27 sep. 2024, 13:55

Hoe een werkgever rekening kan houden met iemand met NAH - Niet Aangeboren Hersenletsel

Hoe een werkgever rekening kan houden met iemand met NAH - Niet Aangeboren Hersenletsel

Eind November 2015 heb ik (Annemiek, eigenaar van Greenjobs.nl) een ongeluk gehad met een zwaar hoofd trauma, een acuut subduraal hematoom. Kort gezegd een bloeding in mijn hersenen. Samen met een schedelbasisfractuur en schade aan mijn gehoor was het een zwaar ongeluk. Mijn familie heeft toen flink in de stress gezeten omdat het niet duidelijk was hoe ik uit de operatie zou komen en of ik er überhaupt uit zou komen. Hierdoor heb ik NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel, opgelopen. Sindsdien zijn vermoeidheid, geheugenproblemen en overprikkeling mijn grootste uitdagingen. Elke dag weer. Het was een grote verandering, maar met de juiste aanpassingen en steun kan ik nog steeds waardevol zijn op de arbeidsmarkt en ondernemer zijn. In deze blog lees je meer over wat NAH is en hoe je hier als werkgever en/of collega mee om kan gaan.

Heb je wel eens van NAH gehoord? NAH staat voor Niet-aangeboren hersenletsel. NAH staat voor schade aan de hersenen dat in de loop van het leven ontstaan is. Je bent er dus niet mee geboren, maar je hebt hebt opgelopen in je leven. Net zoals ik.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan op het eerste gezicht onzichtbaar zijn, maar de impact is vaak groot, zowel op het werk als privé. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaring met NAH en geef ik inzicht in hoe werkgevers rekening kunnen houden met medewerkers die hiermee te maken hebben. In aanloop naar Diversity Day vind ik dit een goed moment om hier een blog over te schrijven. Diversity gaat namelijk niet alleen om gender, of om ras. Het gaat om zoveel meer (vaak onzichtbare) verschillen tussen mensen. Ik hoop met deze blog daar iets meer bewustzijn over te kunnen creëeren en daarbij gelijk de boodschap mee te geven dat iedereen erg mag zijn, een plek mag hebben en een stem mag hebben.

Mijn persoonlijke ervaring met NAH

Voor mij zijn de grootste uitdagingen na mijn hersenletsel vermoeidheid, een slecht geheugen en overprikkeling. Drukke ruimtes, veel geluiden of chaotische omgevingen kunnen me snel overweldigen. Dit betekent dat ik meer rustmomenten nodig heb, mijn energie zorgvuldig moet indelen en regelmatig even afstand moet nemen van stimuli. Met mijn tijd ga ik veel bewuster om en waar ik vroeger een slechte planner ben, plan ik nu meetings en afspraken veel beter omdat ik weet dat die energieslurpers zijn en waar ik vermoeid van raak.

Let's play equal, the most unfair game in the world

Dat ik NAH heb was voor mij de motivatie om mee te doen als ondernemer aan 'Let's play equal, the most unfair game in the world'. Een bordspel wat het gesprek op gang brengt over diversiteit en inclusie. Omdat ik nu uit eerste hand weet hoe het is om 'anders' te zijn, of 'anders' gezien te worden sta ik ben ik vol ingestapt op het moment dat het kon bij de productie van het bordspel. Neem vooral een kijkje op de site van Let's play equal en laat je inspireren door het bordspel! In dit bordspel komen characters aan bod die ook mentale uitdagingen hebben. Er zijn 20 characters in het spel, allemaal divers en anders.

Waar mensen met NAH vaak tegenaanlopen

Hoewel iedereen met NAH andere klachten ervaart, zijn er een aantal veelvoorkomende problemen waar mensen met NAH vaak mee te maken hebben:

- Vermoeidheid: Na een hersenletsel is vermoeidheid vaak chronisch. Werkdagen kunnen zwaar aanvoelen, zelfs als de werkzaamheden fysiek niet intensief zijn. Hierdoor ben ik een echte planner geworden en calculeer de vermoeidheid in. Een weekend weg met vriendinnen? Dan zijn de dagen en avonden daarna leeg en heb ik geen afspraken. Dat is dan tijd om bij te komen.

- Concentratieproblemen: Lange tijd gefocust blijven op een taak is moeilijk. Ook kan multitasken een grote uitdaging zijn. Of juist hyperfocus en all over the place zijn. 100 ideeën in 1 minuut en super actief denken. 

- Geheugenproblemen: Het korte-termijngeheugen werkt minder goed, wat kan leiden tot het vergeten van afspraken of belangrijke taken. Ik vind het soms gênant hoe weinig ik nog van sommige afspraken weet, herinner me niet meer dat ik mensen al eerder heb ontmoet en kan dan soms in herhaling vallen. Het hoort er allemaal bij.

- Prikkelgevoeligheid: Veel mensen met NAH raken snel overprikkeld door drukke omgevingen, harde geluiden, flitsen of fel licht. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid of zelfs paniek.

    Hoe kan een werkgever rekening houden met iemand met NAH?

    Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van medewerkers met NAH door enkele aanpassingen en flexibiliteit te bieden:

    - Flexibele werktijden
    Vermoeidheid is vaak onvoorspelbaar, dus flexibele werktijden kunnen helpen om beter met energie om te gaan. Als het mogelijk is, zou thuiswerken of het aanpassen van werktijden een uitkomst kunnen zijn.

    - Rustmomenten inplannen
    Plan voldoende pauzes in gedurende de werkdag. Een korte pauze kan het verschil maken tussen energiebehoud en overbelasting.

    - Een rustige werkomgeving
    Mensen met NAH kunnen snel overprikkeld raken in drukke of rumoerige omgevingen. Een stille werkplek, noise-cancelling koptelefoons, of zelfs de mogelijkheid om af en toe in een afzonderlijke ruimte te werken, kan veel helpen.

    - Hulpmiddelen voor het geheugen
    Omdat het geheugen minder goed functioneert, kunnen hulpmiddelen zoals een digitale agenda, takenlijsten of herinneringsapps helpen om overzicht te houden.

    - Taken aanpassen
    Overleg samen welke taken het beste passen bij het concentratieniveau van de medewerker. Taken die weinig afleiding vereisen en duidelijk afgebakend zijn, kunnen vaak beter beheersbaar zijn.

    - Begrip en communicatie
    Het allerbelangrijkste is dat er een open en begripvolle houding is. Regelmatig samen evalueren hoe het gaat, biedt ruimte voor aanpassingen. NAH is onzichtbaar, maar dat maakt de uitdagingen niet minder groot. Iemand met NAH is gewoon een persoon en mens, onthoud dat.

    Niet-aangeboren hersenletsel verandert veel, maar met de juiste steun en begrip kan iemand met NAH vaak nog uitstekend functioneren in een werkomgeving. Door rekening te houden met vermoeidheid, prikkelgevoeligheid en geheugenproblemen, kan een werkgever een omgeving creëren waarin de medewerker het beste uit zichzelf kan halen, zonder constant tegen zijn of haar grenzen aan te lopen.

    Ik hoop dat dit inzicht biedt in hoe je als werkgever verschil kunt maken voor iemand met NAH, zoals ik.

    Waar kun je terecht voor meer informatie over Niet-Aangeboren-Hersenletsel

    Voor zowel mensen met NAH als hun naasten is het belangrijk om goede informatie en ondersteuning te krijgen. Organisaties zoals de Hersenstichting bieden veel waardevolle informatie over niet-aangeboren hersenletsel, de gevolgen en hoe hiermee om te gaan in het dagelijks leven. Op hun website vind je ook tips voor werkgevers, mantelzorgers, en familieleden. Voor naasten is het vaak ook een ingrijpende verandering, want de dynamiek in relaties kan veranderen wanneer iemand uit hun familie, vriendenkring of werkkring te maken krijgt met NAH. Het begrijpen van de uitdagingen waar iemand met NAH voor staat, helpt om meer begrip en steun te bieden.

    Deze blog is geschreven door Annemiek Nusmeijer.

    Vond je deze blog interessant? Wellicht is een van deze blogs ook leuk voor je:

    - 1 oktober is het Diversity Day, wat is het en hoe kan je meedoen
    - Hoe diversiteit en inclusie innovatie op de werkvloer stimuleren
    - Generatieverschillen tijdens sollicitatiegesprekken, hoe er mee om te gaan