13 nov. 2023, 11:14

Greenjobs.nl geeft advies: Tweede Kamer Verkiezingen op 22 november 2023

Greenjobs.nl geeft advies: Tweede Kamer Verkiezingen op 22 november 2023

Greenjobs.nl geeft advies: Tweede Kamer Verkiezingen op 22 november 2023

Op 22 november staan de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur. Stemmen is een kans om onze toekomst vorm te geven en om je stem te laten horen over de kwesties die er toe doen. Jouw stem is misschien wel belangrijker dan ooit tevoren. Het is een stem voor duurzaamheid, voor sociale rechtvaardigheid en voor een toekomst die we kunnen koesteren. Greenjobs.nl geeft je tips en legt uit waarom het uitbrengen van je stem op 22 november zo belangrijk is.

Waar gaat de verkiezing van woensdag 22 november 2023 over?

Op woensdag 22 november 2023 vindt de verkiezing voor de Tweede Kamer plaats. Tijdens deze verkiezing wordt bepaald welke personen de leden van de Tweede Kamer zullen worden. De Tweede Kamer bestaat uit nationale vertegenwoordigers. Jouw stem heeft invloed op de samenstelling van de Tweede Kamer en daarmee op de beslissingen die de komende vier jaar in Nederland zullen worden genomen. Ten minste vier dagen voor de verkiezingen ontvang je per post een overzicht met informatie over de deelnemende politieke partijen en hun kandidaten. Nadat je hebt bepaald wat voor jou van belang is, is het een kwestie van de partij vinden die het beste aansluit bij jouw ideeën.


Waar kan ik stemmen?

Om te stemmen kan je naar een stembureau in de gemeente waar je woont. De stembureaus zijn open op woensdag 22 november 2023, van 7.30 tot 21.00 uur. Bekijk de stembureaus bij jou in de buurt op de website van je gemeente of op WaarIsMijnStemlokaal.nl. Vóór de verkiezing ontvang je thuis een brief met een overzicht met alle stembureaus in jouw gemeente. Hierin staan ook de stembureaus waar mensen met een lichamelijke beperking goed terechtkunnen.

Duurzame Kieswijzer 2023: ASN Bank helpt je met je stem

Is duurzaamheid voor jou ook belangrijk? ASN Bank helpt je met het uitbrengen van een duurzame stem en heeft een duurzame kieswijzer gemaakt. Ze hebben de politieke partijen zestien stellingen voorgelegd die gaan over het klimaat, de natuur, de economie en wonen. Bekijk hier de ASN Duurzame Kieswijzer 2023.

ASN Bank heeft de politieke partijen zestien stellingen voorgelegd. Zes partijen van de negen hebben gereageerd. In de reacties kan je bijvoorbeeld zien hoe VVD vindt dat Ecocide (grootschalige en/of opzettelijke vernieling van de natuur) niet strafbaar hoeft te worden en hoe woningen in 2040 niet klimaatneutraal hoeven te zijn. Dit soort stellingen en de reacties van partijen zijn belangrijk om mee te nemen bij de Tweede Kamer verkiezingen als duurzaamheid belangrijke punten zijn voor jou als stemmer.

Hoe kies je de juiste partij om op te stemmen? Tips en advies:

Het kan best lastig zijn om te kiezen waar je op gaat stemmen. Er zijn een hoop verschillende politieke partijen met erg uiteenlopende visies. Gelukkig zijn er tegenwoordig stemwijzers, websites en social media pagina’s met informatie om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Zo heb je bijvoorbeeld Instagram pagina Check je stem. Hier zie je hoe de verschillende partijen stemmen in de Tweede Kamer. Een hele handige manier om concreet te zien waar een politieke partij voor staat en of jij het daar mee eens bent of niet.

We geven je graag de volgende tips:

Probeer niet blind af te gaan op de uitslag van een stemwijzer. Het is handig om een idee te krijgen met welke partijen je de meeste overeenkomsten hebt, maar bekijk van je top 3 (of meer) de websites van de partijen om te zien of de kernwaarden ook overeenkomen met waar jij voor staat en het belangrijkst is voor jou. Zo kan je een goede keuze maken waar je op stemt tijdens de Tweede Kamer verkiezingen.

Waarom stemmen op 22 November 2023?

Ook als je weinig interesse hebt in politiek of het lastig vindt om te begrijpen, is het belangrijk om stil te staan bij wat het betekent om stemrecht te hebben. Dit recht nemen we soms als vanzelfsprekend aan, maar dat is niet altijd het geval geweest. Het besef dat stemrecht niet altijd vanzelfsprekend was voor iedereen, vanwege factoren zoals gender of huidskleur, is de reden waarom stemmen voor sommige mensen extra belangrijk is.

Greenjobs.nl moedigt je aan om te gaan stemmen omdat het niet uitoefenen van je stemrecht ook gevolgen heeft. Op die manier geef je in feite je stem weg aan een andere partij waar je het mogelijk niet mee eens bent. Door te stemmen heb je invloed op de beslissingen die de komende 4 jaar in Nederland zullen worden genomen. Neem dus de tijd om je te verdiepen in wat voor jou belangrijk is, welke politieke partijen daarbij aansluiten, en ga vooral stemmen!

Samen voor een duurzamere toekomst

Bij Greenjobs.nl willen we streven naar een rechtvaardige en sociale samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en zich gewaardeerd voelt. Laten we verantwoordelijkheid nemen, stemmen, en de toekomst vormgeven. De Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 is de kans om te kiezen voor een betere, duurzamere toekomst. Dus stem op 22 november 2023!

Bronvermelding:
VanafHier

Prodemos

Kiesraad.nl

    Vond je deze blog leuk en kan je nog meer tips gebruiken? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: