Green Claims Directive: wat betekent het voor jou?
Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden voor consumenten én bedrijven. Maar hoe weet je of een product of dienst écht duurzaam is, of dat het alleen maar zo lijkt? Het antwoord daarop komt dichterbij met de Green Claims Directive van de Europese Unie.
Wat is de Green Claims Directive?
De Green Claims Directive, ook wel het Green Claims Collective genoemd, is een voorstel van de Europese Commissie om greenwashing tegen te gaan. Greenwashing betekent dat bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze werkelijk zijn. Bijvoorbeeld door misleidende termen als “groen”, “eco” of “klimaatneutraal” te gebruiken zonder duidelijke onderbouwing.
Volgens de nieuwe richtlijn moeten bedrijven hun milieubeweringen kunnen onderbouwen met wetenschappelijk bewijs. De claims moeten bovendien gecontroleerd worden door een onafhankelijke partij voordat ze gecommuniceerd mogen worden richting consumenten. Dit geldt voor vrijwillige claims, dus naast bestaande labels als het EU Ecolabel.
Wat betekent dit voor consumenten?
Voor consumenten betekent dit méér duidelijkheid en vertrouwen. Als je straks een product koopt met een claim als “100% CO₂-neutraal geproduceerd”, weet je zeker dat daar bewijs voor is. Geen vaag marketingverhaal, maar transparante en controleerbare informatie. Dat is goed nieuws voor iedereen die bewuste keuzes wil maken en bij wil dragen aan een duurzamere wereld.
Waarom is deze richtlijn van de EU nodig?
Uit onderzoek van de Europese Commissie uit 2020 bleek dat 53,3% van de milieubeweringen op producten in de EU als vaag, misleidend of ongegrond werd beoordeeld. Daarnaast werd 40% van de claims niet ondersteund door bewijsmateriaal. Dit betekent dat bijna de helft van de bedrijven die groene claims doen, dit zonder onderbouwing doet. Bovendien zijn er momenteel meer dan 230 verschillende milieulabels in gebruik in Europa, waarvan veel zonder duidelijke controle of transparantie.
Het gevolg? Consumenten raken in de war en weten niet meer wat ze kunnen vertrouwen. En dat ondermijnt de inspanningen van bedrijven die wél serieus werk maken van duurzaamheid. Dat moet anders – en dat is precies waarom de Green Claims Directive er komt.
Wat is de huidige status van de Green Claims Directive?
De richtlijn en wetgeving zijn zich momenteel nog in de onderhandelingsfase. De Raad van de EU en het Europees Parlement moeten nog overeenstemming bereiken over de definitieve inhoud. De Raad heeft in juni 2024 zijn commentaar gepubliceerd, en wacht nu op het nieuwe Europees Parlement dat later in 2025 bijeenkomt om de richtlijn verder te bespreken. De verwachting is dat de Green Claims Directive eind 2024 of begin 2025 verder behandeld wordt.
Greenjobs.nl en greenwashing
Bij Greenjobs.nl blijven we ver weg van greenwashing. Transparantie en eerlijkheid staan bij ons voorop. Alle vacatures op ons platform zijn gericht op werk dat bijdraagt aan een betere wereld – of dat nu gaat om duurzaamheid, impact, circulaire economie of sociale gelijkheid. We kijken kritisch naar wie er op ons platform vacatures mag plaatsen, en kiezen bewust voor organisaties die dat serieus nemen.
Wij hopen van harte dat deze wet tegen greenwashing erdoor komt. Er is hoop dat organisaties niet wachten niet tot 2026 om eerlijk te zijn over hun impact en footprint. Bedrijven kunnen nú al stappen zetten tegen greenwashing door open en transparant te communiceren over hun duurzaamheidsinspanningen – mét onderbouwing.
Vragen over hoe duurzaam Greenjobs.nl zelf is? We staan altijd open voor een gesprek. Stuur gerust een berichtje via team@greenjobs.nl – we vertellen je graag meer over onze keuzes, aanpak en impact.