25 okt. 2023, 14:08

Wat is een Omgevingsdienst en wat doen zij?

Wat is een Omgevingsdienst en wat doen zij?

“Bij een Omgevingsdienst zet jij je altijd in voor mens, natuur en milieu in jouw regio. Je maakt écht het verschil voor de directe omgeving. Het werk is daarnaast uitdagend en veelzijdig, dus genoeg mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen.” – aldus Adviseur Bedrijfsvoering bij Omgevingsdienst Zuid-Holland. 

"Werken voor de OFGV (Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek) is zo mooi omdat je dagelijks bezig bent met het vormgeven van de toekomst. Je werkt aan oplossingen die bijdragen aan een veilige, schone en duurzame leefomgeving waarvoor veel kennis en expertise is vereist. Iedereen in Nederland wil wonen en vertoeven in een fijne leefomgeving. Dat wij daar, met ruim 150 enthousiaste collega’s een bijdrage aan leveren, is heel waardevol!" - aldus Recruiter Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

Een schone en veilige omgeving is belangrijk, maar wie zorgt er eigenlijk voor dat deze gewaarborgd blijft? De Omgevingsdienst is een cruciale organisatie die is opgericht door lokale en regionale overheden. Haar missie is het beschermen van de natuur en het milieu. Ze spelen een actieve rol bij het handhaven van milieuregels voor bedrijven en organisaties, en zorgen ervoor dat deze regels bijdragen aan het welzijn van onze planeet. Heb jij wel eens gehoord van omgevingsdiensten en weet je wat ze eigenlijk doen? In deze blog legt Greenjobs.nl je uit wat een omgevingsdienst doet en wat werken voor een omgevingsdienst inhoudt.

Het belang van de Omgevingsdienst

Vanuit duurzaamheidsoogpunt is de rol van de Omgevingsdienst van onschatbare waarde. Ze fungeren als de bodyguards van het milieu, beschermen de natuur en dieren, verminderen vervuilende stoffen en bevorderen duurzame gewoonten. Dit alles draagt bij aan het tegengaan van klimaatverandering, verbetert onze gezondheid door schonere lucht en draagt bij aan het creëren van een cultuur van duurzaamheid waarin we allemaal streven naar een milieuvriendelijkere levensstijl.

(Milieu)toezicht en vergunningen 

Een belangrijk onderdeel van het werk van de Omgevingsdienst is milieutoezicht. Dit houdt in dat ze voortdurend controleren of bedrijven en organisaties zich aan de milieuregels houden. Ze voeren inspecties uit, beoordelen vergunningaanvragen en monitoren wat er in de lucht en het water terechtkomt. De Omgevingsdienst verleent ook vergunningen aan bedrijven, maar alleen onder strikte voorwaarden die ervoor zorgen dat deze activiteiten het milieu niet schaden.

Handhaving en advies

Als bedrijven de regels overtreden, komt de handhavingsrol van de Omgevingsdienst naar voren. Ze kunnen boetes opleggen of zelfs juridische stappen ondernemen om bedrijven te dwingen zich aan de regels te houden. Daarnaast fungeren ze als adviseurs en informatiebronnen voor zowel bedrijven als individuen, waarbij ze tips geven over milieuvriendelijke handelswijzen.

Werken bij de Omgevingsdienst

Werken voor de Omgevingsdienst biedt een uitdagende en betekenisvolle ervaring voor wie zich wil inzetten voor het milieu en de maatschappij. Het werk is vaak complex en vereist creatieve oplossingen voor milieuproblemen. Bovendien is het werk van grote impact, omdat je bijdraagt aan een schonere wereld en ervoor zorgt dat bedrijven de regels naleven. Om bij te blijven in dit dynamische veld, is het essentieel om voortdurend te blijven leren, gezien de voortdurende veranderingen in het milieubeleid. Wist je dat je op Greenjobs.nl allerlei vacatures bij omgevingsdiensten kan vinden?

“Bij een omgevingsdienst zet jij je altijd in voor mens, natuur en milieu in jouw regio. Je maakt écht het verschil voor de directe omgeving. Het werk is daarnaast uitdagend en veelzijdig, dus genoeg mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen.” – aldus Adviseur Bedrijfsvoering bij Omgevingsdienst Zuid-Holland. 

Beroepen bij de Omgevingsdienst

Als je voor een omgevingsdienst wilt werken zal je al snel merken dat er een hele hoop verschillende vacatures te vinden zijn. Je kan bij een omgevingsdienst aan de slag in bijvoorbeeld een functie als:

  • Toezichthouder
  • Jurist
  • Adviseur
  • Inspecteur

En nog vele meer!

Vacatures bij Omgevingsdiensten

Wil jij aan de slag voor een omgevingsdienst of bij een omgevingsdienst? Op Greenjobs.nl vind je veel vacatures die te maken hebben met werken bij of werken voor een omgevingsdienst. Je vindt het hele overzicht van vacatures bij omgevingsdiensten via de link.

Overzicht Omgevingsdiensten 

In Nederland zijn er 29 omgevingsdiensten, hieronder vind je ze allemaal en kan je gelijk naar de website van de omgevingsdienst in jouw regio: 

Vacatures bij Omgevingsdiensten

Wil jij aan de slag voor een omgevingsdienst of bij een omgevingsdienst? Op Greenjobs.nl vind je veel vacatures die te maken hebben met werken bij of werken voor een omgevingsdienst. Je vindt het hele overzicht van vacatures bij omgevingsdiensten via de link.

Vond je deze blog interessant? Misschien is deze blog dan ook wat voor je: