28 jun. 2024, 08:46

Solliciteren in de zomer, een goed idee of niet?

Solliciteren in de zomer, een goed idee of niet?

De zomermaanden worden vaak gezien als een rustige periode op de arbeidsmarkt. Veel mensen gaan op vakantie, bedrijven draaien op een lager pitje en er lijkt minder beweging te zijn. Toch kan het juist voordelig zijn om tijdens de zomer door te solliciteren, vooral als je op zoek bent naar duurzame vacatures of banen met een positieve impact. Hier zijn enkele redenen waarom je deze maanden niet hoeft te onderschatten als werkzoekende in de duurzame sector.

1. Minder concurrentie voor duurzame vacatures

Veel werkzoekenden denken dat de zomer geen gunstige tijd is om te solliciteren, waardoor ze hun zoekinspanningen verminderen of pauzeren. Dit betekent dat er minder concurrentie is voor duurzame vacatures. Als je blijft solliciteren, heb je meer kans om op te vallen bij recruiters en werkgevers, simpelweg omdat er minder kandidaten zijn.

2. Organisaties werven het hele jaar door, ook voor duurzame banen, ook in de zomer

Hoewel het tempo in sommige sectoren kan vertragen, stoppen de meeste bedrijven niet volledig met het aannemen van personeel tijdens de zomer. Organisaties die zich richten op duurzaamheid en sociale impact hebben vaak continu behoefte aan nieuw talent. Door te blijven solliciteren, zorg je ervoor dat je beschikbaar bent voor deze duurzame vacatures en kun je bijdragen aan projecten die een verschil maken.

3. Netwerken in een informele setting voor duurzame banen

De zomer biedt tal van informele netwerkmogelijkheden zoals eco-festivals, groene markten en community-events. Deze sociale evenementen kunnen geweldige kansen zijn om contacten te leggen zonder de druk van een formele netwerksituatie. Informele gesprekken kunnen leiden tot waardevolle connecties en mogelijk zelfs tot duurzame banen.

4. Meer tijd voor voorbereiding van je sollicitaties op duurzame vacatures

De rustiger zomerperiode geeft je meer tijd om je sollicitaties grondig voor te bereiden. Dit is een uitstekende gelegenheid om je cv te updaten met een focus op duurzame ervaring, je LinkedIn-profiel te optimaliseren en persoonlijke sollicitatiebrieven te schrijven die jouw passie voor duurzaamheid benadrukken. Een goed voorbereide sollicitatie valt meer op en verhoogt je kans op succes. 

5. Flexibele interviews voor duurzame banen

Met veel mensen op vakantie kunnen interviews tijdens de zomer flexibeler zijn. Werkgevers in duurzame sectoren zijn zich bewust van de vakantieperiode en zijn vaak bereid om zich aan te passen aan de beschikbaarheid van kandidaten. Dit kan betekenen dat je meer controle hebt over het plannen van gesprekken, wat vooral handig kan zijn als je zelf ook vakantieplannen hebt. Zoom, Google Meet en Teams zijn helemaal ingeburgerd sinds corona, dus je kan je sollicitatiegesprek online doen vanaf welke locatie je maar wilt. Dus geef dit aan bij je sollicitatie dat je ook via online meetingtools je gesprekken kan voeren.

6. Seizoensgebonden duurzame projecten tijdens de zomermaanden

Sommige sectoren, zoals duurzame landbouw, milieubescherming en ecotoerisme, zien juist een toename in activiteiten tijdens de zomer. Dit kan leiden tot tijdelijke of seizoensgebonden banen die je niet alleen inkomen bieden, maar ook waardevolle ervaring en netwerkmogelijkheden in de duurzame sector. Deze tijdelijke posities kunnen vaak ook de deur openen naar permanente duurzame banen.

7. Blijf in het ritme voor duurzame vacatures

Het handhaven van een consistent sollicitatieritme helpt je gemotiveerd en gefocust te blijven. Door een zomerpauze te vermijden, voorkom je dat je uit je routine raakt en verlies je geen momentum. Continu solliciteren houdt je ook scherp en goed voorbereid voor toekomstige mogelijkheden, vooral in snel veranderende velden zoals duurzaamheid. En zo mis je geen leuke vacature!

8. Volop duurzame mogelijkheden voor starters op de arbeidsmarkt en stagiaires!

Ben je student of net afgestudeerd? Veel recent afgestudeerden en stagiaires komen in de zomer op de arbeidsmarkt, vooral in opkomende velden zoals duurzaamheid en sociale impact. Bedrijven zijn zich hiervan bewust en kunnen proactief op zoek zijn naar nieuw talent. Door deel te nemen aan deze golf van nieuwe werkzoekenden, vergroot je je kansen om opgemerkt te worden door werkgevers die op zoek zijn naar frisse ideeën en nieuwe energie.

Duurzame vacatures vind je in deze diverse sectoren, ook in de zomermaanden:

  • Duurzame energie: Windmolenparken, zonnepanelenbedrijven en innovatieve startups in de energiesector zoeken voortdurend talent.
  • Milieubewuste organisaties: Natuurbeschermingsorganisaties, circulaire initiatieven en milieuadviesbureaus werken hard aan een duurzame toekomst.
  • Social enterprises: Bedrijven die zich inzetten voor maatschappelijke doelen, zoals armoedebestrijding, inclusie of onderwijs, zoeken gemotiveerde medewerkers.
  • B Corps: ook gecertificeerde B Corps blijven door werven in de zomermaanden. Bekijk snel alle vacatures bij B Corps!

En verder nog handige tips voor bij je sollicitatie

  • Optimaliseer je cv en motivatiebrief: Laat je vaardigheden, kennis en ervaring duidelijk blijken en benadruk je motivatie om in de duurzame sector te werken. Lees de zes tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, zo weet je zeker dat je je kansen op die leuke baan vergroot! 
  • Maak je motivatiebrief persoonlijk. Kan je nog wat hulp gebruiken met een motivatiebrief? ChatGPT en Gemini kunnen je goed helpen en in de blog 8 tips voor een overtuigende motivatiebrief vind je nog meer tips om het een eigen motivatiebrief te maken.  Zo weet en leest de nieuwe werkgever dat de motivatiebrief echt van jou is en niet alleen een AI gegenereerde motivatie is.
  • Doe je research: Verdiep je in duurzame bedrijven en organisaties in jouw regio of interessegebied. Zo kun je gerichter solliciteren en je enthousiasme tonen tijdens sollicitatiegesprekken. Kijk eens rond bij alle duurzame vacatures en orienteer je.

Maak van deze zomer jouw springplank naar een baan met impact!

Hoewel de zomer misschien rustiger aanvoelt, biedt het juist unieke voordelen voor werkzoekenden die actief blijven, vooral in duurzame sectoren. Minder concurrentie, flexibele interviewmogelijkheden en de kans om je sollicitaties beter voor te bereiden zijn slechts enkele van de redenen waarom het verstandig is om door te solliciteren tijdens de zomer. Bovendien zijn er wel degelijk duurzame vacatures in deze periode, variërend van permanente functies tot seizoensgebonden werk. Grijp deze kans om je carrière een boost te geven en maak gebruik van de voordelen die deze periode biedt. Happy job hunting naar duurzame banen!

Vond je deze blog interessant? Wellicht is deze blog dan ook leuk om te lezen:

- Gids voor Starters op de Arbeidsmarkt
- Duurzame Banen, Wat is een Duurzame Baan nou precies?
- Wat is Greenwashing?