19 okt. 2024, 16:53

Klimaatcrisis en gezondheidscrisis: Zijn ze met elkaar verbonden?

Klimaatcrisis en gezondheidscrisis: Zijn ze met elkaar verbonden?

Klimaatcrisis en gezondheidscrisis: Zijn ze met elkaar verbonden?

De klimaatcrisis en gezondheidscrisis zijn nauw met elkaar verbonden, en de impact van klimaatverandering op onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Deze blog legt uit hoe de klimaatcrisis ook een gezondheidscrisis is, wat de gevolgen zijn voor onze samenleving, en vooral: wat jij kunt doen om een verschil te maken. 

Deze twee ogenschijnlijk verschillende kwesties beïnvloeden elkaar op manieren die we nu pas beginnen te begrijpen. Klimaatverandering leidt niet alleen tot stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen, maar het heeft ook directe en indirecte gevolgen voor de gezondheid van mensen wereldwijd.

Wat is de klimaatcrisis?

De klimaatcrisis verwijst naar de opwarming van de aarde en de bijbehorende veranderingen in het klimaat die worden veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen. Deze veranderingen brengen extreme weersomstandigheden met zich mee, zoals hittegolven, overstromingen en droogtes. De temperatuurstijgingen hebben ook invloed op ecosystemen, waardoor diersoorten, waaronder ziekteverwekkende insecten zoals muggen, zich verplaatsen naar nieuwe gebieden.

Wat is een gezondheidscrisis?

Een gezondheidscrisis is een situatie waarin de volksgezondheid ernstig bedreigd wordt, zoals tijdens pandemieën als Covid, natuurrampen of langdurige problemen zoals luchtvervuiling en het falen van gezondheidszorgsystemen. De klimaatverandering vergroot veel van deze gezondheidsproblemen, en experts waarschuwen dat toekomstige artsen zullen moeten omgaan met ziekten en aandoeningen die samenhangen met de opwarming van de aarde.

De verwevenheid van klimaat en gezondheid

Klimaatverandering verergert bestaande gezondheidsproblemen en introduceert nieuwe uitdagingen. De opkomst van door muggen overgebrachte ziekten, zoals dengue en malaria, is een voorbeeld van hoe veranderende temperaturen en regenvalpatronen de verspreiding van infectieziekten beïnvloeden. Muggen, die deze ziekten overdragen, worden in nieuwe gebieden aangetroffen, geholpen door een warmer klimaat.

Daarnaast hebben extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, directe gevolgen voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op hitteberoertes en uitdroging.

Chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en longaandoeningen worden ook beïnvloed door het veranderende klimaat. Zo kunnen extreem weer en luchtvervuiling symptomen verergeren en complicaties veroorzaken.

De klimaatcrisis is niet alleen een bedreiging voor onze planeet, maar ook voor onze gezondheid. De gevolgen zijn wijdverspreid en verergeren verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn de belangrijkste punten om te begrijpen hoe de klimaatcrisis een gezondheidscrisis is:

  • Verergering van ziekten: Klimaatverandering leidt tot een sterke toename van ademhalings-, hart-, en longziekten, evenals kanker en geestelijke gezondheidsproblemen. Deze ziektes worden veroorzaakt of verergerd door factoren zoals luchtvervuiling, hittegolven en extreme weersomstandigheden.
  • Grote aantallen slachtoffers: Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal de klimaatcrisis indirect meer dan 10 miljoen doden per jaar veroorzaken. Zonder significante maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, zal de impact op de volksgezondheid blijven toenemen.
  • Ongelijkheid in gezondheid: De klimaatcrisis is ook een crisis op het gebied van gezondheidsgelijkheid. De meest kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals mensen met een lager inkomen of mensen die in risicogebieden wonen, worden onevenredig zwaar getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatverandering en medische opleidingen

Om toekomstige artsen voor te bereiden op deze nieuwe realiteit, worden klimaatgerelateerde onderwerpen steeds vaker onderdeel van medische opleidingen. Leiders van medische scholen in Europa, onder leiding van de Universiteit van Glasgow, hebben het European Network on Climate & Health Education (ENCHE) opgericht. Dit netwerk, bestaande uit 25 medische scholen, integreert lessen over klimaatverandering in het curriculum voor meer dan 10.000 studenten. Het netwerk wil studenten meer kennis en vaardigheden bijbrengen over de impact van klimaatverandering op de gezondheidszorg.

Studenten leren hoe klimaatverandering bestaande ziektes verergert en krijgen training in het herkennen en behandelen van aandoeningen zoals hitteberoertes en ziekten die door insecten worden overgebracht. Daarnaast krijgen ze inzicht in hoe behandelingen zelf een impact kunnen hebben op het klimaat. Een voorbeeld hiervan is het voorschrijven van inhalatoren voor astma, die broeikasgassen uitstoten. Door betere controle over de aandoening kunnen artsen de afhankelijkheid van dergelijke apparaten verminderen, wat zowel de patiënt als het milieu ten goede komt.

Hoe jij kunt bijdragen aan de oplossing

Wil jij ook een verschil maken in de strijd tegen de klimaat- en gezondheidscrisis? Door te kiezen voor een duurzame baan draag je direct bij aan een gezondere en duurzamere toekomst. Duurzame banen zijn gericht op het verminderen van negatieve milieu-impact en het bevorderen van een circulaire economie, waarin gezondheid en milieu hand in hand gaan. Bij Greenjobs.nl, de vacaturebank voor duurzame banen, vind je een breed scala aan functies die bijdragen aan de transitie naar een groenere samenleving. Van werken in de gezondheidszorg tot groene energie en milieubewustzijn, je kunt zelf deel uitmaken van de oplossing. Deze blog wordt gedeeld op Greenjobs.nl om iedereen te inspireren om met hun carrière een positieve impact te maken.

Deze blog gaat over: Klimaatcrisis, Climate Crisis, gezondheidscrisis, Health Crisis, klimaatverandering, gezondheidszorg


Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs dan ook leuk om te lezen:
- Duurzame banen en functietitels: een gids en uitleg
- Hoe een werkgever rekening kan houden met iemand die NAH heeft