijvoorbeeld bij duurzame winkels zoals Dille & Kamille.

Verklein je ecologische voetafdruk: Bewust consumeren en minder afval produceren helpt de vraag naar plastic producten te verminderen. Vermijd plasticverpakkingen en kies voor alternatieven zoals bijenwaswraps van Bee’s Wrap.

Doe mee aan opruimacties: Neem deel aan lokale opruimacties om plastic afval uit natuurgebieden, stranden en parken te verwijderen. Organisaties zoals de Plastic Whale Foundation organiseren dergelijke initiatieven om plasticvervuiling direct aan te pakken en bewustwording te creëren. Je kunt ook zelf eenvoudig een clean-up organiseren; alles wat je nodig hebt is een vuilniszak en een grijper. Een clean-up kan je ook makkelijk zelf organiseren met bijvooorbeeld familie, vrienden en/of collega's.


Kleine Acties, grote impact: Maak duurzame keuzes

De aanwezigheid van microplastics in de hersenen is een ernstige waarschuwing over de noodzaak om plasticvervuiling wereldwijd aan te pakken. Deze ontdekking benadrukt hoe belangrijk het is om plasticconsumptie te verminderen en bewuster te leven.

Door te kiezen voor herbruikbare producten, zoals een Dopper fles in plaats van wegwerpflessen, en door B Corps te steunen die zich inzetten voor duurzaamheid, kunnen we direct bijdragen aan het verminderen van plasticafval. Het ondersteunen van bedrijven met hoge sociale en milieunormen helpt om een grotere impact op het milieu te maken.

Daarnaast is het verkleinen van de ecologische voetafdruk cruciaal. Dit kan door duurzame keuzes te maken, zoals herbruikbare boodschappentassen gebruiken, biologisch afbreekbare producten kiezen en minder plastic verpakkingen kopen.

Elke kleine stap telt in de strijd tegen plasticvervuiling. Door samen te werken en onze gewoonten aan te passen, kunnen we bijdragen aan een schonere en gezondere planeet. Samen maken we het verschil en zorgen we voor een duurzamere toekomst voor onszelf en toekomstige generaties.

Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs ook leuk om te lezen: