De Duurzame 100 van Trouw 2024 is bekend! Een viering van innovatieve initiatieven voor een duurzamere toekomst.
Elk jaar maakt Trouw de Duurzame 100 bekend: een lijst van de meest inspirerende en baanbrekende initiatieven die zich inzetten voor een duurzamer Nederland. Deze lijst bestaat uit individuen en organisaties die zich op uitzonderlijke manieren inzetten voor de planeet, de natuur en een eerlijkere samenleving. Dit jaar is geen uitzondering, met een indrukwekkende top 10 die uiteenlopende thema's bestrijkt – van rechten voor de natuur tot duurzame voeding en circulair bouwen. Hier een overzicht van de top 10 initiatieven en waarom zij de hoogste plaatsen op de lijst verdienen.
1. Rechten van de Natuur
Deze beweging van Jessica den Outer staat op nummer één en pleit voor het toekennen van wettelijke rechten aan de natuur. Door als 'voogd' voor bomen, rivieren en bedreigde diersoorten op te treden in rechtszaken en bij de overheid, krijgen natuurlijke entiteiten een stem. Dit initiatief onderstreept de noodzaak om de natuur te beschermen alsof het mensen zijn, wat een radicale verschuiving betekent in onze omgang met het milieu.
2. Aardpeer: Samen voor Grond
Aardpeer helpt boeren door landbouwgrond te kopen en voor een betaalbare prijs te verhuren aan agrariërs die zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen werken. Hiermee wordt duurzame landbouw bevorderd en wordt bijgedragen aan een groenere toekomst voor Nederland. Aardpeer laat zien hoe collectieve actie kan bijdragen aan structurele verandering in de landbouwsector.
3. Caring Doctors
Deze groep van zorgprofessionals werkt aan een gezondere wereld voor mens, dier en natuur door plantaardige voeding te promoten. Door middel van diners brengen ze artsen, beleidsmakers en boeren samen om te praten over de voordelen van een plantaardig dieet, zowel voor de gezondheid als voor het milieu. Het is een uniek voorbeeld van hoe de medische sector kan bijdragen aan duurzaamheid.
4. Vakbond voor Dieren
De Vakbond voor Dieren strijdt voor de erkenning van rechten voor ‘werkende dieren’, zoals politiehonden of paarden in de sport. Hun streven is om dieren een betere positie te geven in de samenleving, door bijvoorbeeld betere werkomstandigheden te eisen en bewustzijn te creëren over de rechten van dieren.
5. Fossil Free Football
Voetbalfans die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zetten voetbalclubs onder druk om afstand te nemen van fossiele brandstoffen. Deze beweging toont aan dat duurzaamheid zelfs binnen populaire sporten als voetbal belangrijk is en inspireert een groot publiek om na te denken over de impact van sponsoring en de sector in zijn geheel.
6. De Reclamejagers
Deze groep burgers bestrijdt misleidende reclames door bedrijven aan te klagen bij de Reclamecode Commissie. Ze streven naar eerlijke en transparante informatie voor consumenten en kaarten groene claims aan die vaak onjuist zijn. Dit initiatief maakt consumenten bewust van greenwashing en bevordert eerlijke communicatie rondom duurzaamheid.
7. Herenboeren
Herenboeren is een coöperatief model waarbij burgers samenkomen om duurzame boerderijen op te zetten. Met 22 boerderijen sinds 2016 laat deze groeiende beweging zien dat voedselproductie anders kan: kleinschalig, lokaal en duurzaam. Het laat zien dat burgers een actieve rol kunnen spelen in het verduurzamen van hun voedselvoorziening.
8. Gideon, Building Transition Tribe
Gideon brengt circulair bouwen onder de aandacht en werkt aan een transitie binnen de conservatieve bouwsector. Deze organisatie toont hoe er een nieuwe manier van denken kan ontstaan door circulaire en duurzame bouwmethodes te promoten. Gideon inspireert anderen in de bouwsector om te innoveren en duurzamer te werken.
9. Land van Ons
Land van Ons is een burgercoöperatie die landbouwgrond koopt om de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Met 28.000 deelnemers is het een groot succes. Door deze coöperatieve aanpak zorgt het initiatief voor een duurzamer gebruik van de grond, in samenwerking met boeren die de grond pachten.
10. Groene Zorg Alliantie
De Groene Zorg Alliantie zet zich in voor een ‘eco-positieve’ zorgsector. Ze publiceren boeken, maken podcasts, lobbyen internationaal en organiseren evenementen zoals het Groene Zorg Festival. Dit laat zien dat de zorgsector niet alleen impact kan maken op de gezondheid van mensen, maar ook op die van de planeet.
Wat maakt deze top 10 van de Trouw Duurzame 100 zo bijzonder?
Deze top 10 is slechts een voorproefje van de complete ranglijst van de Duurzame 100 van Trouw. Naast de algemene lijst zijn er ook categorieën waarin duurzame initiatieven worden uitgelicht, zoals natuur, sport, landbouw & voeding, onderwijs & wetenschappen, klimaat & energie, religie & filosofie, kunst & design, hergebruik & afval, startups & sociaal ondernemen en gezondheid. Elk van deze sectoren draagt op zijn eigen manier bij aan een duurzamere wereld. De diversiteit aan initiatieven laat zien dat duurzaamheid overal en door iedereen vorm kan krijgen.
Benieuwd naar welke mooi initiatieven er nog meer op de Trouw Duurzame 100 2024 staan? Je vindt het hele overzicht op de website van Trouw bij het Duurzame 100 dossier.
Ook impact maken? Ga voor een baan met impact!
De Duurzame 100 laat goed zien hoe mensen en teams vanuit verschillende sectoren hun werk inzetten om positieve impact te maken. Of het nu gaat om natuurbehoud, duurzame landbouw, of circulair bouwen, al deze initiatieven zijn het resultaat van mensen die bewust hebben gekozen voor een carrière waarin ze het verschil kunnen maken. Voel jij je geïnspireerd door deze lijst en wil je zelf ook bijdragen aan een duurzame toekomst met jouw werk? Op Greenjobs.nl vind je talloze banen waarmee je impact kunt maken. Neem een kijkje en zet de volgende stap richting een carrière die echt het verschil maakt!
beeldvermelding bij deze blog: Trouw.nl
Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs dan ook leuk om te lezen:
- Op 21 november vind de 23e keer het Nationaal Sustainability Congres plaats!
- Hoe een werkgever rekening kan houden met iemand met NAH
- Diversity Day op 1 oktober!