13 apr. 2022, 16:50

Greenjobs.nl deelt 9 tips over hoe je als werkgever een goede indruk achter laat bij een kandidaat

Greenjobs.nl deelt 9 tips over hoe je als werkgever een goede indruk achter laat bij een kandidaat

Tegenwoordig is er een zeer krappe arbeidsmarkt. Er zijn veel vacatures, maar te weinig kandidaten, dus super als er toch nog kandidaten op interview bij je kunnen komen voor je vacatures! Greenjobs.nl geeft graag tips aan werkgevers hoe je een goed interview doet, een goede indruk achterlaat bij de kandidaat en zo dus de juiste persoon kan binnenhalen, want niet alleen een opdrachtgever moet een goede eerste indruk maken maar een kandidaat ook! En ook bij sollicitaties geldt, you can't make a first impression twice.

9 Tips om bij een sollicitatie een goede indruk bij je kandidaat achter te laten 

Hieronder deelt Greenjobs.nl 9 tips over hoe je als werkgever een goede indruk achter laat bij een kandidaat bij een sollicitatie en daarmee de kans op succes en het vullen van je vacatures te vervullen kan vergroten.

1.🌳 Lees het CV van de sollicitant.
Ok, dit klikt als een no-brainer, maar wordt nog wel eens vergeten. Een interviewer krijgt 5 minuten voor gesprek een CV in zijn handen geduwd met de mededeling over 5 minuten is je sollicitant er. Dan blijft er weinig tijd voor de interviewer om een CV en motivatie te lezen. Veel werkgevers lezen het CV van de kandidaat niet volledig door voordat het gesprek van start gaat en dit kan op de sollicitant vervelend en ongeïnteresseerd over komen. Door wel even de tijd te nemen om het CV (en motivatie) te lezen en dit wel te doen hoef je al minder vragen te stellen in het gesprek en kan je ingaan op wat je hebt gelezen over de kandidaat. Dit laat de kandidaat zien dat je je hebt voorbereidt en moeite hebt gedaan om je wat te verdiepen in de kandidaat. Kleine moeite, grote winst.

2.🌳 Geef een warm welkom aan je sollicitant!
Zorg dat je sollicitant een leuk onthaal krijgt en vergeet hem / haar niet te vragen of ze wat willen drinken. Klinkt logisch, maar dit wordt helaas soms over geslagen. Is een kandidaat te laat? Vervelend, maar vraag eerst waarom hij/zij te laat is voor een hard oordeel erover te vormen. Misschien was er vertraging, file, of was het kantoor even lastig te vinden.

3.🌳 Laat het kantoor zien aan de kandidaat. 
Kandidaten vinden het erg fijn om te weten waar ze te komen werken. Zo krijgen ze al een idee van de werkomgeving. Dus loop even door het kantoor heen en laat zien waar mensen werken, hoe werkplekken eruit zien, waar vergadert wordt en waar er samen geluncht wordt.

4.🌳 Laat wat gezichten van collega’s zien tijdens de sollicitatie.
Door collega’s te laten zien, zien de kandidaten in wat voor team ze komen te werken en krijgen ze al een beeld bij de organisatie en cultuur. Stel een aantal collega's kort voor als het kan. Super waardevol en ook dit hoeft niet veel moeite of tijd te kosten.

5.🌳 Stel persoonlijke vragen aan de kandidaat in het sollicitatiegesprek. 
Door interesse te tonen in de kandidaat zal de kandidaat zich sneller op zijn of haar gemak voelen. Ook vinden mensen het altijd leuk om iets te vertellen over zichzelf. Denk bijvoorbeeld aan vragen over hun hobbies, of wat ze vroeger graag wilde worden, hoe familie en vrienden hen zouden omschrijven, etc. Het breekt het ijs en zorgt voor een meer ontspannen sfeer in het sollicitatiegesprek en laat zien dat je als toekomstige werkgever interesse hebt in je medewerkers.

6.🌳 Interview niet met teveel mensen. Zorg dat het interview panel uit 2 personen bestaat. Dit voorkomt dat de kandidaat zich onderworpen voelt aan een vragenvuur als hij/zij 3 of zelfs 4 man tegenover zich heeft zitten in een sollicitatiegesprek. Met max 2 personen in een interview panel blijft het een open gesprek met genoeg ruimte voor elkaar en om goed naar elkaar te kunnen luisteren. Met meer personen wordt dat al weer lastiger en kan ervoor zorgen dat de kandidaat niet met een goed gevoel het gesprek verlaat.

7.🌳 Hou de tijd in de gaten en geef genoeg ruimte voor vragen.
Zit je volgende afspraak al klaar? Hou dan de tijd goed in de gaten en zorg dat er genoeg tijd is voor vragen van de sollicitant zodat dingen die voor hem / haar belangrijk zijn ook aan bod kunnen komen. Het is vervelend als een kandidaat 5 minuten voor tijd wordt gevraagd of er nog vragen zijn. Dan is er bijna geen tijd om die te bespreken. Dit kan bij de sollicitant overkomen dat er geen ruimte is voor wat hij/zij belangrijk vindt en hierdoor kan de indruk van het gesprek minder positief zijn.

8.🌳 Sluit het gesprek duidelijk af en communiceer open over de vervolgstappen.
Een kandidaat wil graag weten wanneer iets gebeurt in het sollicitatietraject. Wanneer zijn de beslissingsmomenten en hoeveel sollicitatiegesprekken zijn er? Wanneer geef je terugkoppeling? Hoe doe je dat? Laat niemand de hele dag wachten op een telefoontje en dan aan het eind van de middag een mailtje sturen. Geef dus aan wat de kandidaat kan verwachten en wees duidelijk over alle stappen in het sollicitatieproces.

9.🌳 Maak gebruik van Employer Branding: Laat jouw bedrijf echt zien.
Dit kan door bijvoorbeeld tijdens het wervingstraject meer actief te zijn op social media kanalen. En zorg ervoor dat je duurzame vacature op Greenjobs.nl staat, dan weet de werkzoekende ook dat je serieus bent over duurzaamheid. Zorg ervoor dat wat op socials wordt vermeld ook in de gesprekken zo gecommuniceerd wordt en dat er 1 verhaal is over wie jullie zijn. Niet dat de sollicitant een hele andere indruk van jullie heeft dan de indruk van jullie als werkgever die jullie online laten zien. 

Hopelijk hebben jullie iets aan de tips voor het achterlaten van een goede indruk bij sollicitanten! 

En, heb je nog duurzame vacatures openstaan? Plaats deze vacatures gelijk op Greenjobs! En wie weet verschijnt de juiste kandidaat wel sneller dan je had gedacht.

Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: