9 apr. 2024, 16:15

In Gesprek met Marieke Jacobs van BetekenisBaan: “Ontdek eerst wat je het liefste wilt!”

In Gesprek met Marieke Jacobs van BetekenisBaan: “Ontdek eerst wat je het liefste wilt!”

In een wereld met steeds meer maatschappelijke uitdagingen wordt voor velen het vinden van een betekenisvolle baan steeds belangrijker. Dit is ook de reden waarom Marieke Jacobs samen met haar collega Pleuni de Kind met BetekenisBaan is gestart. Met BetekenisBaan willen ze mensen begeleiden op hun zoektocht naar vervullende beroepen. Greenjobs.nl heeft met Marieke gesproken waarom mensen aan een workshop bij BetekenisBaan deelnemen, met welke angsten en vooroordelen de deelnemers vaak kampen en welke beroepen het meest populair zijn. In zes vragen leer je meer over BetekenisBaan en de ervaringen van Marieke!


1. Wat was jouw motivatie om te beginnen met BetekenisBaan?

Ik ben BetekenisBaan gestart, omdat we in een tijd leven met grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, groeiende ongelijkheid, het verlies van biodiversiteit, en armoede. Het zijn grote problemen die vragen om aandacht, tijd en de inzet van ieders talenten. Tegelijk zie ik zoveel mensen die vastzitten in banen waar ze geen plezier uit halen of die niets te maken hebben met wat zij echt belangrijk vinden in het leven. Sterker nog, het aantal burn-outs neemt afgelopen jaren alleen maar toe.

Ik ben er sterk van overtuigd dat als je echt even stilstaat, nadenkt over wie je bent, wat je belangrijk vindt, en écht luistert naar jezelf, je dan kunt ontdekken welk werk wél bij je past. Werk dat niet alleen een verschil maakt in de wereld, maar dat jou ook echt voldoening geeft.

Pleuni de Kind, mijn compagnon, en ik hebben allebei een eigen zoektocht gehad naar werk dat echt bij ons past en waar we voldoening uithalen. Zo begon ik mijn carrière in een corporate, met leuke collega’s en toffe projecten. En toch knaagde er iets en stelde ik mezelf de vraag “Waar ben ik nou eigenlijk in mijn fulltime werkweek mee bezig? Waar draagt mijn werk echt aan bij?”. Mijn persoonlijke waarden begonnen te schuren met het werk wat ik deed. Ik wilde gaan voor een impactvolle baan, maar wat dan en hoe dan was de vraag?

Die zoektocht, en het feit dat we allebei onderweg niet echt de begeleiding vonden die we nodig hadden, was voor Pleuni en mij een extra duwtje om BetekenisBaan te starten. We willen anderen wél die begeleiding bieden om met de juiste tools werk te vinden dat niet alleen betekenisvol is voor de maatschappij, maar dat ook persoonlijk voldoening en energie geeft.

2. Wat zijn de meest gehoorde redenen om deel te nemen aan een programma van BetekenisBaan?

Het zijn vaak mensen die op een punt zijn gekomen waarop ze denken: “Is dit het nou?” Ze doen hun werk, krijgen erkenning, en zijn er zelfs goed in, maar toch... ergens wringt het. Het werk dat ooit zo leuk leek, voelt nu niet meer passend. Ze voelen diep van binnen dat ze willen bijdragen aan iets wat er écht toe doet, maar wat dat precies is, dat is de grote vraag.

Wat we bij BetekenisBaan doen, is mensen helpen om die vragen te beantwoorden. We duiken samen in wat de positieve impact is die ze willen hebben op de wereld, waar ze van aan gaan, wat echt belangrijk voor ze is, en welke unieke talenten ze hebben. Het doel? Ontdekken welk soort werk niet alleen zinvol is, maar ook echt bij hen past, en ze vervolgens de tools en het zetje geven om die richting op te gaan. Dit doen we zowel in groepsverband als één-op-één.

En soms hebben mensen al heel scherp wat voor soort betekenisvol werk ze zoeken, maar hebben ze een stok achter de deur of sparringpartner nodig in het proces. Dan helpen mensen ook in één-op-één begeleiding met het bemachtigen van hun betekenisvolle baan

3. Welke vooroordelen of angsten hebben mensen over banen met betekenis?

Werk vormt een groot deel van onze identiteit. Denk maar eens aan dat je op een verjaardag bent en er vaak al snel een vraag komt zoals “Wat doe jij in het dagelijks leven?”. Daarin is het heel logisch dat mensen ook belemmeringen en angsten tegenkomen in de zoektocht naar betekenisvol werk.

Een aantal vooroordelen of angsten die we geregeld tegen komen zijn:

  • “Ik weet nog niet precies wat ik wil en vind het spannend om de stap te zetten”
    Logisch ook! Als je nog niet precies weet wat je wilt is het ook spannend om ‘ervoor te gaan’. Als ik je nu vraag om van een duikplank te springen en je ziet niet waar het zwembad is, dan is het extra spannend om de sprong te wagen. Het helpt als je scherp krijgt wat je wel en niet wilt in jouw ideale betekenisbaan, zodat je ziet waar je wél voor wilt gaan. Het vraagt tijd, energie en aandacht om een stap in je loopbaan te zetten.
  • “Ik heb niet de juiste achtergrond”
    Iedereen kan nu al van betekenis zijn! Bijvoorbeeld door je in je huidige werk of in een rol die dichtbij je ligt, maar dan in een andere organisatie. Gelukkig zijn er ook steeds meer organisaties bereid om de inhoud bij te brengen. Ook zijn vrijwilligerswerk of een opleiding mogelijk om de juiste ervaring op te doen.
  • “Ik ga minder verdienen”
    Het kan zijn dat salaris afneemt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het helpt om je financiën onder de loep te nemen en te kijken wat er écht nodig is. Vaak blijkt dat minder dan vooraf gedacht.
  • “Een organisatie klinkt wel goed, maar hoe weet ik of een bedrijf ook echt goed doet?”
    Er zijn een hoop organisaties die goed willen doen, maar er is ook een hoop greenwashing. Uiteindelijk kom je er pas écht achter door ergens te werken, maar met gesprekken met medewerkers is te ontdekken hoe het staat met de intrinsieke motivatie van (toekomstige) collega’s.


4. In welke functies werken de mensen nu die jullie begeleiding hebben gevolgd?

Mensen komen uiteindelijk op hele verschillende plekken terecht. En sterker nog, sommigen mensen kiezen uiteindelijk ook heel bewust in hun huidige werk om daar een verschil te maken.

Zo hebben we iemand begeleid die van IT-consultancy is overgestapt naar een rol als Kwartiermaker voor VluchtelingenWerk. En iemand anders die de luchtvaart achter zich heeft gelaten en nu een eigen startup in regeneratieve voedselproductie op zet. Een ander voorbeeld is iemand die in een corporate groothandel werkte en daar zelf een duurzaamsheidsfunctie creëerde, en nu als projectleider werkt bij een Natuur en Milieufederatie.

We hebben ook iemand begeleid die van een pensioenverzekeraar naar biologisch tuinieren is gegaan. Of een oud-deelnemer die switcht van een ingenieursadviesbureau naar het verduurzamen van monumentale panden. Van telecom naar productmanager in de energietransitie. Van inzetten op kansengelijkheid naar programmamanager in de voedseltransitie. En zelfs een neurochirurg die nu zijn hart volgt in landschapsherstel.

Dat is een greep uit de voorbeelden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het laat zien dat verandering mogelijk is, ongeacht waar je startpunt ligt.En tegelijkertijd hoef je ook niet altijd een 180 graden verandering te kiezen. Ook in je huidige werk en rol kun je kijken welke impact je kan maken.


5. Wat zijn de trends in duurzame beroepen? Wat is het meest populaire duurzame beroep onder jullie deelnemers?

Er is niet één beroep wat het meest populair is, omdat de mensen die we begeleiden allemaal unieke mensen zijn en zij ook allemaal weer unieke kwaliteiten hebben. Ze kiezen allemaal dus ook voor hun eigen pad.

Wat ik wel merk, is dat veel mensen de drive hebben om duurzame keuzes de nieuwe standaard te maken in onze samenleving. Hoe ze dat doen, verschilt enorm. Sommigen vinden hun roeping in marketing, waar ze campagnes ontwikkelen om duurzame producten en levensstijlen te promoten. Anderen storten zich op het ontwikkelen van nieuwe, duurzame producten die de markt kunnen veranderen. En dan heb je de mensen die hun kennis en passie delen door workshops te geven binnen bedrijven, om zo duurzaamheid van binnenuit te stimuleren.

6. Deze maand is het thema van Greenjobs.nl ‘trainingen en omscholingen’. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Omscholing kan heel waardevol zijn, maar soms heb ik het idee dat mensen denken dat het een must is voor een carrière switch. Daar ben ik het niet mee eens! Mijn advies is, ga eerst ontdekken wat je het allerliefste wilt in je werk, spreek met mensen met interessante banen en loop bijvoorbeeld een aantal keer mee. Sommige organisaties bieden interne scholing aan of het kan zijn dat je erachter komt dat je voor jouw droombaan geen extra opleiding nodig hebt. Of je komt erachter dat er juist een bepaald type omscholing waardevol is. Dan weet je ook zeker dat dat nodig is en je helpt aan het betekenisvolle werk wat bij je past.

We bedanken Marieke voor het meewerken aan het artikel! Hopelijk helpen we zo samen meer mensen aan een betekenisvolle baan. 

Wil je ook samenwerken met Greenjobs.nl in de vorm van een artikel of interview? Dat doen we graag! Stuur een mailtje naar team@greenjobs.nl en we kijken naar de mogelijkheden. Samen komen we verder.

Vond je deze blog interessant? Misschien is een van deze blogs ook leuk om te lezen!

Vind duurzame trainingen, opleidingen & omscholingstrajecten die bij jou passen met Greenjobs.nl

Wil je Climate Quitten? Zo vind je een baan voor de toekomst

7 tips om van elke baan een duurzame baan te maken