18 jun. 2024, 09:44

Hoe bedrijven werken aan betere oceanen en strijden tegen klimaatverandering

Hoe bedrijven werken aan betere oceanen en strijden tegen klimaatverandering

Hoe bedrijven werken aan betere oceanen en strijden tegen klimaatverandering

Juni staat bij Greenjobs.nl in het teken van 'Klimaat en Oceanen'. Greenjobs.nl is blij om te laten zien wat verschillende bedrijven doen om onze oceanen te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. In interviews zijn ze gevraagd naar hun ervaringen en hun inzet voor duurzaamheid. De inspirerende verhalen van deze bedrijven lees je in deze blog!

De rol van oceanen - Waarom zijn schone oceanen belangrijk?

De oceanen bedekken meer dan 70% van het aardoppervlak en spelen een belangrijke rol in het reguleren van het klimaat. Ze absorberen CO2, bieden habitat aan talloze mariene soorten, en zijn een essentiële bron van voedsel en werkgelegenheid voor miljoenen mensen wereldwijd. Ze vormen niet alleen de essentie van het planetaire systeem, maar dienen ook als een bescherming tegen de meest ernstige gevolgen van klimaatverandering.

De bedreigingen voor de oceanen - Waarom vervuiling een probleem is.

Helaas worden de oceanen geconfronteerd met immense uitdagingen. Enkele van de grootste bedreigingen zijn:

  1. Klimaatverandering: De opwarming van de aarde leidt tot hogere zeewatertemperaturen en stijgende zeespiegels, wat de biodiversiteit bedreigt en koraalriffen beschadigt.
  2. Vervuiling: Miljoenen tonnen plastic en andere afvalstoffen komen jaarlijks in de oceanen terecht, waardoor zeedieren gevaar lopen en het mariene ecosysteem wordt verstoord.
  3. Overbevissing: Door overbevissing kunnen vispopulaties niet snel genoeg herstellen, wat kan leiden tot het uitsterven van soorten
  4. Zure oceanen: Toenemende CO2-uitstoot leidt tot verzuring van de oceanen, wat schadelijk is voor schelpdieren en koraalriffen.

De noodzaak van actie voor schonere oceanen

Het beschermen van onze oceanen is essentieel voor de toekomst van de planeet. Zonder gezonde oceanen kunnen we geen gezonde planeet hebben. Dit vereist gezamenlijke inspanningen van overheden, NGO's, gemeenschappen en bedrijven om duurzame praktijken te implementeren en de schade aan de mariene ecosystemen te verminderen.

Hier zijn enkele inspirerende initiatieven van bedrijven die zich inzetten voor gezondere oceanen en de strijd tegen klimaatverandering:


Interview met Oceans of Energy

Wat doet Oceans of Energy:  Wij ontwerpen, bouwen, installeren en onderhouden drijvende zonne-installaties op zee. Ook doen we veel ecologische monitoring en onderzoek om er zeker van te zijn dat onze technology in harmonie is met het mariene ecosysteem

Inzet voor Klimaat en Oceanen:

  • SDG14 - Leven onder water: Het behouden en duurzaam gebruiken van de oceanen voor duurzame ontwikkeling maakt deel uit van onze missie, daarom hebben we een systeem ontwikkeld dat geen negatieve impact heeft op het mariene milieu. Integendeel, we voeren uitgebreide milieukundige onderzoeksactiviteiten uit en verkennen mogelijke projecten ter verbetering van de zee, wat bijdraagt aan SDG Doelen 14.2 en 14.a.
  • SDG13 - Klimaatactie: Alle (Europese) landen nemen dringende maatregelen om klimaatverandering en de impact ervan te bestrijden. Door offshore zonneparken te ontwikkelen, dragen we bij aan de overgang naar hernieuwbare energie en leveren we direct een bijdrage aan SDG Doel 13.2.2 (Verlaging van de uitstoot van broeikasgassen).

Ervaring om te werken bij Oceans of Energy: Fantastisch! De missie van Oceans of Energy is om duurzame energie te verstrekken aan een heleboel mensen in de wereld, maar enkel als er geen negatieve impact is op de zee, en eigenlijk streven we altijd naar positieve effecten. En dat zijn er veel! Zo bouwen we eigenlijk een floating reef, en dat verhoogt de locale biodiversiteit.

Wat maakt het werken bij Oceans of Energy leuk? Jong enthousiast team. oOntwerp, maar ook bouw, en ook veel offshore werk, en veel onderzoekswerk!


Interview met The Great Bubble Barrier

Wat doet The Great Bubble Barrier: We vangen plastic op in rivieren, en voorkomen dat het de oceaan kan bereiken. Dat doen we met onze Bubble Barrier technologie, een scherm van luchtbellen.

Inzet voor Klimaat en Oceanen: Schone rivieren zijn belangrijk voor mens, dier en natuur. Door plasticvervuiling in rivieren te verwijderen, zorgen we niet alleen voor schonere waterwegen, maar voorkomen we dat plastic uiteindelijk in de oceaan terecht komt. Het plastic dat we met Bubble Barriers in rivieren opvangen, wordt gesorteerd en gemonitord. Op die manier krijgen we waardevolle inzichten in hoeveel en welke type plastic er in de waterweg is, en waar het vandaan komt. Deze data draagt bij aan beter beleid, om te voorkomen dat plastic in eerste instantie in het water terecht komt.

Vacatures die gerelateerd zijn aan Klimaat en Oceanen: Al onze vacatures dragen bij aan onze missie voor plasticvrije rivieren en daarmee ook een schonere oceaan.

Ervaring om te werken bij The Great Bubble BarrierDe missie van The Great Bubble Barrier trekt mensen aan die geven om de gezondheid van rivieren en de oceaan. Als een team vol watersporters - duikers, surfers en zeilers - zetten we de schouders eronder. Het is bijzonder om samen met collega's echte impact te kunnen maken voor dit gezamenlijke doel.

Wat maakt het werken bij The Great Bubble Barrier leuk? 

  • Pionieren: Rivieren schoonmaken van plastic gebeurt gedeeltelijk in onbekende wateren. Omdat we innoveren, betekent het dat er geen hapklaar recept is voor het werk dat we doen. Het zorgt ervoor dat we veel vrijheid hebben om nieuwe ideeën in te brengen en uit te voeren. 
  • De afwisseling: In een scale-up is geen enkele dag hetzelfde. Ons team zet continu al hun kwaliteiten in om Bubble Barrier projecten uit te voeren. Door het groeiende team, wordt dat steeds verder gestroomlijnd.

    Interview met Stichting de Noordzee

    Wat doet Stichting de Noordzee: Stichting De Noordzee is al meer dan veertig jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. Wij werken aan het bereiken van een gezond ecosysteem dat invloeden van buiten weerbaar en veerkrachtig opvangt.

    Inzet voor Klimaat en Oceanen: Het zijn cruciale tijden voor de Noordzee, en daarom is het noodzakelijk dat de balans tussen natuur en mens op zee hersteld wordt. Stichting De Noordzee geeft de natuur een stem. We werken hard aan natuurbescherming, duurzame visserij, natuurvriendelijke energie en een zee zonder vervuiling. Maar het gaat ons ook om het hele plaatje: juist de opeenstapelende effecten van al die drukte op de Noordzee heeft impact op het leven in de Noordzee. Daarom waren we bijvoorbeeld initiatiefnemer van het Noordzeeakkoord: het politieke akkoord tussen stakeholders om te zorgen voor beter beheer van de Noordzee. Misschien ken je ons wel van onze jaarlijkse landelijke strandopruimactie, de Beach Cleanup Tour. Met duizenden vrijwilligers ruimen we in augustus weer de hele Nederlandse Noordzeekust op. Daarnaast doen we onderzoek naar de hoeveelheid afval op het strand. Want meten is weten! Met de hulp van vrijwilligers maken we met ons nieuwe project Meet Mee voor een Schone Noordzee het afvalprobleem inzichtelijk langs de hele Noordzeekust. Deze data helpt ons bij waar het ons echt om te doen is: zorgen voor een Noordzee zonder afval. De volgende monitoringsronde is in oktober, mocht je mee willen helpen!

    Vacatures die gerelateerd zijn aan Stichting de Noordzee: We zijn de afgelopen jaren gegroeid, dus we hebben geregeld vacatures. Bij ons werken mariene ecologen, maar ook experts op thema’s als visserij en natuurvriendelijke energie. En tot slot hebben we ook genoeg bevlogen generalisten in dienst!

    Ervaring om te werken bij Stichting de NoordzeeBij Stichting De Noordzee werken enthousiaste professionals die zich met hart en ziel inzetten voor een schone en gezonde Noordzee.

    Wat maakt het werken bij Stichting de Noordzee leuk? Het geeft natuurlijk veel voldoening om met leuke mensen aan een goed doel te werken. Ons kantoor zit in Utrecht, maar we zijn geregeld met het hele team op het strand!

    Deze organisaties werken ook aan een schonere oceaan, ken jij ze al?

    • Dopper
    • The Ocean Movement (By the Ocean we Unite)
    • Ocean Clean-Up
    • Aqua-Spark
    • Greenpeace

    Greenjobs.nl is dankbaar voor de bijdragen van alle organisaties die hebben deelgenomen aan de focus op 'Klimaat en Oceanen' in juni '24. Hun inzet voor het beschermen van oceanen en het bestrijden van klimaatverandering is inspirerend en essentieel voor een duurzame toekomst.

    Wil jij ook een verschil maken? Bezoek Greenjobs.nl voor duurzame vacatures. Samen kunnen we bouwen aan een wereld waarin gezonde oceanen en een stabiel klimaat centraal staan.

    Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs ook leuk om te lezen: