11 mrt. 2024, 11:49

B Corp Month 2024 - Hoe zetten B Corps extra stappen? Lees het in de interviews!

B Corp Month 2024 - Hoe zetten B Corps extra stappen? Lees het in de interviews!

Dit jaar staat de B Corp Month in het thema ‘This Way Forward’

Maart staat in het teken van #BCorpMonth. Als gecertificeerde #BCorp zet Greenjobs.nl zich in als force for good. Het is Greenjobs.nl’s missie om het bedrijfsleven en de overheid futureproof te maken door ze te inspireren mensen en de planeet op de eerste plaats te zetten. Met het B Corp month 2024 thema #ThisWayForward wordt er extra aandacht besteed aan B Corps en hoe zij extra stappen zetten om de wereld een stukje mooier maken.

Greenjobs.nl is trots om gecertificeerd B Corporation te zijn en onderdeel uit te maken van een community aan bedrijven die allemaal verder gaan dan business as usual. Daarom wil Greenjobs.nl deze B Corp Month een aantal B Corporations in de schijnwerpers zetten. In onderstaande interviews lichten ze toe hoe zij verder gaan dan business as usual en waarvoor we ze in de gaten mogen houden aankomend jaar.

Lees in onderstaande interviews met B Corps Elemental, KplusV, Alfa Accountants, The Change Collective, Bon Ton Toys en Lean Lawyers hoe zij extra stappen zetten met hun bedrijf:

Elemental

Why are you going forward?
Bij Elemental geloven we in: ‘redesign your business as a force for good’. Bedrijven zijn volgens ons de sleutel die de huidige transities kan versnellen. Er zijn transities genoeg, zoals betaalbaar wonen, groene energie en beter onderwijs. Wij geloven dat gebundelde krachten van bedrijven en mensen een grotere impact kunnen hebben op de wereld en maatschappij. Daarom zet Elemental de kracht van co-creatie in, om samen met diverse stakeholders en creatieve experts écht vernieuwende en werkende oplossingen te bieden voor de complexe vraagstukken van vandaag.

How are you going forward?
Als trotse B Corp hebben wij als Elemental al veel stappen gezet om onze impact te vergroten:

  • Holacratie: Wij zijn een zelforganiserende en ‘baasloze’ organisatie, waarbij iedereen in de organisatie nieuw beleid kan introduceren. Dit leidt tot creatieve ideeën en breed gedragen veranderingen die de organisatie echt verder helpen. Zo hebben we een transparant salarissysteem geïntroduceerd, dat eerlijk salaris biedt op basis van ervaring, en niet op onderhandelingsskills.
  • Diversiteit & inclusie: wij werken hard aan D&I, en hebben ook een inhouse D&I expert. Zo hebben we een blind selectie-process en bieden we aan om twee feestdagen per jaar te verwisselen met een andere feestdag die iemand graag wilt vieren, zodat iedereen feestdagen kan kiezen die passen bij hun religie of overtuigingen.
  • Andere B Corps begeleiden: Naast onze eigen B Corp assessment, begeleiden we nu ook andere organisaties in hun reis naar het verkrijgen van de B Corp-status. In ons team zitten meerdere deskundige B Leaders, die persoonlijk zijn getraind door B Lab, om bedrijven te helpen verduurzamen en B Corp te worden.

Let’s All go forward!
Wij hebben een creatieve, inclusieve en open cultuur, en zijn druk op zoek naar nieuw talent. Ben jij geïnteresseerd? Wij zoeken momenteel naar:

  • Office manager
  • People & Culture (HR) medewerker
  • Onderwijs strateeg
  • Junior strateeg
  • Project Management Officer

Kom jij Elemental's team versterken?


KplusV

Why are you going forward?
Omdat impact maken het allerleukste is wat er is! Het daagt je uit om te vernieuwen en het is mooi om te zien dat de wereld daar een stukje duurzamer, socialer en innovatiever van wordt. Bij KplusV zit het in ons DNA om te streven naar impact; voor ons voelt het dus als vanzelfsprekend om dit te doen.

How are you going forward?
B Corp wordt een steeds fundamenteler kompas dat ons helpt om richting te bepalen en houden. We kiezen steeds bewuster impact maken als uitgangspunt, ook in de keuze welke opdrachten we doen. We zijn steeds actiever onderdeel van de B Corp Community. Door de ervaring en expertise die wij opbouwen – in onze opdrachten en in de community – worden onze werkende oplossingen steeds impactvoller.

Let’s All go forward!
We zijn groeiende en altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Alle impactvolle vacatures van KplusV vind je op Greenjobs.nl. Onze collega’s zijn heel verschillend maar wat ons allen bindt is een gezamenlijke drive om de wereld duurzamer, socialer en innovatiever te maken. Daarnaast houden we ervan om samen, als Eén team, van alles te ondernemen en te vieren en betrokken te zijn bij elkaar. Zo lunchen we elke dag gezamenlijk met elkaar en organiseert onze personeelsvereniging veel leuke activiteiten.Alfa Accountants

Why are you going forward?
Onze drijfveer om impact te blijven maken bij Alfa komt voort uit onze diepe verbintenis met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als B Corp zetten we ons niet alleen in voor het financiële succes van onze klanten, maar streven we ook naar het creëren van een positieve impact op mens en milieu. Met onze dienstverlening streven we ernaar om bedrijven te begeleiden en te inspireren om ook duurzame en sociale doelen na te streven.

How are you going forward?
We zetten stappen om onze impact te vergroten door continu te innoveren en onze processen te verduurzamen. Dit omvat onder meer het implementeren van groenere bedrijfspraktijken, het ondersteunen van lokale gemeenschappen en het samenwerken met leveranciers die onze duurzame visie delen. We maken de uitstoot en het energiegebruik per kantoor inzichtelijk, waarbij we afwegingen maken om het beter te doen, dit alles moet bijdragen aan ons doel om voor 2030 CO2 neutraal te zijn!

Vraag 3: Let’s All go forward!
Wat ons als B Corp onderscheidt, is niet alleen onze toewijding aan duurzaamheid, maar ook onze inclusieve en ondersteunende bedrijfscultuur. Wij geloven in een unieke bedrijfscultuur waarin persoonlijke groei, teamwork en klanttevredenheid centraal staan. De sfeer is collegiaal en informeel, met een sterke focus op samenwerking en het delen van kennis. Bovendien hecht Alfa veel waarde aan een goede werk-privé balans en krijg je de kans mede-eigenaar te worden door participatie, wat samenwerking op gelijkwaardigheid bevordert.The Change Collective

Why are you going forward?
Onze drijfveer om impact te maken komt vanuit onze diepgewortelde wens om de wereld mooier achter te laten dan we haar zijn tegengekomen. Bij The Change Collective zijn we gepassioneerd over het begeleiden van organisaties in hun transitie naar meer maatschappelijke impact. We geloven dat we een cruciale rol kunnen spelen als gids tussen de 'oude wereld' van tekort en kapitalisme naar de 'nieuwe economie' van overvloed en regeneratieve modellen. We begeleiden organisaties bij deze transformatie, waarbij we streven naar een sterke strategie die rechtstreeks voortkomt uit het doel van de organisatie en leiderschap dat is gebaseerd op vertrouwen en intuïtie.

How are you going forward?
Om onze impact te vergroten, begeleiden we organisaties in hun transitie naar de nieuwe economie. We helpen hen de harde elementen van verandering, zoals strategie en proces, te balanceren met de zachte elementen van leiderschap, coaching en cultuur. Daarnaast stellen we de ontwikkeling van ons team centraal, waarbij we ruimte bieden voor persoonlijke en professionele groei, zodat we als collectief kunnen blijven evolueren en bijdragen aan positieve verandering. Bovendien zijn we trots op de groeiende diversiteit aan klanten die we bedienen, variërend van NGO's tot grote bedrijven waardoor we op verschillende niveaus impact maken. En met ons not-for-profit initiatief De Trailblazers bieden we trails waarin we jonge professionals begeleiden in hun persoonlijk leiderschap door te verbinden met de natuur en te reflecteren op hun eigen ontwikkeling.

Let’s All go forward!
We kunnen niet wachten om ons team met meer corporate idealists uit te breiden! Met een groter team kunnen we meer organisaties ondersteunen bij hun transities naar de nieuwe economie. Wat ons als B Corp onderscheidt, is onze brede benadering van duurzaamheid en maatschappelijke impact. We begeleiden andere organisaties in transities naar better business en dragen deze waarden ook zelf actief uit. Onze holacratische organisatiestructuur zorgt ervoor dat elk teamlid verantwoordelijkheid draagt voor verschillende aspecten van onze bedrijfsvoering, waardoor een cultuur van betrokkenheid, autonomie en eigenaarschap ontstaat. Persoonlijke ontwikkeling is voor ons een essentieel onderdeel van ons werk en doordat hier een aanzienlijk budget voor is, maken we dit ook belangrijk. En niet te vergeten onze vakantiedagen en winstdeling. Kortom, bij ons draait het niet alleen om het creëren van impact voor onze klanten, maar ook om het vormgeven van een cultuur waarin elk individu zich gewaardeerd, gesteund en uitgedaagd voelt om zijn of haar beste zelf te en bij te dragen aan positieve verandering.

The Change Collective's vacatures vind je regelmatig op Greenjobs.nl.Bon Ton Toys

Why are you going forward?
Bon Ton Toys produceert kwalitatief en duurzaam pluche speelgoed. We hebben ons eigen merk, B.T. Chaps, en maken pluche voor o.a. Nijntje, Snoopy en het Wereld Natuur Fonds.
Met een sterke focus op innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid creëren wij pluche speelgoed dat kinderen onvoorwaardelijke liefde geeft en tegelijkertijd een positieve impact heeft op de wereld. Voor Bon Ton Toys betekent het behalen van de B Corp certificering een nieuwe standaard voor ethische en duurzame speelgoed productie en het benadrukt het belang van bewuste keuzes maken als consument. Zodat we samen zorg dragen voor een betere wereld voor de toekomstige generaties. Because you don’t need superpowers to make a difference!

How are you going forward?
Alle producten worden vervaardigd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en er wordt altijd gestreefd naar een optimale, veilige en inclusieve werkomgeving voor alle medewerkers.
Ons speelgoed voldoet aan de allerhoogste normen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en regelgeving en worden onafhankelijk getest. En doordat we 100% gerecyclede post-consumer PET vulling gebruiken voor al ons pluche verminderen we onze impact op de planeet. We hebben zelfs al ontzettend veel knuffels die vollédig gemaakt zijn van gerecycled PET! Daarnaast doneren wij ieder jaar een percentage van de verkoop van de WWF Pluche collectie aan WWF. Door een WWF knuffel te kopen doneert de consument dus automatisch aan de lokale WWF organisatie.
Onze volgende stap is het berekenen van de levenscyclusanalyse. Omdat Bon Ton Toys een productgericht bedrijf is, kunnen we de grootste impact maken in onze productie- en toeleveringsketen. Daarom zijn we begonnen met het meten, begrijpen en beheren van onze impact op het milieu door levenscyclusanalyses uit te voeren voor de COMPLETE pluche collectie van Bon Ton Toys. Ons doel voor dit jaar is om wetenschappelijk onderbouwde doelen te stellen, de voortgang bij te houden en de resultaten te delen met de rest van de wereld.

Let’s All go forward!
Uiteraard hopen we met ons fantastische team te groeien zodat we met nog meer mensen een positieve impact kunnen maken! We hechten binnen het team veel waarde aan wederzijds respect en hebben daarom in ons personeelshandboek een ethische code en een antidiscriminatiebeleid opgenomen. Daarnaast doen we op dagelijkse basis ons best om een comfortabele en gezonde werkplek voor elkaar te creëren. Denk aan lokaal & milieuvriendelijk lunchen en inkopen, twee keer per week samen sporten en een aantal keer per jaar combineren we het steunen van goede (milieu)doelen met teamevents. En we hebben een ontzettend leuk kantoorpand wat vol staat met knuffels en gegarandeerd zorgt voor inspiratie en een glimlach!Lean Lawyers

Why are you going forward?
We geloven dat een advocatenkantoor meer kan zijn dan alleen een juridische dienstverlener. Onze motivatie is om een impact te blijven maken, om andere bedrijven te laten zien dat concurrerend zijn én een positieve impact hebben hand in hand kunnen gaan. Bij LEAN LAWYERS streven we er niet alleen naar om juridische oplossingen te bieden, maar ook om een gemeenschap te creëren die samenwerkt aan een betere wereld.
Ons doel is om legal te gebruiken als een ‘force of good’, als instrument voor positieve verandering. Wij geloven in de kracht van het recht om conflicten op te lossen en gerechtigheid te bevorderen. Dat is onze drijfveer om vooruit te blijven gaan en impact te maken.

How are you going forward?
We vertalen uitdagingen en ambities naar concrete oplossingen en zo veel mogelijk met oog voor het klimaat en onze impact op de wereld. We geloven dat we met kleine stappen grote veranderingen kunnen bewerkstelligen. Het begint met onze vegetarische lunches, het stimuleren van onze medewerkers om zo duurzaam mogelijk te reizen, het benadrukken en stimuleren van de interesses van ons team, het verminderen van ons papierverbruik door uitwisbare notitieblokken te gebruiken en het aanbieden van pro bono-diensten aan startups en scale-ups via ons LEAN ON ME-programma.
We zijn niet een van de vele advocatenkantoren in het midden van het land, maar ambitieus en willen lef tonen. Op de LEAN manier. Dit jaar willen we onze impact vergroten qua community en klimaatverantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door actieve betrokkenheid bij nieuwe initiatieven en het delen van inspiratie en best practices met andere organisaties via onze Sustainability Talks. Daarnaast willen we onze steun aan en samenwerking met lokale en andere (B Corp) organisaties die ook streven naar verandering én komen we binnenkort met een nieuw klimaat-gerelateerd initiatief met een collega B Corp.

Let’s All go forward!
Waarom je bij ons zou komen werken? Heel simpel, je kunt bij ons jezelf zijn. We kennen geen hiërarchisch model, we geven onze mensen ruimte voor creatieve ideeën en streven naar het echt maken van impact. We onderscheiden ons niet alleen door ‘klimaatpositief’ te ondernemen, maar ook door ons actief te richten op innovatie en het creëren van een positieve impact. In 2024 hebben we ons team al uitgebreid met een operations manager die gespecialiseerd is in het verbeteren van onze bedrijfsimpact, en we staan altijd open voor nieuwe mensen om ons team te versterken. Als je denkt dat je het LEAN DNA weleens zou kunnen hebben, neem dan zeker contact op voor een kop koffie (of thee ;-)

Vond je deze blog interessant? Misschien is een van deze blogs dan ook wat voor je: