16 apr. 2024, 09:39

Interview met omscholers: Inspirerende verhalen van omscholers

Interview met omscholers: Inspirerende verhalen van omscholers

Je kent dat gevoel wel, toch? Die drang naar iets nieuws, iets anders, iets... beters misschien? Het besluit nemen om je carrière een andere wending te geven en je te laten omscholen is een grote stap, geladen met vragen en onzekerheden. Om jou een beter inzicht te geven over het omscholingsproces heeft Greenjobs.nl drie omscholers geïnterviewd. Ze delen hun ervaringen, uitdagingen en overwinningen. In dit artikel ontdek je hun antwoorden op vijf cruciale vragen die velen mensen hebben bij het overwegen van een carrièreverandering:

1. Waarom heb je besloten je te laten omscholen en naar welk beroep?

2. Hoe heb je de juiste training/opleiding gevonden?

3. Hoe heb je de overgangsperiode tussen omscholing en het vinden van een nieuwe baan ervaren?

4. Heb je je zorgen gemaakt over je toekomstige salaris/verdiensten?

5. Als je nu terugkijkt, zou je iets anders hebben gedaan tijdens je omscholingstraject?

Bereid je voor om geïnspireerd te raken door hun verhalen en inzichten terwijl we een kijkje nemen in de wereld van carrièreverandering.

Interview Pien de Bel, eigenaar GreenPien

1.Waarom heb je besloten om je om te scholen en naar welk beroep?

Mijn beslissing om me om te scholen kwam doordat er ruimte was, ik werkte al 13 jaar voor dezelfde werkgever. Ik ben daar vertrokken en wist dat ik niet bij een concurrent hetzelfde werk wilde doen. Ik was echt toe aan iets nieuws. Belangrijk voor mij was dat ik een toekomstbestendige baan wilde, die ook goed te combineren was met mijn gezin en waar ik energie van zou krijgen. Ik had veel interesse en gevoel voor tuinieren. Daar wilde ik iets mee doen. Toen ik las over de opleiding tuinarchitectuur werd het een serieuze optie. Het voelde als de perfecte combinatie van passie en praktische haalbaarheid.

2.Hoe heb je de juiste training/opleiding gevonden?

Dat was eigenlijk vrij simpel. Ik heb gewoon een aantal opties online bekeken en met mensen gesproken die al waren begonnen. Belangrijk was dat ik wist wat ik zocht. Uiteindelijk koos ik voor deze opleiding, mede omdat een kennis zich ook net aan het inschrijven was. Dat gaf me extra vertrouwen in mijn keuze.

3.Hoe heb je de overgangsperiode tussen omscholing en het vinden van een nieuwe baan ervaren?

Geweldig eigenlijk. Ik had een duidelijk doel voor ogen: mijn opleiding afronden en aan de slag gaan als zelfstandig tuinontwerper. Dat motiveerde me enorm en ik keek er echt naar uit om aan de slag te gaan.

4.Heb je je zorgen gemaakt over je toekomstige salaris/verdiensten?

Natuurlijk zijn er altijd twijfels en angsten, maar ik had alles goed gepland en voelde me gesteund door mijn partner. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Een bedrijf staat niet gelijk, het kost een paar jaar. Ik vond het de investering waard. Werk doen waar je energie van krijgt is onbetaalbaar.

5.Als je nu terugkijkt, zou je iets anders hebben gedaan tijdens je omscholingstraject?"

Nee, eigenlijk niet. Ik zou anderen wel adviseren om het serieus te nemen en er echt voor te gaan. Ik heb bijvoorbeeld gelijk geïnvesteerd in een goede website, een logo, goede hardware en professionele foto's. Net zoals je geen halve leraar wordt na een opleiding tot docent, wilde ik ook geen halve tuinontwerper worden. Ik ben er vol voor gegaan en heb er geen seconde spijt van gehad.

Toe aan een nieuw tuinontwerp? Schakel de hulp in van GreenPien en creëer je droomtuin!

Interview Elian

1.Waarom heb je besloten je te laten omscholen en naar welk beroep?

Ik heb ervoor gekozen om mij om te scholen tot basisschooljuf. Ik heb dat gedaan omdat ik altijd een passie heb gehad voor het onderwijs. Ik heb 25 jaar lang in kinderboeken uitgeverijen gewerkt, maar ik had altijd al een vaag vermoeden dat het onderwijs beter bij mij zou passen. Ik dacht later als ik groot ben zal ik mij wel een keer gaan omscholen. In coronatijd had ik genoeg tijd om na te denken en besefte me ik dat "later" nu was aangebroken. Dus, ik ben de PABO gaan volgen om basisschooljuf te worden.

2.Hoe heb je de juiste training/opleiding gevonden?

Ik wist dat om juf te worden, de PABO de enige weg was. Dus begon ik met het onderzoeken van alle PABO-opleidingen in de regio's. In die coronatijd voelde ik een sterke drang om snel een opleiding te vinden. Gelukkig vond ik er een die in februari van start ging, en dat was de enige optie die ik kon vinden op dat moment. Zo kwam ik terecht bij Hogeschool Inholland in Haarlem.

3.Hoe heb je de overgangsperiode tussen omscholing en het vinden van een nieuwe baan ervaren?

Nou, ik bevind me nog steeds midden in die overgangsperiode. In eerste instantie combineerde ik mijn opleiding en stage met mijn vorige baan in de uitgeverij. Maar al snel merkte ik dat dit te veel van me vroeg, omdat mijn gedachten constant verdeeld waren. Daarom moest ik een balans vinden tussen mijn zakelijke rol in de uitgeverij en mijn studentenleven tijdens de opleiding en stage.

Toen kreeg ik vrij snel een baanaanbod in het onderwijs, waardoor ik de knoop moest doorhakken en de uitgeverij moest verlaten. Ik dacht dat ik dichter bij de bron zou zijn door in het onderwijs te werken, maar dat bleek zwaarder dan ik had verwacht, want een nieuwe beroep is natuurlijk uitdagend.

Het nieuwe beroep bracht zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar tegelijkertijd leerde ik enorm veel in de praktijk. De dagen waarop ik voor de klas sta en betaald word, zijn ontzettend leerzaam voor mij. Die ervaring kan ik ook weer allemaal gebruiken in mijn stage of in mijn schoolopdrachten. Het is een intensieve periode, vooral omdat ik heb gekozen voor een verkort deeltijdtraject, wat betekent dat ik tegelijkertijd moet studeren en mijn salaris moet verdienen.

Ik ervaar het als zwaar, maar ook ontzettend fijn. Want ik ben heel blij dat ik dit nieuwe beroep aan het leren ben en uitvoeren ben. En daar krijg ik heel veel energie van. Het is een uitdaging, vooral omdat ik 35 jaar ouder ben dan toen ik mijn eerste studie deed. Vroeger kon ik een tentamen in een weekend leren en vond ik het niet erg om een dagje door te halen. Dat lukt me nu allemaal niet meer. Dus je moet gewoon ook heel realistisch zijn in de leeftijd die je hebt en wat je nu kan. Maar goed, dat besef je vaak pas als je het zelf meemaakt.

4.Heb je je zorgen gemaakt over je toekomstige salaris/verdiensten?

In mijn eerdere beroep was dat ook geen vetpot. Ik ben niet salaris gedreven, het gaat mij veel meer om de inhoud van m'n vak. Dus daar heb ik me niet zoveel zorgen over gemaakt gelukkig.

5.Als je nu terugkijkt, zou je iets anders hebben gedaan tijdens je omscholingstraject?

Ik weet niet of ik me beter had voor kunnen bereiden. Ik startte natuurlijk ook in coronatijd. Daar loop je sowieso al 10-0 achter met al die digitale colleges. Misschien had ik realistischer kunnen zijn over hoe je tegenwoordig studeert.

Ik had minder perfectionistisch moeten zijn over alle opdrachten en taken voor de opleiding, want dat was echt ontzettend veel. Ik had beter moeten kijken naar wat ze echt van me wilden weten en daaraan voldoen, in plaats van weer een enorm werkstuk te maken over elke les die ik heb gegeven. Het lijkt erop dat de neiging om te veel inhoudelijk te willen werken en te perfectionistisch te zijn, een probleem is voor deeltijdstudenten op latere leeftijd. Maar dat hoeft echt niet. Het is belangrijk om jezelf wat milder te behandelen en op schema te blijven.

Interview Karin

1. Waarom heb je besloten je te laten omscholen en naar welk beroep?

Ik liep er tegenaan dat ik wel veel ervaring heb, maar niet specifiek op 1 vakgebied. Om op mijn niveau in te kunnen stromen bij een baan werd ik steeds uitgenodigd voor gesprekken, maar ingehaald door andere kandidaten die op dat vakgebied (net) meer ervaring hadden. Mijn brede kennis delfde het onderspit versus eenzijdig opgebouwde ervaring. Andere stap was om lager in te stappen, maar dat vond ik zonde en onterecht met mijn ervaring.

2. Hoe heb je de juiste training/opleiding gevonden?

Via mijn jobcoach aangewezen door het UWV. Ik was op een gegeven moment gaan focussen op de sociale domein- overheidsbanen. Ik merkte dat in deze sector wel gedreven mensen werken, vaak in combinatie met hoger liggende doelen zoals menselijk welzijn, zonder winstoogmerk. Voor mij ideaal.

3. Hoe heb je de overgangsperiode tussen omscholing en het vinden van een nieuwe baan ervaren?

Vooralsnog lastig. Ik ben nu nog bezig met de opleiding en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat hier wel de gemeentelijke stroperigheid naar voren komt. Meelopen als stage is te veel gevraagd en voor een baan heb ik nog te weinig ervaring.

4. Heb je je zorgen gemaakt over je toekomstige salaris/verdiensten?

Niet over de salarissen, die staan vast in CAO/ladders, wel over of ik nou een baan ga vinden of niet.

5. Als je nu terugkijkt, zou je iets anders hebben gedaan tijdens je omscholingstraject?

Misschien eerder deze conclusie getrokken om eerder te starten. Ik zit nog in het proces. Als de 2 sollicitaties die ik nu heb lopen niet werken pro-actief andere gemeenten benaderen en meer benadrukken dat ik niet alleen kom halen en ook veel ervaring meebreng.

Na het lezen van deze blog hoopt Greenjobs.nl dat je beseft dat het omscholing pad misschien uitdagend lijkt, maar dat je altijd obstakels kunt overwinnen en het volgen van je passie de moeite waard is. Of je nu al middenin een omscholing zit, overweegt om de sprong te wagen, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er mogelijk is, deze verhalen kunnen je inspireren om je eigen weg te volgen. Onthoud, hoewel het pad naar een nieuwe carrière hobbelig kan zijn, kun je met vastberadenheid en moed uiteindelijk je doel bereiken. Succes met jouw reis!

Vond je deze blog interessant? Misschien is een van deze blogs ook leuk om te lezen!

- Vind duurzame trainingen, opleidingen & omscholingstrajecten die bij jou passen met Greenjobs.nl

In Gesprek met Marieke Jacobs van BetekenisBaan: “Ontdek eerst wat je het liefste wilt!”

- 7 tips om van elke baan een duurzame baan te maken